Sitemap | Avanceret søgning |

I Ballum står man sammen

I Ballum vil beboerne ikke se byen sygne hen som i andre yderområder, og den holdning har båret frugt - her er ingen tomme huse.

Af JØRGEN KAARUP
Publiceret 14-03-2008

Ved første øjesyn ligner Ballum en hvilken som helst anden landsby.


Anne Marie Kristensen
Alle kender hinanden og er på fornavn i Ballums købmandsforretning, som Anne Marie Kristensen har drevet gennem 37 år sammen med sin mand.
Foto: Esben Nielsen
   

Og alligevel ikke. Skønt den ligger i et yderområde med landets næstbilligste huse, er der intet forfald. Heller ingen tomme huse.

Alt tyder på, at folk gerne vil bo her i Danmarks sydvestlige hjørne, langt fra større byer - med Vadehavet og marskområdernes betagende fugleflokke som nærmeste nabo.

Inde i Ballums centralnervesystem, Spars Minimarked, er der travlhed og en god, jovial stemning. Alle kender hinanden og er på fornavn. En af landsbyens ildsjæle Anne Marie Kristensen har sammen med sin mand drevet butikken i 37 år. Købmandsfruen har også forklaringen på, at Ballum blomstrer og ikke længere har problemer med at få tilflyttere.

Måtte selv tage fat
»Vi ville simpelthen ikke finde os i at blive udsultet af kommunen, og så måtte vi selv tage fat,« siger Anne Marie Kristensen og tænker tilbage på dengang, der var over 20 huse til salg på én gang.

På hendes initiativ er det lykkedes at bygge et multihus. 850.000 kr. blev samlet ind fra de lokale - og i løbet af to år lykkedes det med støtte fra fonde, EU og kommunen at få huset op at stå.

»Tanken opstod en aften, da vi sad på nakken af hinanden til gymnastikopvisning i skolens alt for lille sal. Vi kunne simpelthen ikke være der. Men nu kan vi samle 200 mennesker, og huset bliver brugt til alt fra idræt over familiefester til fællesspisning,« siger en stolt initiativtager. Det har kostet hende og mange andre hundredevis af timer at komme så langt.

Årets landsby
Ballum blev i 2006 udnævnt til "Årets Landsby" af foreningen Landsbyerne i Danmark. Landsbyen har knækket den ellers kendte kurve: Skabt nye arbejdspladser, fået tilflyttere og nye aktiviteter i tomme landbrugsbygninger.

Siden kom multihuset til, og allerede nu er der gang i et nyt, privat initiativ: Et forretningscenter med kontorfaciliteter og et mekanikerværksted.

Endnu et eksempel på, at beboerne i Ballum vil sikre landsbyen ved at sætte ting i gang. Ifølge Anne Marie Kristensen ser Tønder Kommune helst, at udviklingen foregår i hovedbyen Tønder - derfor må der lokale initiativer til.

Modstand giver power
»Vi bliver irriterede, når kommunen f.eks. nægter en lokal vognmand at udvide og foreslår, at han i stedet flytter til Tønder. Men omvendt er det sådan noget, der giver os power til at sige: Det skal de ikke bestemme, og det kommer der nye initiativer ud af,« siger hun.

I Ballum står man sammen. Der har været meget stor opbakning til Multihuset, som de fleste beboere også har ydet en arbejdsindsats til. Da det blev åbnet, var det naturligvis med et gigantisk sønderjysk kaffebord med bugnende fade med kager bagt af kvinder med forstand på den slags.

Også unge etablerer sig i Ballum som den 26-årige multimediedesigner René Christensen, der har firmaet RC Solutions. Han laver webdesign, hjemmesider og reparerer it-udstyr.

En alder og et erhverv, som yderområderne skriger efter. René er fra Ballum, har været rundt i verden, men er vendt tilbage.

»Her er fred, ro og højt til himlen,« siger han og tilføjer:

»En mail herfra kommer lige så hurtigt til New York, som hvis den blev sendt fra København.«


Den gamle digegreves gård
På marskgården Klægager bor Ruth og Christian Lorenzen, der lever af at leje værelser og lokaler ud på gården, der var Christians barndomshjem.
Foto: Esben Nielsen
 

Digegrevens gård
På marskgården Klægager finder vi en helt anden ny arbejdsplads. Ruth Lorenzen var sygeplejerske, men lever nu af at leje værelser og lokaler ud på manden Christians afdøde forældres gård.

"Den gamle Digegreves Gård" hedder den så flot og fortæller hermed, at den rummer masser af historier med sine godt 150 år på bagen. Stuerne står, som da Christian Lorenzens forældre boede der, smagfuldt indrettet og med bøger på hylderne. Det er som at være i et beboet hjem, og det tiltrækker mange gæster til f.eks. fester, og turister der mangler et værelse for natten.

»Du kan jo høre stilheden her,« siger Christian Lorenzen og fortæller, at nogle gæster ligger på sofaen i tre dage, rekreerer og fordyber sig i stemningen eller i de mange bøger.

»Det er også meningen, at det er et oplevelses- og fordybelsessted,« siger han.

»Det er det mest tilfredsstillende arbejde, som jeg har haft,« siger Ruth Lorenzen og føjer til, at en stor del af hendes tid går med at snakke med gæsterne og fortælle dem, hvor de kan tage hen for at opleve egnen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

101. Årets landsby
Ballum ligger i et af de mest ultimative yderområder i Danmark, men blev i 2006 udnævnt til Årets landsby.
Læs mere

102. Unge i Ballum
Tre unge, som er vokset op i et af Danmarks yderområder, har valgt at vende tilbage. De har været ude at se sig om og synes både, der er store forskelle og ligheder mellem livet på landet og i en by.
Læs mere


Ballum (1)
Foto: Esben Nielsen

Video

Unge i Ballum
Her kan du møde tre unge i 20'erne, der har valgt at bo i landsbyen Ballum i et af Danmarks yderområder. "En mail herfra kommer lige så hurtigt frem, som hvis den blev sendt fra København," siger René Christensen på 26, der har sit eget IT-firma.

Video

Mød Sina
Sina bor i Ballum.

Ballum
Ballum tæt på Vadehavet blev årets landsby, fordi det her er lykkedes ikke alene at gå imod strømmen, men at vende den: der er skabt nye arbejdspladser, kommet flere indbyggere og sat aktivitet i gang i gamle, tomme landbrugsbygninger.
Se billedserie
Ballum
  • Der er skole, børnehave, kro og forsamlingshus i landsbyen.
  • I 2006 blev den Årets Landsby.
  • For nylig fik Ballum 20 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til bygningsbevarelse af Ballum Vesterende og Ballum Østerende.
  • På få år er der skabt 25 nye job, og 10 nye familier er flyttet til landsbyen.
'