Sitemap | Avanceret søgning |

Opgaver

1. Jerntæppet
Jerntæppet faldt som aktuel betegnelse, ved Berlin-murens fald i 1989, og i dag kan det måske være svært at forstå hvilken betydning, der lå bag ordet.

2. Den psykologiske mur
Mads Bonde Brobjerg var barn, da muren faldt. Nu har han rejst langs den gamle grænse mellem Øst og Vest. Han finder ikke mange fysiske tegn på, at grænsen har været der. Til gengæld møder han en psykologisk mur. 

3. Propaganda
DDR praktiserede propaganda i stor stil for at styre de informationer, der kom ud til folk.

4. Øjne og ører overalt
Overvågningen af befolkningen i DDR var massiv. Stasi havde udstyr og mandskab til at indsamle de oplysninger, de ønskede. Og folk var villige til at angive hinanden.

5. Hvorfor blev man stikker?
På en arbejdsplads i DDR var der blandt medarbejderne ofte både systemkritikere og stikkere.

6. Censur i øst og vest
I DDR blev mange bøger censureret, før de kunne udgives. En del vestlige forfattere gik frivilligt med til censur af deres bøger, så de kunne udgives i DDR.  

7. I kløerne på Stasi
Også i DDR var der historier i pressen om spioner, vestagenter og terrorister. Mange af de drabelige historier var ikke sande, og konsekvenserne af at komme i kløerne på Stasi var ikke ubetydelige.

8. Dagligliv efter krigen
Berlin blev delt efter Anden Verdenskrig. Muren blev først opført i 1961, men allerede 15 år tidligere blev byen opdelt i zoner.

9. Folkeopstanden set fra børnehøjde
Eckhard, Bernd og Arnim Zmudzinski oplevede som drenge de anspændte dage i juni 1953, da DDRs befolkning protesterede. Hændelserne var en medvirkende årsag til, at familien flygtede til Vestberlin i 1960.

10. Folkeopstanden i 1953
Den 17. juni 1953 gik befolkningen flere steder i DDR på gaden for at protestere. Begivenheden er siden blev kendt som "Folkeopstanden", men det spontane oprør blev knust af sovjetisk militær.

11. Luftbroen til Vestberlin
I slutningen af 1940'erne spidsede situationen i Berlin til. De fire sejrende nationer fra Anden Verdenskrig, USA, Storbritannien, Frankrig og Sovjetunionen blev mere og mere uenige om byens fremtid, hvilket resulterede i den første større konflikt i det, der siden blev kaldt Den kolde krig.

12. Ich bin ein Berliner
To år efter Berlin-muren blev opført, besøgte John F. Kennedy Vestberlin, hvor han holdt en meget berømt tale.

13. Helmut Kohl
Helmut Kohl har sikret sig plads i den tyske historie som kansleren, der gennemførte genforeningen mellem Østtyskland og Vesttyskland.

14. Muren i Bernauer Strasse
Bernauer Strasse blev i et symbol på den delte by, da grænsen her gik ned igennem gaden, så beboerne i øst og vest - i begyndelsen - kunne se over til hinanden.

15. Humor og betonmur
Østeuropas socialistisk magthavere forsøgte gennem magt at styre folkets vittigheder og anekdoter, og i tusindvis af arbejder og bønder blev fængslet for at gøre grin med det politiske system.

Læs Muren og miraklet

Særtillægget "Muren og miraklet" kan læses som e-bog her.
Læs magasinet

Ren ostalgie

Et tysk par med hver sin barndom. Begge blev født, da Muren blev bygget, men vesttyske Jens må på museum for at forstå østtyske Katrins opvækst i det gamle DDR.
Læs reportagen

Murens fald

Jyllands-Postens fotograf Ole Lind var i Berlin i november 1989, da muren endelig faldt.
Se billederne