Sitemap | Avanceret søgning |

Læsø lokker med ekstra løn

Manglen på lærere og andre offentligt ansatte rammer øerne hårdt. Læsø tilbyder kontant kompensation for at få besat ledige stillinger.

Af Agnete Stoffregen
Publiceret 19-07-2010

»For os, der holder liv i de yderste kanter af samfundet, er spørgsmålet, hvad vi skal gøre, for ikke kun af blive befolket af ældre mennesker. Hvad skal der til for at tiltrække børnefamilier og få mennesker med en indkomst til at flytte hertil?«

Sådan spørger Hans Ole Steffensen, som er chef for social-, kultur- og sundhedsforvaltningen i landets mindste kommune, Læsø.

Økonomisk belønning
Den lille kommune mellem Nordjylland og Sverige har svært ved at få besat stillinger som skolelærer og sygeplejerske. Derfor lokker Læsø med kontant belønning til offentligt ansatte, som er villige til at flytte efter jobbet.

For eksempel får en sygeplejerske på øen et særligt tillæg på 12.000 kr. årligt. Dét og andre tillæg skal sikre øens beboere den sygepleje, de har behov for.


Landbetjent på Læsø Per Tjeen
Læsø tilbyder gode forhold for offentlige ansatte.
Foto: Valdemar Jørgensen

Også lærermanglen rammer øen hårdt. Hvis forældrene bliver utilfredse med det faglige niveau på den lokale skole, kan børnene ikke bare flyttes til naboskolen - for der er kun den samme. Risikoen er, at hele familien flytter fra øen.

Derfor har skolelærere, der tager job på Læsø, bedre vilkår end andre stedet i landet.

Trods en presset økonomi må kommunen tilbyde sine ansatte ekstra gode betingelser:  

»Vores lærere får to timers løn for at til at forberede sig til 60 minutters undervisning, og de begynder et løntrin højere end normalt,« siger Hans Ole Steffensen ikke uden stolthed.

Samtidig må han erkende, at hverken gode arbejdsvilkår eller bedre betaling er nok til at lokke folk til øen i stor stil.

Mulighed for at pendle
Typisk har en skolelærer eller en sygeplejerske en partner, som også skal føle sig fristet af en tilværelse som øboer. Og beskæftigelsesmulighederne på Læsø er begrænsede.

Derfor står hurtigere færgefart til Frederikshavn højt på øens ønskeliste. Sejltiden skal gøres kortere end de halvanden time, det tager i dag.

Hvis det bliver muligt at pendle til og fra arbejde på fastlandet, vil det trække flere ressourcestærke beboere til - og også gøre det lettere at få besat offentlige stillinger. Sådan håber man på Læsø.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

37. Ekstra løn
Læsø tager utraditionelle metoder i brug for at tiltrække offentlige ansatte.
Læs mere

38. Besøg Læsø
Læsø har mange ting at byde på, alt lige fra skønne naturoplevelser til Diskotek "Kattegats Perle".
Læs mere

Udfordringerne
Hvordan hænger øernes økonomi sammen, hvad betyder kommunalreformen for øerne, hvordan går det tilflytterne - og hvad hvis man bor på en ø og bliver syg? Find svar på disse og mange andre spørgsmål her.
Gå til tema
Hvis du vil vide mere
'