Sitemap | Avanceret søgning |

Et liv uden gæld

De seneste seks år er en broget samling af halm- og træhuse skudt op på Djursland

Af JØRGEN KAARUP
Publiceret 16-03-2008

Først når man er gældfri, er man rigtig fri.«

Den filosofi er ført ud i livet på en mark lidt uden for landsbyen Feldballe på Djursland. Muslingeskaller, lerklinede vægge og byggerod efterlader et klart indtryk af alternativt byggeri. Friland hedder stedet.


Friland
Nej, det er ikke hobitterne i "Ringenes Herre", der bor her. Derimod er der tale om den økologiske landsby Friland på Djursland.
Foto: Esben Nielsen

Jens Peter Mølgaard og Helle Hestbjerg boede tidligere i et parcelhus:
»Vi var de helt typiske hr. og fru Danmark. Fin bil, gode jobs, tre børn og råd til sommerferier osv. Men når vi stoppede op, var vi ikke rigtig glade. Vi havde ikke tid nok. Vi ville noget andet.«

Helle er 44 år og biolog, Jens Peter er 47 år og hortonom. Begge var forskere ved Danmarks JordbrugsForskning indtil for seks år siden.

»Vi ville følge vores indre drømme og lyster, bruge hovedet mindre og mærke efter i hjertet: hvad er det, der gør mig glad. Tidligere var vi begge ret fokuserede på målet. Nu har målet mistet sin betydning; det er hverdagen og at være i en proces, der fylder,« siger Helle Hestbjerg.


Friland (1)
Jens Peter Mølgaard og Helle Hestbjerg boede tidligere i et parcelhus:
»Vi var de helt typiske hr. og fru Danmark. Fin bil, gode jobs, tre børn og råd til sommerferier osv. Men når vi stoppede op, var vi ikke rigtig glade. Vi havde ikke tid nok. Vi ville noget andet.«
Foto: Esben Nielsen
  

Parcelhuset blev solgt, de tre børn rykket ud af skole og kammeratskab, og familien flyttede til Friland og boede i to skurvogne de første tre år. Halmhuset med lerklinede vægge skulle have været helt færdigt nu, seks år efter. Men undervejs skulle der tjenes penge, børnene blev prioriteret og spontane indfald fulgt. Derfor er huset stadig ikke helt færdigt.

»Havde nogen sagt dengang, at vi skulle regne med en byggeperiode på syv-otte år, så havde vi ikke flyttet herud,« siger Jens Peter, som tjener penge som handicaphjælper. Syv døgn om måneden - resten af tiden bruges på byggeri og det kunsthåndværk, han med tiden håber at leve af.

Helle Hestbjerg arbejder mest derhjemme med Ma-uri-massage, baseret på en ældgammel polynesisk tradition. Hun bruger også sin viden og sit håndelag på at arbejde med spædbørn og kontakten mellem nybagte mødre og deres børn.

»Jeg har gjort min hobby til mit arbejde, og det var en væsentlig grund for os begge til at gå en helt ny vej i vores liv,« siger Helle Hestbjerg. Netop hjemmearbejde var - ud over et krav om ikke at optage lån i husene - karakteristisk, da beboerne til Friland skulle vælges ud blandt de mange, der gerne ville bo der. I dag arbejder halvdelen hjemme med egen virksomhed.

Manden bag filosofien om gældfrihed er Steen Møller, nabo til Helle og Jens Peter. Han har på egen krop mærket, hvad en uoverskuelig gældsbyrde kan gøre ved et menneske.

»Jeg tror, det var derfor, jeg fik dårlig ryg og senere diskosprolaps,« siger Steen Møller på sit djærve vestjyske. »Hele tilværelsen handlede om økonomi.«

Det var i begyndelsen af 1980'erne, han var landmand og havde optaget lån på op til 26 pct. i rente. Steen Møller kom ud af det nogle år senere - uden gæld. Og besluttede sig for aldrig mere at stifte det, han mener, er roden til meget ondt. I dag lever han af at holde byggekurser og foredrag. Og har meget små udgifter i sin nye familie med hustruen Tina Bjerring Madsen og datteren Liv. Om han er lykkelig?

»Jeg er godt tilfreds med mine valg og glad for, at Friland er blevet til noget. Det har været meget udviklende at arbejde med. Men lykke er ikke en tilstand; den er øjeblikke, der er værd at gemme på,« siger Steen Møller.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

108. Ikke de typiske hr. og fru Danmark
Helle og Jens Peter skiftede faste jobs og parcelhus ud med et par skurvogne og et nyt liv i landsbyen Friland.
Læs mere

109. Ikke som alle andre huse
Landsbyen Friland er bygget af natur- og genbrugsmaterialer. Og halm- og træhusene ligner heller ikke de fleste andre huse.
Læs mere


Friland (5)
Steen Møller var blandt de første i Danmark, der genoptog den gamle tradition med at bygge huse af halmballer, som herefter pudses med ler.

Foto: Esben Nielsen

Friland
Andelsforeningen Friland ligger i Feldballe på Djursland. Friland blev startet i samarbejde med Danmarks Radio, der også har fulgt beboernes arbejde med at bygge deres huse uden at stifte gæld og af natur- eller genbrugsmaterialer.
Se billedserie
Friland
  • Består af 22 huse bygget af økologiske materialer med klare holdninger til miljørigtighed, affaldsreduktion, alternativ spildevandsrensning og lavenergi.
  • Projektet blev sat i gang i 2002 i samarbejde med DR. Sidste år gik fase 2 i gang med opførelse af 11 nye huse. Fase 3 forventes igangsat om et par år.
  • Der kan ikke optages lån med pant i husene for ikke at bryde filosofien om gældfrihed.
  • Der bor i dag 50 voksne og 20 børn.
'