Sitemap | Avanceret søgning |

Øst for samfundet

Bornholm ligger så langt væk, at der ikke er plads til den på landkortet - alligevel flytter flere til end fra Danmarks eneste klippeø.

Af JØRGEN KAARUP
Publiceret 03-03-2008

»På Bornholm er køerne på marken i stedet for på motorvejen - det er jo nemmere at komme til København fra Bornholm end fra Køge.«

Sagt af en optimistisk yderområde-borgmester, Bornholms Bjarne Kristiansen. Skønt den del af Danmark normalt kun får en plads i en firkant i et hjørne af kortet, så er der en spirende optimisme på øen. Bornholm vil på landkortet.

En grund til optimisme er, at der flytter flere til Bornholm end fra Bornholm - oven i købet er en stor del af tilflytterne i den attraktive alder mellem 25 og 39, så børn ofte følger med. En anden grund er, at det regionale samarbejde om kvalitetsfødevarer er blevet en stor succes og har skabt godt 50 nye arbejdspladser de seneste år. Det er mange på Bornholm.

»Jeg tror på, at vi kan løse det problem, som alle yderområder kæmper med, nemlig det faldende befolkningstal,« siger Bornholms regionskommunes borgmester, Bjarne Kristiansen.

Kommunen har ansat en tilflytterguide, som skal skaffe nye bornholmere til øen.

»Vi har nok et fortrin i forhold til andre yderområder, fordi Bornholm er kendt og lidt eksotisk. På den anden side har vi højere arbejdsløshed end gennemsnittet, fordi vi kæmper med for lavt et uddannelsesniveau,« siger Bjarne Kristiansen.

Godt på vej
»Men nu begynder veluddannede med arbejde i København også at flytte til øen, så vi er godt på vej.«

Det er netop faldet på plads, at Danmarks første anlæg til produktion af andengenerations bioethanol skal ligge i Aakirkeby. Dermed får Bornholm en højteknologisk virksomhed, der baserer produktionen på lokale ressourcer som græs, pap, papir og haveaffald. Om knap to år forventer selskabet bag, BioGasol, at man kan dække halvdelen af brændstofforbruget til øens bilers.

Det er den type virksomheder, som øen prøver at tiltrække. Samtidig går samarbejdet om lokale fødevarer, Regional Madkultur, rigtig godt og skaber både arbejdspladser og tiltrækker turister.

Den tredje, vigtige ting, der karakteriserer øen, er de mange kunsthåndværkere. Pernille Bülow, designer og glaskunstner, har boet på Bornholm siden 1982, og hun er en af de iværksættere, der hele tiden går nye veje. På det seneste med smykker fra Ghana, smykker skabt af enlige mødre af brugt glas, hendes eget u-landsprojekt. Salget går godt.

»Østeuropa er blevet en hård konkurrent inden for kunsthåndværk som glas og keramik, så der skal hele tiden udvikles nye, originale koncepter,« siger Pernille Bülow.

Hendes søn, Johan Bülow, kommer forbi og byder på et stykke lakrids.

Han har indledt verdens første produktion af hjemmelavet lakrids, og publikum kan se hele processen i butikken. En ung iværksætter har slået til.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

75. Bornholm i tal
Bornholm kæmper med mange af de samme problemer som andre yderområder. Men regionskommunens borgmester tror på, at øen kan knække kurven.
Læs mere

76. Pendling uden for Danmarkskortet
Bornholm ligger så langt væk fra resten af Danmark, at den falder uden for det almindelige landkort. Alligevel er det nemmere at komme til København fra øen end fra Køge, siger en optimistisk borgmester.
Læs mere

77. En eksotisk ø
Bornholm er både kendt og eksotisk. Det er en landmand og en borgmester enige om, og det betyder noget for øens evne til at sælge sine produkter - og tiltrække tilflyttere.
Læs mere


Bornholm
Foto: Torben Stroyer

'