Sitemap | Avanceret søgning |

Bæredygtig luksus

På Sydfyn er en helt ny landsby skudt op - 46 mennesker i fuld gang med at realisere drømmen om at bo billigt og at passe på vores fælles klode.

Af JØRGEN KAARUP
Publiceret 16-03-2008

»Det er luksus, fordi vi har bad, el og alle andre bekvemmeligheder, og bæredygtigt, fordi vi har som mål at være CO2-neutrale i vores måde at leve på,« siger ildsjælen Mira Illeris om den helt nye landsby, der er skudt op uden for den gamle, Hundstrup på Sydfyn.


Den selvforsynende landsby (1)
Fælleshuset er et vigtigt samlingspunkt, hvor der hver aften er mulighed for at spise sammen - men ingen tvang.
Foto: Esben Nielsen
   

Med et barn og et i vente er 28-årige Mira sammen med sin mand Esben en af de mange børnefamilier, der har valgt at prioritere fællesskab og skarpe, idealistiske holdninger til verdens miljøproblemer. "Den selvforsynende Landsby" er navnet, og det er ment bogstaveligt både hvad angår energi og fødevarer.

»Det her er for mig både en familiedrøm om at have sammenhæng i tingene, bo på landet med natur og dyr, og at børnene har masser af kammerater og kan se, hvad de voksne arbejder med. Og samtidig er det et ønske om aktivt at gøre noget ved de globale miljøproblemer - at vise, at der er et alternativ. Det er for mig meget bedre at handle end at være passiv og bange,« fortæller Mira Illeris.

Til maj er der gået fire år siden første spadestik til de 16 huse. De fleste er halmhuse, fordi halm er et lokalt, bæredygtigt og billigt materiale. Fælleshuset er et vigtigt samlingspunkt, hvor der hver aften er mulighed for at spise sammen - men ingen tvang.


Den selvforsynende landsby (6)
Gry Skipper Collin følger med, mens Tor Jordbo arbejder på et halmhus i Den selvforsynende landsby på Sydfyn.
Foto: Esben Nielsen
 

Mira Illeris har fået ideologi ind med modermælken. Hun er vokset op i storkollektivet Svanholm på Sjælland.

»Jeg så jo de voksne forholde sig til og agere på de samfundsproblemer, de så,« siger Mira.

Svanholm gik økologivejen, mens Den selvforsynende Landsby går endnu videre, nemlig med det, der hedder permakultur.

»Det handler om at få naturens kredsløb til at fungere, hvor vi bor. Vi har f.eks. rensning af spildevand med et anlæg af pil - pilen bliver til brænde, og asken herfra er sund for jorden. På den måde arbejder vi hele tiden på at få balance i forbruget af energi. Målet er at være CO 2 -neutrale.«

I Mira og Esbens hus er der multtoilet, som laver den del af "udledningen" om til kompost. Badeværelset er lækkert - og ganske lugtfrit. Køleskabet får sin kulde fra den kølige jord under huset - en fleksovn sikrer varme med et lavt forbrug af brænde, fordi der er masser af sten til at holde på varmen og et meget effektivt brændkammer. Næste skridt er at få 24 volts el fra vind og sol til lys, PC, og hvad der ellers bruger strøm i det yderst energivenlige hus.

»For mig er det både rigtigt og nødvendigt at leve og bo på den her måde,« siger en af hovedkræfterne bag projekt selvforsyning og permakultur.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

103. Faktaboks om Den selvforsynende Landsby
På Den selvforsynende Landsbys hjemmeside kan man finde en lang række oplysninger om både det praktiske og principielle grundlag for livet i landsbyen.

Læs mere

104. Hvad er selvforsyning og permakultur?
De fleste har hørt om økologi, men hvad med selvforsyning og permakultur? I Den selvforsynende Landsby på Fyn arbejder man aktivt for at gøre noget ved de globale miljøproblemer.
Læs mere

105. Alternativ livsform
Beboerne i Den selvforsynende Landsby vil gerne vise, at der findes alternativer til de moderne livsformer, som skaber miljøproblemer. 
Læs mere

Video

Mira fra Den selvforsynende landsby
Mira Illeris er 28 år og bor i Den selvforsynende Landsby på Sydfyn. Her vil en gruppe af primært unge mennesker være selvforsynende med fødevarer og energi. De lever i praksis op til at nedsætte CO2-forbruget voldsomt, fordi de er overbeviste om, at jorden ikke kan klare moderne menneskers liv i overflod. "Det er bæredygtig luksus," siger Mira.

Den selvforsynende landsby
Den selvforsynende landsby ligger på Sydfyn. De unge mennesker i landsbyen arbejder efter økologiske principper med vedvarende energi og halmhuse.
Se billedserie
'