Sitemap | Avanceret søgning |

En ny tids husmand

24-årige Frank Erichsen har levet blandt samere, bygget bjælkehytter og slæbt tømmer ud af de norske skove - nu vil han være bonde på Djursland.

Af JØRGEN KAARUP
Publiceret 04-03-2008

Han viser med stolthed en hjemmelavet rive frem, alt, også tænder, er lavet af træ. Og et håndudskåret kar, også af træ. Og den gamle, rustne selvbinder. Og tærskeværket. Og .

Ude på marken går de to heste, som han er ved at oplære til trækdyr. I laden en lille flok geder. Når han driver flokken af gæs frem, mindes han tiden som hyrde i Lapland.


En ny tids bonde (1)
Frank Erichsen og kæresten, Therese Jessing, på husmandsstedet på Djursland. Frank trives som hyrde, håndværker og bonde.
Foto: Esben Nielsen

»Det var en fantastisk tid. Der var én ting at koncentrere sig om: Dyrene og deres rytme. Følge efter dem, se dem kælve, mærke dem, slagte, lave hegn. At være rensdyrhyrde og nomade er en fornuftig tilværelse, som giver mening,« siger den 24-årige Frank Erichsen , der på mange måder går imod strømmen. Det er ikke byen, der giver mening for ham.

Han kan noget med sine hænder og vil gerne bruge dem. Han trives som hyrde, som håndværker og som bonde. Men allerhelst ville Frank Erichsen være bonde, hvis han kunne vælge frit. Husmand med et mindre landbrug, som man kunne leve af.

Og så ellers sælge specielle ting som birkesaft, rødder fra dunhammer og håndværkerprodukter.

Derfor har han købt et, i ordets egentlige betydning, faldefærdigt husmandssted på Djursland. Her prøver han at kombinere sine evner og lyster, som under ét kan samles i begrebet selvforsyning. Da han var 11 år gammel og fik bogen "Håndbog i Selvforsyning" i hånden, gik det hurtigt i blodet. Selv om han ikke er barn af 1968'ere, men født og opvokset på en gård i Sønderjylland, gik budskabet om at dyrke sine egne fødevarer og i det hele taget holde udgifterne nede rent hjem. Husmændenes oprindelige filosofi i ny indpakning.

Værdien af eget arbejde
»Det arbejde, som jeg selv kan udføre med mine hænder, er meget mere værd end det arbejde, som jeg får løn for,« er hans filosofi. Og nej, der er ikke skat på den restaurering, som Frank Erichsen er i gang med. Det ville være en del dyrere at betale håndværkere med beskattede lønkroner end selv at gøre det. Frank Erichsen fik lov at føre drømmene ud i livet allerede som stor knægt. Et stykke jord, der alligevel var besværligt at dyrke, blev stillet til rådighed af faderen.

Der blev bygget huse, vindmøller, lavet redskaber og dyrket grøntsager og andre afgrøder. Frank Erichsen og en kammerat brugte i flere år stort set al fritid på at praktisere håndværk og selvforsyning.

Et år på Helgenæs Naturefterskole i 10. klasse og videre til den norske Fosen folkehøjskole for natur- og håndværkselskere fuldendte den drøm, der var skabt: Et mere simpelt liv end de flestes, rig på oplevelser og med håndværk i højsædet.


En ny tids bonde (3)

Foto: Esben Nielsen

»Det skal være sjovt at arbejde - helst hver dag. Hvis man for ofte siger: »I dag var det ikke fedt, det bliver nok bedre i morgen«, er man på et skråplan. Jeg har som mål at leve et liv, hvor jeg ikke venter på, at noget kommer engang. Jeg vil være tilfreds med det, som jeg er i lige nu og sige: »Herlig dag, glæder mig til, at i morgen bliver lige så god.«

Levede med samere
500 km nord for Trondheim lærte Frank at bygge norske bjælkehytter, slagte får, fiske og at slæbe træ ud af skoven med heste. En tur til samerne endnu længere mod nord tilføjede endnu en oplevelse af at være på ret spor.

»Det er jo en anden form for selvforsyning, samerne praktiserer. Uden fast ejendom, der skal passes og uden dyrkning af jord. Leve af at passe dyr og holde fri de måneder om sommeren, hvor dyrene er på fjeldet og klarer sig selv. Men jeg tror, at det i længden ville blive for stillestående. Jeg trives godt med at bruge mange sider af mig selv,« siger den unge mand med den gammeldags bondekasket.

Fornuften vandt over drengeeventyret, så Frank Erichsen tog hjem for at blive student. De lange mørke vinteraftener i Norge var brugt på at læse filosofi og verdenshistorie. Så hvis studenterhuen skulle på, var det nu, at han skulle i gang. Han gruede for at skulle bo på et kollegieværelse i Århus, men en god kontakt løste dét problem ved at tilbyde Frank at låne hans lille, primitiv stenhytte i Mols Bjerge. Det blev hans hjem i gymnasietiden. Hverken vand eller el var der i hytten.

»Mine største udgifter var buskort og petroleum til lamperne. Så jeg sparede sammen af min SU, dyrkede selv grøntsager, fangede fisk og skød en fasan i ny og næ.«

Hermed var grunden lagt til at købe det lille, forfaldne husmandsbrug langt ude på Djursland. Her skulle tilværelsen som bonde udfordres. Den norske rigsantikvar er faldet for den unge håndværker med sans for gamle byggetekniker og håndredskaber, så der er jævnligt bud efter ham - med lønnet arbejde. Samtidig er et job som lærer på en produktionsskole det, der giver penge til terminer og faste udgifter. Hvad fremtiden bringer vides ikke. Mere jord står på ønskesedlen. At finde frem til verdens bedste skaft til en le, verdens bedste vandmølle og verdens bedste hønserace spøger i baghovedet. Blandt meget andet.

»Der er mange drømme, men jeg er jo kun 24, så der er ingen grund til hverken at stresse eller gå i panik. Endnu.«

Vi slutter her. Frank Erichsen skal pakke grøntsager og en tur til Århus.

P.S. Frank Erichsen har både mobiltelefon og bærbar PC og bruger tit internettets muligheder.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

80. Billeder af en ny tids husmand
Frank bruger traditionelt håndværktøj, har heste som trækdyr og lever efter en filosofi, som ligner de gamle husmænds. Frank og Therese lever det, som mange med et moderne begreb ville kalde "det simple liv".
Læs mere

Video

Frank og Therese
Therese går på designskole og faldt pladask for Frank, som er en helt usædvanlig ung mand. De bor på et forfaldent lille landbrug, og Frank er i gang med at lære sine to heste at blive arbejdsdyr. "Det arbejde, man selv laver med sine hænder er meget mere værd end det arbejde, man får løn for," siger Frank på 23 år.

Den sidste bonde
Børge Jørgensen var den sidste bonde i Danmark, som aldrig fik hverken traktor eller mejetærsker og derfor blev ved med at drive sit landbrug med heste som eneste trækkraft. I 2005 holdt han op.
Se billedserie
Husmand
Husmand og husmandssted: Ejer af mindre landejendom.

Husmandsbegrebet opstod i starten af 1900-tallet, da staten med lov tvangsudstykkede landbrugsjord fra godserne for at give titusindvis af fattige landarbejdere mulighed for at blive selvstændige.

Husmændenes filosofi var at være selvforsynende og sælge flest mulige animalske produkter, mælk og kød. Derfor solgte de ikke afgrøderne, men havde køer, grise, høns og andre dyr, som gav flere penge, end hvis kornet blev solgt.

'