Sitemap | Avanceret søgning |

Alle bor på Barsø Bygade

Barsø i Lillebælt har ingen asfaltveje, kun et vejnavn og to landmænds marker udgør størstedelen af den lille ø.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 19-07-2010

»Skal du ikke med færgen?«

»Nej, jeg tager min egen båd«, siger manden, jeg taler med og som lige har kørt en hestetrailer om bord. Vi er på vej til Barsø, færgemanden slår broklappen op, og jeg har lige talt med Søren Svennesen. En af 22 beboere på øen - et øjeblik efter overhaler han færgen.

Faktisk ejer Søren Svennesen næsten halvdelen af Barsø, en lille ø i Lillebælt. Han er landmand, har 170 malkekøer og født på øen. I dag bor han der med sin hustru, Helle, og deres to børn, Caroline på 11 og Frederikke på 9 år. Og det var netop dét, jeg ville tale med ham om: Hvordan er det at være børnefamilie på en ø med kun 22 indbyggere?

Datter på skadestuen
Den snak fortsætter senere, men Søren Svennesen har travlt: Han skal hjem med den hest, som for nogle timer siden faldt i det våde morgengræs - med Caroline på. De var til ridestævne, men uheldet førte dem i stedet til skadestuen i Aabenraa, hvor faderen snarest skal tilbage til.

Heldigvis skete der ikke noget alvorligt med hverken hest eller rytter, så nogle timer senere er Caroline hjemme igen.

Færgen sejler hurtigt mod kajen på Barsø, men færgemanden kan sit kram. Der slås bak, og få meter inde på øen slår anderledesheden gæsten i møde: Her er kun nogle få grusveje, ingen asfalt, ingen iskiosk, må et par turister trist konstatere.

Én stor familie
Derimod ro, der kan mærkes. Og et hav, hvis blå farve insisterer på at blive bemærket sådan en sommerdag.

Barsø Bygade er den eneste vej med navn. Så alle bor på Barsø Bygade nr. et-eller-andet. Men det er altså også kun ti husstande, vi taler om - så der er ingen grund til at gøre det indviklet for postvæsenet.

»Vi er som en stor familie herovre«, siger Søren Svennesen, mens han sætter hestetraileren på en hvid firehjulstrækker, der stod klar til formålet.

»Alle er med, når der f.eks. er rund fødselsdag«. 

Og hvis der er en, man ikke synes så godt om, må man finde en løsning.
»Det er en del af det at bo så få på en ø - vi må lære at omgås hinanden, og det går rigtig godt«.

Masser af kammerater
Søren Svennesen, 36 år, tog fra Barsø for at tage studentereksamen og tage uddannelse til landmand, var ude at se verden - men da han mødte sin Helle, som også er landmand, var beslutningen om at købe Sørens forældres gård ikke svær at tage.


Søren Svennesen i stalden på gården på Barsø

Foto: Jørgen Kaarup

Engang var der mange gårde og mindre landbrug på Barsø, og dengang boede der flere på øen. I 1930 boede der f.eks. 73 mennesker. Men i takt med, at de mindre landbrug hørte op og solgte jorden til de større gårde, blev der færre mennesker på øerne i hele Danmark.

Søren og Helle Svennesen er heldige, at de kan leve af landbruget begge to og dermed arbejde hjemme. Det betyder meget for børnene, at de er hjemme og kan hente dem om eftermiddagen, når skolen er slut.

»Børnene har masser af kammerater, og rigtig mange af dem er vilde med at komme med her hjem. Det er anderledes, der er færgeturen, der er landbruget, som også er anderledes for de fleste børn nu om dage - og der er stranden. Om sommeren bader de mindst tre gange om dagen«.

Deres bedstefar (Sørens far) og farmor bor også på øen, så det er en unik opvækst, de får.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

5. Et lille samfund
Søren Svennesen bor med sin kone og to børn på Barsø, hvor der i alt er 22 indbyggere.
Læs mere

6. Stordrift i landbruget
Landmænd i dag har en meget anderledes hverdag i forhold til landmænd for hundrede år siden.
Læs mere

7. Landmandsliv
Søren og Helle er begge landmænd, og beslutningen om at overtage Sørens fars gård var derfor ikke svær at tage for den lille familie.
Læs mere

8. Det nære familieliv
Landmandslivet på Barsø betyder at begge forældre arbejder hjemme.
Læs mere

Ti portrætter
Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Gå til tema
Facts om Barsø
Barsø ligger i Lillebælt lidt nord for Aabenraa

2,5 kvadratkilometer stor, 22 beboere, heraf 6 børn

Færge fra Barsø Landing, sejltid 15 minutter

Se mere om Barsø på www.barsø.dk 

Barsø i billeder
På Barsø i Lillebælt bor der kun 22 mennesker, og der er hverken asfaltveje eller iskiosk. Børnene skal med færge til skole og har ofte kammerater med hjemme, fordi det er helt anderledes at være på så lille en ø.
Se billedserie
Hvis du vil vide mere
'