Sitemap | Avanceret søgning |

Ismanden på Bornholm

Thorkil Boisen forlod København og et godt akademikerjob for at følge drømmen om at leve af at producere hjemmelavet is.

Af JØRGEN KAARUP
Publiceret 07-03-2008

For et par uger siden stod han i Nordens Hus på Island med sin is. Så var det på fødevaremessen i Herning. Inden længe går turen til Polen. Det europæiske samarbejde "Regional Madkultur" er i fremdrift, og den bornholmske formand har travlt. Men han nyder det.

Oplevelser og kvalitet giver ham energi.


Thorkil Boisen (2)
Thorkil Boisen føler, at det har været en stor tilfredsstillelse at skabe en virksomhed, som han selv ejer, uden nogen form for forudsætning og samtidig være med til at give den bornholmske produktion af fødevarer et løft, som har gavnet hele øen.
Foto: Esben Nielsen
  

En aften for 10 år siden sad biologen Thorkil Boisen og lavede kromosom-analyser, mens han lyttede til radioens P1. En historie om to amerikanske jøder, der havde lavet en helt speciel produktion af is, startende hjemme i deres garage, gjorde indtryk.

Da den bornholmske Krølle-Bølle-is kort tid efter gik ud af markedet, tog det ham fem minutter at beslutte: »Jeg vil være ismand.«

I dag lever han af sit firma, Boisen Is. Produktion af økologisk is med friske råvarer fra Bornholm. Der er jordbæris, når der er sæson for jordbær. Ikke længere.

Thorkil Boisen står selv i det trange rum ved siden af butikken og producerer isen. Gennem en glasrude kan kunderne ved selvsyn følge med og tale med ismanden.

Is ved et tilfælde
En sommerdag i august skorter det ikke på kunder i Boisens Iskafé i Snogebæk, tæt ved den bornholmske strand.

Badegæster og andre turister passerer i en lind strøm ind og ud af isbutikken. Nogle slår sig ned ved et bord uden for, andre slentrer videre med en kold forfriskning i hånden.

»Jeg havde lyst til at starte på noget, jeg absolut ingen forstand havde på,« siger Thorkil Boisen.

Efter en udmærket karriere med ph.d. i alternativ spildevandsrensning, ansættelse i Miljøstyrelsen og Danmarks Tekniske Universitet havde københavneren lyst til noget helt andet. At det blev is var tilfældigt. At det blev på Bornholm knap så tilfældigt.

»De fleste ville jo sige: Det går godt, han har en lang uddannelse, tjener ganske gode penge osv. Men jeg havde lyst til at arbejde med positive ting, noget lækkert, blive begejstret og begejstre andre. Så da Krølle-Bølle-isen forsvandt, efterlod den et hul til mig.«

Thorkil Boisen havde på det tidspunkt feriehus på Bornholm, og hans mor kommer fra øen. Det var derfor ikke svært at beslutte, at Boisen Is skulle have hjemsted der. Han mødte en italiener fra Hadsten, som stod på en fødevaremesse med præcis de maskiner, Thorkild skulle bruge for at komme i gang. Han havde hele tiden vidst, at den italienske is skulle være forbilledet.

»Vil du lære mig at lave is og hjælpe mig med at købe de rigtige maskiner,« spurgte han italieneren. Svaret var ja.

To dages lynkursus og en tur til Italien. En ny tilværelse ventede.

Skab dit eget liv
»Det handler om at skabe sit eget liv. Jeg var dødtræt af at søge penge til nye forskningsprojekter, og jeg havde regnet ud, at jeg nok ikke kunne leve af min hobby, som er at male. Der er kvalitet for mig i at bruge lokale råvarer og give dem en merværdi, både økonomisk og oplevelsesmæssigt,« siger Thorkil Boisen.

Det er nu snart 10 år siden, han flyttede til Bornholm for at leve et nyt liv. I begyndelsen måtte han bruge sit fag som biolog til at supplere økonomien. De seneste år har han levet af firmaet Boisen Is.

Lige nu er der så stor afsætning, at der mangler en økologisk mælkeproducent på Bornholm for at kunne levere nok til det lille ismejeri.

En udvidelse i samarbejde med Bornholms Andelsmejeri er forude - de noget større maskiner er indkøbt.

Noget is sælges fra butikken og en hel del går til københavnske delikatesse- og øko-butikker, til Inco, der leverer til restauranter og til udvalgte SuperBest-supermarkeder i hovedstaden. Så der er også gang i produktionen i vinterhalvåret.

»Det har været en stor tilfredsstillelse både at skabe sin egen virksomhed uden nogen form for forudsætning og samtidig være med til at give den bornholmske produktion af fødevarer et løft, som har gavnet hele øen.«

Ifølge Thorkil Boisen beskæftiger de små producenter af specialfødevarer nu flere end "den store" fødevareindustri på Bornholm, som har været ramt af en del lukninger.

Regional madkultur
De små producenter af vidt forskellige bornholmske fødevarer som kiks, rapsolie, karameller, chokolade, dansk vin, sild og meget andet er samlet i organisationen "Regional Madkultur".

Det startede for 12 år siden sammen med Skåne, men har nu bredt sig til at omfatte 20 regioner i Europa.

Og netop nu har Region Bornholm overtaget administrationen af samarbejdet.

»Vi har længe haltet efter Italien og Frankrig, hvad angår kvalitet og særpræg, men den nyeste trend er, at nordisk mad er slået igennem internationalt,« siger Thorkil Boisen og giver som eksempel, at Restaurant Noma (Nordisk Mad) i København har placeret det nordiske køkken på det gastronomiske verdenskort.

»Det handler om at inspirere hinanden i den globale verden og samtidig holde fast i det lokale særpræg,« siger ismanden, der lod sig inspirere af Italien, men bruger flest mulige råvarer fra Bornholm.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

88. Fra råvarer til regional udvikling
Tidligere havde Bornholm masser af de samme problemer som andre yderområder. Nu er den negative spiral næsten vendt. Små firmaer, der laver god mad af lokale råvarer, er en del af forklaringen.
Læs mere

89. Mad som oplevelse
Når det regner på Bornholm, behøver turisterne ikke gå på museum. Mange virksomheder inviterer inden for, så man kan se, hvordan de lokale madvarer bliver fremstillet.
Læs mere

90. Indvandrere starter forretning
Ligesom mange indvandrere fra andre lande, har en del tilflyttere til Bornholm og andre yderområder startet egen forretning. Også dem, der har lange uddannelser i noget helt andet.
Læs mere

91. Indvandrer på land og i by
Tilflyttere til Danmarks yderområder sammenligner nogle gange deres erfaringer med indvandrere fra andre lande, som kommer til Danmark. Men indvandrere fra udlandet tager typisk ikke til yderområderne.
Læs mere


Thorkil Boisen (3)
Foto: Esben Nielsen

Video

Ismanden på Bornholm
Thorkild er fra København og akademiker. I dag lever han af at lave frisk, hjemmelavet og økologisk is på Bornholm. "Jeg fik lyst til at starte noget, jeg absolut ingen forudsætninger havde for at starte," siger Thorkild Boisen, som længe havde haft lyst til at prøve kræfter med noget nyt.

Regional Madkultur
  • Der er omkring 30 producenter på Bornholm i samarbejdet Regional Madkultur.
  • Regional Madkultur startede i 1996 i et samarbejde mellem Skåne og Bornholm.
  • I dag er der 20 europæiske regioner med.
  • Målet er at bruge flest mulige råvarer fra det område, hvor producenten bor.
'