Sitemap | Avanceret søgning |

Reportager

Landsbyer forfalder - skal de reddes?
Huse i forfald, skoler, der lukker, og faldende befolkningstal. Sådan er det i mange landområder, som har brug for statens hjælp, hvis de skal overleve.
Publiceret 02-03-2008

Region vil rydde op i landsbyer
Det skal gøres attraktivt at bo på landet. Staten må betale for oprydning, mener region Midtjylland.

Publiceret 02-03-2008

Vi flytter aldrig herfra ...
Limfjordsøen Mors er et typisk yderområde, hvorfra de unge flygter - men her bor også mennesker, der aldrig kunne drømme om at bo andre steder.

Publiceret 02-03-2008

Oliefundet på Bornholm
En tidligere landmand har gjort dansk rapsolie lige så populært som den dyreste olivenolie - han er et eksempel på, at Bornholm satser på fødevarer af høj kvalitet.

Publiceret 03-03-2008

Øst for samfundet
Bornholm ligger så langt væk, at der ikke er plads til den på landkortet - alligevel flytter flere til end fra Danmarks eneste klippeø.

Publiceret 03-03-2008

En ny tids husmand
24-årige Frank Erichsen har levet blandt samere, bygget bjælkehytter og slæbt tømmer ud af de norske skove - nu vil han være bonde på Djursland.

Publiceret 04-03-2008

Her er alt for stille
Tomme landbrugsbygninger forfalder overalt i Danmark, fordi de ikke kan bruges i den moderne industriproduktion - og det er dyrt at rive dem ned.

Publiceret 05-03-2008

Fremtidens landbrug
Om få år er der kun 7.000 meget store landbrug tilbage. De unge har svært ved at etablere sig, og udviklingen rummer store udfordringer for nybyggeri i landbruget.

Publiceret 06-03-2008

Kulturen, der blev væk
Forfatteren Knud Sørensen fylder 80 år på mandag og fejrer den med udgivelse nr. 40. Ingen anden nutidig skribent har beskrevet livet på landet så indgående - han ser vedvarende energi som en oplagt mulighed for at få mere liv i landområderne.

Publiceret 06-03-2008

Nutidens landmand
Jørgen Rask håber, at han vil være blandt de 7.000 landmænd, der om få år er tilbage i erhvervet - derfor bygger han nyt og sætter æstetik i højsædet.

Publiceret 06-03-2008

Ismanden på Bornholm
Thorkil Boisen forlod København og et godt akademikerjob for at følge drømmen om at leve af at producere hjemmelavet is.

Publiceret 07-03-2008

Bogbyernes konge
I Wales har verdens første og største bogby vist vejen til udvikling og inspireret landsbyer i hele verden til at forsøge noget nyt.

Publiceret 09-03-2008

Pensionistens projekter
Grethe Breum er et bevis på, at alderen ikke begrænser virkelysten; hun lever af at sætte gamle gårde i stand for at leje værelser ud til turister.

Publiceret 09-03-2008

Der er frihed i at fiske
En gruppe unge midt i 20erne har sikret det traditionsrige kystfiskeri på Torup Strand ved den jyske vestkyst - »det er dejlig frit uden en chef, der puster en i nakken,« siger den 25-årige Jesper Olsen.

Publiceret 10-03-2008

Hjem til Stokkemarke
Da Heidi og Niels Borre efter 12 år i København vendte hjem til Stokkemarke på Lolland, lød der advarsler, for hvad skulle de bruge deres fine uddannelser til på landet? I dag har de begge spændende job og er glade for at være sluppet for huslejestress i storbyen.

Publiceret 11-03-2008

Danmarks største vinbonde
Dansk vin er i hastig fremgang. På Bornholm lever en tidligere svineproducent nu af at producere vin - og inden længe også whisky.

Publiceret 12-03-2008

I Ballum står man sammen
I Ballum vil beboerne ikke se byen sygne hen som i andre yderområder, og den holdning har båret frugt - her er ingen tomme huse.

Publiceret 14-03-2008

Bæredygtig luksus
På Sydfyn er en helt ny landsby skudt op - 46 mennesker i fuld gang med at realisere drømmen om at bo billigt og at passe på vores fælles klode.

Publiceret 16-03-2008

Den tredje vej
Da godset Svanholm kom til salg for snart 30 år siden, ville Simon Spies gerne have købt det - men ejeren valgte i stedet at sælge til 150 mennesker, der ville bo i storkollektiv.

Publiceret 16-03-2008

En mand med gods i
Frederik Lüttichau er en moderne godsejer med masser af visioner og stort engagement i at bevare de gamle huse og ubrugte bygninger på sine godser ved Maribo på Lolland.

Publiceret 16-03-2008

Et liv uden gæld
De seneste seks år er en broget samling af halm- og træhuse skudt op på Djursland

Publiceret 16-03-2008

Ingen kan tvinges til at flytte på landet
Miljøministeren inviterer Region Midtjylland til møde for at drøfte, hvad der kan gøres ved de mange tomme huse på landet.

Publiceret 17-03-2008

Temaartikler

I en række temaartikler sættes fokus på baggrunden for udfordringerne i de danske yderområder, og vi møder en række unge, som fortæller om deres hverdag.
Læs artiklerne

Billedserier

I billedserierne har vi samlet alle de fotos, der er taget til artiklerne rundt om i hele Danmark. Mød bl.a. Frank og Theresa, der lever som husmændene gjorde for 60 år siden.
Se fotos

Video

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. Mød fiskeren Jesper eller nogle af de andre mennesker, der optræder i videoerne her på sitet.
Se tv-indslag

Opgaver

Land-by indeholder 110 opgaver, som knytter sig til temaartiklerne og reportagerne. Opgaverne inddrager elementer fra fagene dansk, geografi, historie, samfundsfag og matematik.
Se opgaverne

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Gå til vidensbanken

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Læs mere