Sitemap | Avanceret søgning |

Udfordringerne

Hvordan hænger øernes økonomi sammen, hvad betyder kommunalreformen for øerne, hvordan går det tilflytterne - og hvad hvis man bor på en ø og bliver syg? Find svar på disse og mange andre spørgsmål her.

Temaartikler

Erfaringer fra udlandet: Norge kæmper for yderområder
Norge har gennem årtier kæmpet for at holde liv i små, isolerede samfund i landets yderområder. Trods de politiske bestræbelser og store økonomiske tilskud stemmer nordmændene med fødderne - og flytter mod de større byer.

Incitament: Læsø lokker med ekstra løn
Manglen på lærere og andre offentligt ansatte rammer øerne hårdt. Læsø tilbyder kontant kompensation for at få besat ledige stillinger.

Selvstændighed: En fremtid for Læsø
Landets mindste kommune, Læsø, er dyr i drift og kæmper med et faldende befolkningstal. Udviklingen skal vendes, ellers kan øen ikke fortsætte som selvstændig kommune, siger borgmester Thomas Olsen.

Størrelsen betyder noget: »Vi vil mere end bare holde den kørende«
Selvstændighed er ingen ubetinget fordel for en ø. Måske overlever samfundet bedst som del af en større enhed, mener Fælleslisten på Samsø.

Sygdom: Fjernstyret medicinskab skaber tryghed på småøer
Akut syge beboere på Lyø og Avernakø får medicin takket være et fjernstyret, sikret skab. Opfinderen bag den unikke løsning er den lokale læge.

Tilflyttere: Ny på øen - en integrationshistorie
For at falde til på en ø må man give afkald på noget af sig selv og sine egne værdier, siger Malene Lundén, der som 21-årig flyttede fra København til Samsø.

'