Sitemap | Avanceret søgning |

Der er frihed i at fiske

En gruppe unge midt i 20erne har sikret det traditionsrige kystfiskeri på Torup Strand ved den jyske vestkyst - »det er dejlig frit uden en chef, der puster en i nakken,« siger den 25-årige Jesper Olsen.

Af JØRGEN KAARUP
Publiceret 10-03-2008

Det ryster under fødderne på tilskuerne, når endnu en fiskerbåd slæbes op på stranden af den tonstunge bulldozer på larvefødder af metal.


Jesper Olsen (2)
»Vi tror da på, at vi kan leve af det her lige så længe, som vi kan skue frem i tiden,« siger Jesper Olsen, 26 år og en af de unge, der holder fast i et gammelt erhverv. Han fisker direkte fra kysten ved Torup ved Fjerritslev. Makkeren er hans far - sigtet er, at han overtager båden, når faderen går på pension.
Foto: Esben Nielsen
  

Vi er på Torup Strand ved den jyske vestkyst. En efter en dukker de op i horisonten, de små blåmalede fiskerbåde - og en efter en slæbes de op af den forhenværende entrepenørmaskine, købt brugt i Frankrig for nu at tjene som opslæber.

Fiskerne i Torup er de sidste, der fortsætter et større erhvervsfiskeri fra stranden. Her er mere end 20 fiskekuttere, optimisme, unge kommer til - og nye både bliver bygget og søsat her i Torup.

Fiskerlejet kunne være hensygnet som de andre landingspladser, der trak bådene op for natten i stedet for at lægge dem i havn. Men takket være en ny form for andelsbevægelse har en gruppe på ni unge sikret, at det fascinerende miljø fortsætter som turistattraktion - og som levebrød for omkring 40 mennesker.

»Vi tror da på, at vi kan leve af det her lige så længe, som vi kan skue frem i tiden,« siger Jesper Olsen på 26 år, en af de unge, der nu fører kulturarven videre. Han fisker sammen med sin far med det sigte at overtage båden, når faderen går på pension.

»Jeg er jo opflasket med fiskeriet og tjente en skilling ved at rense fisk som stor knægt«, siger Jesper Olsen og fortsætter:

»Der en stor frihed i dette erhverv uden en chef, der står og puster en i nakken. Vi kan selv bestemme: I dag tager vi en lang dag og så en kort i morgen. Og jeg har simpelthen ikke tålmodighed til det boglige«.


Jesper Olsen (1)

Foto: Esben Nielsen
  

Jesper var begyndt uddannelsen til tømrer, men sprang fra og begyndte som fuldtidsfisker som 16-årig. Det der med at sidde på skolebænken på teknisk skole i otte timer om dagen var ikke lige ham.

Friske fisk
Når bådene er ankommet, er der travlhed på Torup Strand. Inden de trækkes længere op i sikkerhed for bølgerne, ligger bådene i vandkanten, og fyldte kasser med dagens fangst læsses på traktorer. Et par hundrede meter herfra sættes pallen med kasser uden for fiskerenseriet, hvor en flok unge står utålmodigt ventende med skarpe knive i hænderne. Fiskene skal renses og videre til auktion i Hanstholm.

»For nyligt begyndte fire af de unge, der kender stedet fra fritidsjobbet som renser, at fiske. Der sket tit det, at har man først lært os og miljøet at kende, så får man lyst til at blive fisker«, siger Jesper Olsen.

Bådene burde - set med normale nutidsbriller - være for små til at være rentable. De er ude fra tidligt morgen til sidst på eftermiddagen og er ikke bygget til at fiske i dagevis med fryseanlæg om bord.

Til gengæld er de bygget til at kunne holde til at blive trukket op på stranden med særlige skinner monteret i bunden.

Den korte tid på havet er garanti for helt friskfangede fisk, så der er modtagelseskomité klar hver eftermiddag, når bådene en efter en stævner mod stranden. Turister, folk med sommerhuse i området ved Fjerritslev og andre er klar til at besigtige dagens fangst.

Puljeselskab
Det er et samarbejde mellem 20 erhvervsfiskere, der er grunden til, at det er lykkedes at puste nyt liv i kystfiskeriet fra Torup Strand. De har dannet et såkaldt puljeselskab, hvor hver har sat 100.000 kr. ind som andel. Det har givet kystfiskerlauget en samlet låneramme på op til 45 mio. kr., som bruges til at opkøbe fiskekvoter.

Fiskerne i Torup har købt retten til at fange fisk fra fiskere i havne som Hanstholm, Hvide Sande og Thyborøn.

Kystfiskerlauget, der bygger på andelstanken, fordeler så kvoterne på torsk og rødspætter imellem sig. På den måde er der skabt sikkerhed for, at der også fremover er økonomi i fiskeriet.

»Når der tilbagevendende er polemik om stop for fiskeri af torsk, kan jeg da godt tænke, at jeg måske har satset på det forkerte erhverv«, siger 26-årige Jesper Olsen.

»Men nu, hvor vi har vores egen kvote, er det lettere at planlægge fiskeriet«.

På spørgsmålet, om det giver en ordentlig årsløn er svaret:

»Ja, det kan vi godt være bekendt«.

Jesper røber, at han indtjeningsmæssigt godt kan konkurrere med de fleste på hans alder.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

94. Den frie fisker
Indtjeningen er ikke så ringe, men det bedste ved jobbet som fisker er de frie forhold og arbejdstider, siger en af de unge fiskere ved Torup Strand.
Læs mere

95. Kystfiskeri
Før i tiden var der flere steder på den jyske vestkyst, hvor fiskerne tog ud med deres både fra stranden. I dag er Torup Strand det sidste sted i Danmark med erhvervsfiskeri fra stranden.
Læs mere

96. Billeder fra Torup Strand
Jesper Olsen har fisket, siden han var 16 år. Nu planlægger han at overtage sin fars båd, når han går på pension.
Læs mere

Video

Mød Jesper
Jesper er fisker fra Torup Strand.

Torup Strand
Det sidste økonomisk bæredygtige fiskerleje, hvor traditionen med at trække bådene op på stranden holdes i live.

Det er billigere at fortsætte det traditionsrige kystfiskeri end at etablere sig i en havn, mener en gruppe unge fra kystfiskerlauget.

Der er flere end 20 både på landingspladsen.

'