Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 23: Uddannelse på Danmarkskortet

Hvis man vil have en videregående uddannelse, må man tage til en af de byer, hvor universiteter og andre uddannelsesinstitutioner findes. Det gør mange unge fra yderområderne, uden at vende tilbage.

Opgave

Brug Undervisningsministeriets kort over uddannelsesinstitutioner i Danmark og DRs tema "Den rådne banan".

1) Hvordan er universiteterne fordelt i landet? Sammenlign antallet af institutioner i Jylland og på Sjælland.

2) Hvilket universitet er det nærmeste for Stine i artiklen "Jeg vil kæmpe for lokalområdet"?

3) Find Danmarkskortet "Her bor de bedst uddannede" på DRs temaside. Hvordan er uddannelsesniveauet i det område, Stine bor i, sammenlignet med resten af landet?

4) Hvordan fordeler de højest uddannede sig i forhold til uddannelsesinstitutionernes placering? Hvad karakteriserer yderområderne? Hvad karakteriserer byområderne? Giv mulige forklaringer på, at de to kort ser ud, som de gør.

5) Diskuter hvad befolkningens uddannelsesniveau betyder for et område.

Links

Den rådne banan (Dansk)
Tema på DR om Danmarks yderområder. Siden har bl.a. TV-klip med folk i landområder, quiz, debat og kort over uddannelsesniveau, arbejdspladser m.m. i Danmark.

Kort over uddannelsesinstitutioner (Dansk)
På Undervisningsministeriets hjemmeside kan man se, hvor universiteter, professionshøjskoler og andre uddannelsesinstitutioner ligger i landet.

Undervisningsartikel
Jeg vil kæmpe for lokalområdet
Stine Galsgaard Jørgensen er ikke i tvivl. Hvis man ikke er med til at skabe noget i de små landsbysamfund, sker der ikke noget, og så vil alle rejse væk. Derfor er hun aktiv i det lokale kulturhus. Stine mener, hun har lært at tage vare på andre ved at engagere sig lokalt, og hun håber, der er flere, der vil gøre som hende.

'