Sitemap | Avanceret søgning |
Her vises der en flash-komponent, som kræver Shockwave Flash version 8
Hent og installer her.


Rejsen til de danske småøer

"Det er vel kun gået op for meget få af vore landsmænd, i hvor høj grad Danmark fortjener navn af et ørige." (Achton Friis, fra forord til De Danskes Øer)

For 80 år siden var Achton Friis fem år om at besøge og beskrive udvalgte danske øer i sit trebinds værk. Jyllands-Posten var i sommeren 2010 tilbage på en række af dem på en måneds rejse.

Danmark har 407 øer, hvoraf kun de 82 er beboede - tag med til de mest interessante og forskelligartede for at lære om livet på øerne, de gode historier og udfordringerne, som på længere sigt kan føre til affolkning og forfald.

Rejsen blev til en række reportager i Morgenavisen Jyllands-Posten og her på hjemmesiden, hvor artiklerne er udbygget med temaer, baggrund, leksikon, videoindslag og undervisningsopgaver.

Produceret med støtte fra Indenrigs- og Socialministeriets Landdistriktspulje, Fødevareministeriet og EU.
Læs reportagerne

Video

Se fotograf Henrik Kastenskovs web-TV-serie fra de danske småøer. Besøg fiskerbrødre på Birkholm, følg en sejlende læge på Avernakø/Lyø, mød æblemanden på Lilleø, og kig indenfor i caféen på Årø.
Se video

Ti ø-portrætter

Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Læs portrætterne her

Billedserier

I billedserierne har vi samlet alle de fotos, der er taget til artiklerne rundt om i hele Danmark. Mød bl.a. Søren Svennesen i stalden på Barsø, og besøg æbleplantagen på Lilleø.
Se billedserier her

Øernes udfordringer

Hvordan hænger øernes økonomi sammen, hvad betyder kommunalreformen for øerne, hvordan går det tilflytterne - og hvad hvis man bor på en ø og bliver syg? Find svar på disse og mange andre spørgsmål i temaet om øernes udfordringer.
Læs artiklerne her

Opgaver

Danske øer indeholder opgaver, som knytter sig til både temaartikler og reportager. Opgaverne inddrager elementer fra fagene dansk, geografi, historie, samfundsfag og matematik.
Se opgaverne her

En robinsonade??

Hvad er en holm - og hvad er en robinsonade? Gå på opdagelse i leksikonet.
Se ø-leksikon her

Danmark fra land til by

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser med stadigt længere bilkøer og høje boligpriser til følge. Se det store web-tema Land-by med reportager fra hele landet.
Se tema her