Sitemap | Avanceret søgning |

Muren og miraklet

Morgenavisen Jyllands-Posten markerer 20-året for Berlin-murens fald med et særtillæg og omfattende ekstramateriale, der fortæller om baggrunden for de kolossale omvæltninger, vi oplever i dag.

Murens fald markerede afslutningen på Den Kolde Krig. Vesten havde sejret. Verden var blevet langt mere sikker. Troede de fleste. Nogle diskuterede endda, om der overhovedet længere var grund til at opretholde et forsvar. Den kommunistiske trussel var jo ikke-eksisterende.

Men der viste sig hurtigt at være andre trusler. Da trykket på Østeuropa lettede, afløste den ene konflikt den anden og, og helt galt gik det i Jugoslavien, hvor der udbrød borgerkrig. Berlin-muren var katalysator for denne udvikling.

Her på sitet finder du et omfattende undervisningsmateriale. Materialet giver gennem tekster, billeder og opgaver en række muligheder, anvisninger og forslag at arbejde videre med.

Muren i Bernauer Strasse

Bernauer Strasse blev et symbol på den delte by, da grænsen her gik ned igennem gaden, så beboerne i øst og vest - i begyndelsen - kunne se over til hinanden.
Læs opgaven

Året 1989

Året 1989 var verdenshistorisk. Følg udviklingen dag for dag i de begivenheder, der blandt andet førte til Berlin-murens fald og det kommunistiske systems fald.
Se tidslinien

Ren ostalgie

Et tysk par med hver sin barndom. Begge blev født, da Muren blev bygget, men vesttyske Jens må på museum for at forstå østtyske Katrins opvækst i det gamle DDR.
Læs reportagen

Læs Muren og miraklet

Særtillægget "Muren og miraklet" kan læses som e-bog her.
Læs magasinet

Murens fald

Jyllands-Postens fotograf Ole Lind var i Berlin i november 1989, da muren endelig faldt.
Se billederne

Opgaver

Muren og miraklet indeholder forskellige typer af opgaver, som inddrager elementer fra fagene tysk, historie og samfundsfag.
Se opgaver