Sitemap | Avanceret søgning |

Her går det godt

Fanø sætter rekord i uddannelses-niveau, trækker nye beboere til og er privilegeret med kort afstand til fastlandet og hyppige færgeafgange.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 24-07-2010

Man kan ikke reservere plads på færgen, for den sejler i pendulfart - med to færger og en sejltid på 12 minutter fra Esbjerg betyder det, at en fyldt færge hver halve time afleverer en pæn portion biler fyldt med turister her om sommeren.

Øens mål om at være Vestkystens mest populære feriested ser ud til at lykkes. Det lykkes også at tiltrække nye beboere, for Fanøs indbyggertal stiger.


Unge piger i folkedragt
Den årlige Sønderho-dag er en anledning til at finde de traditionelle folkedragter fra Fanø frem.
Foto: Jørgen Kaarup

Midt i juli måned skal der tålmodighed til ved færgelejet, for køen er lang. Til gengæld er en færge hurtigt tømt og klar til næste omgang. Så efter en times ventetid er der afgang: Kurs Nordby. Fanøs hovedstad, den gamle skipperby. Faktisk havde Fanø for lidt mere end 100 år siden Danmarks næststørste handelsflåde - kun København havde flere skibe.

Et åndehul ved byen
Så der er stolte traditioner for søfart på denne ganske anderledes ø. Anderledes, fordi den er forholdsvis stor, fordi den ligger så tæt på Esbjerg - og fordi øen har landets højeste uddannelsesniveau. På Det kreative Danmarks-kort - en kortlægning af, hvor de mest veluddannede bor - er Fanø topscorer.

»Det er vi da lidt stolte af«, siger kommunaldirektør Lars Olsen og tilføjer, at det også betyder, at der kommer flere skattekroner i kommunekassen end normalt - fordi veluddannede tjener mere end gennemsnittet.

»Så jo, man kan godt sige, at her går det godt«, siger Fanøs kommunaldirektør.

»Vi bor i et åndehul med alle faciliteter og tæt på en af Danmarks største byer, og det tiltrækker mange«.

Halvdelen pendler
Mere end halvdelen af øens beboere pendler væk for at arbejde, men har altså valgt at bo på Fanø.

En af dem, der tit er væk fra øen, er spillemanden Peter Uhrbrandt, som har boet på Fanø siden 1976. Han sætter pris på, at der er så meget gang i den om sommeren med de mange turister og aktiviteter - og så "stilletid" om vinteren.

»Det er en fantastisk sted at bo, men jeg mener nu nok, at kommunen kunne gøre mere for at tiltrække flere beboere. Vi har meget at byde på, men har ikke været så gode til at brande øen som f.eks. Samsø, der nu er verdenskendt som den vedvarende energi-ø«, siger spillemanden, der har været tækkemand og derfor kender Fanø indefra.  

Turisme og natur
Denne aften skal han spille til den årlige Sønderho-dag. Den holdes hvert år tredje søndag i juli, og sådan har det været siden 1928. En farverig markering af traditioner med folkedansere i spraglede dragter. Det ser ud til, at alle på Fanø denne dag har valgt Sønderho som udflugtsmål, for den lille by er spændt til bristepunktet med mennesker.

Med 2.500 sommerhuse, syv campingpladser og to store feriecentre er turiststrømmen til øen stor. Samtidig ligger Fanø centralt placeret i den nye nationalpark i Vadehavet, og hele øen bliver dermed en del af en stor indsats for at sikre naturen i det særprægede og enestående vadehav.

Udviklingen skal nu balanceres imellem hensyn til naturen, ønsket om at have mange turister og behovet for at få flere til at bo fast på Fanø.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

12. Lav en reklamefilm for øerne
I skal køre en kampagne for at få flere til at flytte til de danske småøer. Hvordan ville I lokke flere til at vælge byen fra i forhold til øerne?
Læs mere

13. Traditioner holdes i hævd
Hvert år afholdes Sønderho-dag på Fanø. Læs artiklen, se billedserien og brug linkene til at løse opgaverne.
Læs mere

14. Fanø fungerer
Fanø er et af de steder i Danmark, hvor der bor flest højtuddannede indbyggere. Men hvorfor er det sådan?
Læs mere

Ti portrætter
Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Gå til tema
Facts om Fanø
Fanø er Danmarks næstmindste kommune, 56 kvadratkilometer stor og 3.223 beboere.

I 2005 stemte et stort flertal på øen for, at Fanø fortsat skulle være selvstændig frem for at blive en del af Esbjerg Kommune

Den danske regering har udpeget Vadehavet som Danmarks femte nationalpark. Fanø bliver den eneste kommune i Danmark, hvor hele arealet er nationalpark. Nationalpark Vadehavet kommer til at strække sig fra Blåvandshuk i nord til Tøndermarsken i syd.

Fanø i billeder
Fanø er Danmarks næstmindste kommune og bliver en del af Nationalpark Vadehavet. Øen har landets højeste uddannelsesniveau, ligger meget tæt på Esbjerg og er en attraktiv turistø med mere end 2.500 sommerhuse.
Se billedserie
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Fanø

'