Sitemap | Avanceret søgning |

Pensionistens projekter

Grethe Breum er et bevis på, at alderen ikke begrænser virkelysten; hun lever af at sætte gamle gårde i stand for at leje værelser ud til turister.

Af JØRGEN KAARUP
Publiceret 09-03-2008

Grethe Breum er projektmager, igangsætter, ildsjæl - og arbejdsom. Et levende bevis på, at lysten til nye initiativer intet har med alder at gøre.
Hun er 67 år, men alt for aktiv til at kunne affinde sig med en stille tilværelse som pensionist.


Grethe Breum (1)
Grethe Breum er 67 år og har været frisør i 43 år. Hun er født i Nykøbing Mors og har haft frisørsalon i Århus, Skive og Viborg. Siden 1998 har hun helliget sig sit projekt med at sætte bevaringsværdige gårde i stand, udleje værelser, sælge antikviteter og meget andet.
Foto: Esben Nielsen
 

Hun har været frisør det meste af sit liv, men da pensionsalderen så småt begyndte at nærme sig, fik Grethe Breum en idé: hun ville købe store, fashionable gårde, sætte udlængerne i stand og leje dem ud som ferieboliger. Nu har hun gjort det fire gange og er i fuld vigør med sit nuværende store ombygningsprojekt, som er ved at være ved vejs ende.

»Jeg er vild med at udtænke sådan en restaurering, studere boligindretning og blive inspireret for derefter at virkeliggøre ideerne i samarbejde med mine gode, faste håndværkere,« siger Grethe Breum og kan næsten ikke vente, til kaffen er drukket, med at vise rundt på Hesthave.

Det er en snart 300 år gammel, stor, smuk og mondæn herregård, som tidligere hørte under middelalderborgen Spøttrup og husede godsets store hestebesætning. Beliggende i landsbyen Krejbjerg, Vestsalling, nord for Skive. Langt ude på landet i et af Danmarks yderområder.
Alligevel lykkes det at trække turisterne hertil. I 2007 var der næsten fuldt booket, og den kommende sæson ser lovende ud.

Det usædvanlige ved Grethe Breums koncept er, at man lejer en hel længe med 1.000 kvadratmeter ud til 24 personer: 10 værelser, swimmingpool, spa, sauna, konferencerum, to store stuer, indendørs tennisbane og meget mere. Pris: mellem 28.000 kr. for en uge plus forbrug - i højsæsonen; faldende til 13.000 kr. pr. uge om vinteren.

»Det har taget lang tid og kostet mange bitre erfaringer at komme frem til, hvordan det skal gøres,« siger den aktive folkepensionist, der allerede nu har et nyt projekt i støbeskeen.

Hesthave-modellen er risikabel, fordi den indebærer, at enten en stor familie, en gruppe venner eller et firma lejer hele længen med 10 værelser i et lejemål - i en uge. Men indtil videre har der været stor efterspørgsel efter den form for luksusferie.

Den store længe er smagfuldt indrettet med antikke møbler og giver dermed lejerne en oplevelse af at være på besøg hos nogle mennesker fra en anden tid.

»Tyskerne er begyndt at svigte, og danskerne vil helst kun leje en weekend. Det har lært mig at satse mere på private virksomheder, konferencer, kurser og private arrangementer som bryllupper,« siger Grethe Breum, som også har drevet en antikvitetshandel i en anden af gårdens fire store udbygninger. Den er imidlertid inddraget for at have et kæmpestort selskabslokale til særlige arrangementer.

Urentabel gård
Hesthave har samme historie som langt de fleste gårde i Danmark. Den blev urentabel og havde for lidt jord til at overleve som selvstændigt landbrug - jorden blev solgt til en af de store landmænd, og tilbage var omkring 4.000 kvadratmeter bygninger med kulturhistoriske rødder, bevaringsværdig for sin byggestil - men urentabel.

»Udlængerne var med næsten statsgaranti blevet revet ned, hvis ikke jeg havde købt Hesthave for at drive den som virksomhed i en ny tid, hvor mange mennesker gerne vil betale for selve oplevelsen i at være her, fornemme historiens vingesus, have masser af plads og samtidig ro og fred til at kunne sætte sig omme i den store park og nyde udsigten til søerne.«

Grethe Breum har en forkærlighed for de gamle, mondæne gårde og sætter en ære i at puste nyt liv i dem. Hun har aldrig fået en krone i støtte fra hverken fonde eller offentlige institutioner.

»Jeg er lidt bitter over, at mange andre kan få støtte til at bevare kulturhistorie og skabe oplevelser til gavn for turistindustrien, men fordi jeg har skabt en god forretning, bliver jeg afvist med, at jeg jo kan få det til at løbe rundt uden støtte. Men de første år var der underskud, og kun jeg løber hele risikoen. En million kroner er jo væk, bare man knipser med fingrene, når der f.eks. skal skiftes tag sådan et sted.«

Et pragtfuldt liv
Men nu, da det er gået godt, stråler Grethe Breum af tilfredshed og begejstring over, at det er lykkedes på egne præmisser. Hun er gift, men har kørt projekterne med ombygning til ferieboliger selvstændigt.
»Jeg har en pragtfuld tilværelse med masser af mennesker omkring mig, inspiration og følelsen af, at der er brug for mig. Jeg har ikke lyst til at spille golf og drikke te med veninder hver dag. At virkeliggøre en ide giver en masse energi - og så er det også rart at få den erfaring, at jeg faktisk er ganske god til det,« siger den vitale kvinde med det store overskud.

Hesthave lejes gennem Dansommer, og her er direktør Jan Haapanen overbevist om, at der er et stort, uudnyttet turistpotentiale i de gamle gårde.

»Gårde med sjæl rummer den gode historie, som flere og flere turister efterspørger. Det er fred og ro i metermål kombineret med originale og oprindelige kulturperler. Den type turistmål er der efterspørgsel på, og få lande har det, Danmark har på dette område. Når der så samtidig er gårdbutikker og kunsthåndværkere i området, er der mange muligheder,« siger Jan Haapanen.

Tiden vil vise, hvor mange projekter af den her slags, som kan realiseres på Danmarks mange bevaringsværdige gårde. Der er nok at tage af: 30 millioner kvadratmeter bygninger med så karakteristisk historie og byggeskik, at de kaldes bevaringsværdige - uden at det dog medfører nogen form for støtte til at sikre dem for eftertiden.

Men Grethe Breum er klar til næste projekt i sin kamp for at gøre gamle gårde til bæredygtige forretninger. Hun har to velegnede steder i kikkerten og venter bare på, at de kommer til salg, så hun kan vurdere, om det kan betale sig at sælge Hesthave og kaste sig over noget nyt. Men da Grethe har boet på Skive-egnen, siden hun var 10, og kommer fra Mors, skal det være på den egn, hun kender så godt - yderområde eller ej.

»De gamle, overflødige gårde skal bevares, i hvert fald dem, der er arkitektoniske perler. Hvis der er charme, god byggestil og muligheder i bygningerne, så er jeg klar til mit femte restaureringsprojekt,« siger folkepensionisten, der ingen planer har om at bøje sig for de restriktioner, mange ellers føler, alderen medfører.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Grethe Breum (2)
Der er stil over poolrummet, som giver en stemning af romersk bad. Figurerne er støbt i marmor på Lahema Marmorkunst i Fly ved Skive. Grethe Breum læser bunker af blade om indretning, gemmer det, der giver hende inspiration og tager det frem, når hun holder møde med sin murermester. I dette tilfælde var det mureren, der foreslog at lave buer i poolrummet.
Foto: Esben Nielsen

'