Sitemap | Avanceret søgning |

Leksikon

Afrika syd for Sahara er den del af kontinentet Afrika, der ligger syd for Sahara-ørkenen. Det drejer sig om landene: Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Den Centralafrikanske Republik, Chad, Comoros, Congo, Elfenbenskysten, Demokratiske Republik Congo, Djibouti, Eritrea, Ethiopien, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kenya, Lesotho, Liberia, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambique, Namibia, Niger, Nigeria, Reunion, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Swaziland, Sydafrika, Tanzania, Togo, Uganda, Zambia, Zimbabwe og Ækvatorial Guinea.

AIDS er forkortelse for Aquired Immune Deficiency Syndrome. En sygdom, der skyldes viruset HIV.

Dansk Røde Kors er en del af den internationale Røde Kors og Røde Halvmåne-bevægelse, der er verdens største humanitære hjælpeorganisation. Organisationen findes i 177 lande og har på verdensplan cirka 100 millioner medlemmer og frivillige.

HIV er forkortelse for Human Immundefekt Virus. Det virus, man bliver smittet med - og som siden medfører, at man bliver syg af AIDS. HIV angriber immunforsvaret og nedbryder det. Når immunforsvaret er nedbrudt, kan selv helt banale sygdomme som influenza blive livstruende.

HIV-smittet er en person, der er smittet med HIV-virus, men som ikke nødvendigvis er syg. Man kan være smittet med HIV i mange år uden at have symptomer. Derfor er man ikke nødvendigvis selv klar over, at man er smittet. Men man kan stadig smitte andre.

Kombinationsbehandling er behandling med en kombination af flere forskellige præparater samtidig. Behandlingen kan ikke helbrede AIDS - eller dræbe HIV-virus - men får de smittede til at leve længere, inden de bliver syge.

Sydafrika er den afrikanske nation, der ligger på den sydlige spids af det afrikanske kontinent.

Sydlige Afrika er den sydlige del af det afrikanske kontinent.

UNAIDS er et fælles FN-program, der tager sig af HIV og AIDS. De FN-organisationer, der er med i UNAIDS er: UNICEF, UNDP, UNFPA, UNDCP, UNESCO, WHO OG World Bank.

UNDCP står for United Nation's Office for Drug Control and Crime Prevention. Det er FNs kontor for kontrol med narkotika og forebyggelse af kriminalitet.

UNDP står for United Nation's Development Programme. UNDP er FNs udviklingsprogram. Det arbejder på at mindske fattigdom i verden.

UNESCO står for United Nation's Educational, Scientific and Cultural Organization. UNESCO er den FN organisation, der tager sig af uddannelse, videnskab og kultur.

UNFPA står for United Nation's Population Fund. Det er FNs befolkningsfond, som hjælper udviklingslandene med at finde løsninger på deres befolkningsproblemer. Disse problemer drejer sig i høj grad om begrænsning af befolkningstilvæksten ved hjælp af oplysning om prævention.

UNICEF står for United Nation's Children's Emergency Fund. Det er FNs børneorganisation.

WHO er en forkortelse for World Health Organization. Det er FNs sundhedsorganisation.

World Bank hedder på dansk Verdensbanken, og det er en selvstændig organisation under FNs økonomiske og sociale råd. Verdensbanken ejes af de 183 medlemslande. Blandt bankens aktiviteter vejer finansiel støtte til udvikling tungt.

Bliv journalist for en dag

Du kan nu booke et besøg til din skoleklasse på 8738 3355 til skoleåret 2014-2015. Jyllands-Postens Mediarium er sjovt, men giver også stof til eftertanke.
Book her

Land-By

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser, imens landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge. Jyllands-Posten ser nærmere på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder.
Læs mere

Muren og miraklet

Morgenavisen Jyllands-Posten markerede 20-året for Berlin-murens fald med et særtillæg og omfattende ekstramateriale, der fortæller om baggrunden for de kolossale omvæltninger, vi oplever i dag.
Læs mere

Nyhedsbrev fra JP Undervisning

Et nyt skoleår er i gang. JP Undervisning har sendt to nye undervisningsmaterialer ud til alle landets skoler: "Dig og dine penge" om unge, penge og privatøkonomi, og "Arabisk forår" om forandringsprocessen i Mellemøsten og Nordafrika. Læs meget mere her i nyhedsbrevet og find ekstra materiale her på hjemmesiden.
Jeg vil læse nyhedsbrevet

Stort undervisningstema:
Danskere i krig

"Danskere i krig" er det hidtil største undervisningsmateriale om Danmark som krigsførende nation og konsekvenserne for de udsendte soldater. Materialet består af to magasiner og en hjemmeside med blandt andet undervisningstemaer, baggrundsoplysninger, multimediemateriale.
Gå til Danskere i krig

Tema om Titanic

To danske kvinder var blandt de overlevende efter Titanics forlis for 100 år siden. Men det "synkefri" skib tog i 1912 over 1.500 andre menneskeliv med mod havets bund. Læs om Titanics forlis i Newtons særtillæg.
Læs Newtons særtillæg

Video

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. Mød fiskeren Jesper eller nogle af de andre mennesker, der optræder i videoerne her på sitet.
Se tv-indslag

JP Explorer

JP Explorer står bag Jyllands-Postens eventyrlige ekspeditioner til klodens fjerneste afkroge. Siden 1998 har JP Explorer gennemført 24 ekspeditioner til mere end 70 lande.
Læs mere

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Her finder du den største og mest besøgte hjemmeside om ekspeditionen.
Læs mere

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Gå til vidensbanken

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Læs mere

Årets store aviskonkurrence

"PÅ GRÆNSEN" er temaet for dette års aviskonkurrence. Tilmeld din klasse hos Jyllands-Posten, og få adgang til alle vores tilbud og produkter.
Læs mere her

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Læs mere