Sitemap | Avanceret søgning |

Fra københavnershopping til langelandsk hygge

Lonnie Wendt Lundin elsker shoppingture i storbyen, men der er langt mellem indkøbsmulighederne på Langeland, hvor hun nu er taget på efterskole. De få butikker og tomme gader er kommet lidt bag på Lonnie, ligesom hun er blevet overrasket over, at der findes bøller på Langeland og ikke bare bonderøve.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

Da 17-årige Lonnie første gang oplevede Øhavets Efterskole ved Langelands største by, Rudkøbing, blev hun overrasket. Efterskolen lå gemt af vejen og stod i skærende kontrast til hendes hverdag i forstaden, Ishøj, syd for København.

- Først tænkte jeg: "Det her er en gård!" Der lugtede af ko, og selv om jeg er vant til gårdliv, fordi jeg har haft hest, var det en speciel oplevelse at komme ud på landet og forholde sig til, om jeg kunne bo der, mens jeg skulle gå i 10. klasse. Jeg endte med at vælge skolen, fordi den var den mest hyggelige, jeg havde besøgt, fortæller Lonnie Wendt Lundin, der også overvejede efterskoler på Midtsjælland.


Lonnie Wendt Lundin

Foto: Heidi Korsgaard


Da skoleåret begyndte, var Lonnie klar til at rykke ud til et af Danmarks yderdistrikter. Med sig i rygsækken havde hun ikke et væld af fordomme, men hun havde gjort sig nogle tanker.

- Folk er slet ikke så bonderøvsagtige, som jeg troede. Der findes også bøller på Langeland med skæve meninger, og som ikke kun går op i landbrug. Det kom bag på mig, erkender Lonnie Wendt Lundin.

- De lokale er søde, og jeg er ikke selv blevet mødt med mange fordomme - kun lidt den der med, at jeg kommer fra "Djævleøen" og har en anderledes dialekt. Det har jeg aldrig tænkt over, men nu kan jeg godt selv høre det. Og så har jeg måttet lære mange nye ting, for eksempel hvad et halbal er. Det var ikke lige et ord eller begreb, jeg kendte, men det er rigtig godt at lære om hinandens liv på land og i byen.

Svært med shoppingture
Den største forskel på by og land er for Lonnie forskellen på udbuddet af butikker.

- Jeg er vant til at tage ind på Strøget eller i indkøbscentret City2 og shoppe med min familie eller mine veninder. Vi bruger mange timer på at gå fra tøjbutik til tøjbutik og hygge os. De muligheder er der slet ikke i Rudkøbing. Her er ingen shoppingcentre, men bare små butikker. Og der er ikke særligt mange af dem.

- En tur på gågaden er hurtigt overstået, så når mine efterskoleveninder og jeg er taget til Rudkøbing for at handle, ender vi med at gå op og ned ad gågaden rigtig, rigtig mange gange. Rudkøbing er sikkert fin, hvis man lige skal købe et par sko eller skal en tur i Netto, men det er ikke nok til en god shoppingtur for mig, forklarer Lonnie.

Open-by-night var en overraskelse
Det er ikke kun butikker, Lonnie mangler i Rudkøbings gadebillede. Det er også mennesker. 

- Jeg synes generelt ikke, der er særligt mange mennesker her. Men så en aften for ikke så længe siden var der open-by-night i Rudkøbing, og der var fyldt med folk og liv i gaderne og butikkerne. Det blev jeg noget overrasket over, for hvor kom alle de mennesker dog pludselig fra? Dem møder man i hvert fald ikke i hverdagen, siger Lonnie Wendt Lundin.

Kontrasterne mellem Ishøj og Rudkøbing er normalt nemme at aflæse. 

- I Ishøj er der rigtig mange høje bygninger og masser af trafik, men i Rudkøbing har jeg følelsen af, at der kun er én vej, ingen trafik og ingen høje huse. Når jeg er hjemme i Ishøj, kan jeg høre en masse biler på vejen hele tiden, mens jeg på efterskolen sjældent hører biler, men køer!

- Og så har jeg lagt mærke til, at der er meget mørkt på Langeland, når solen er gået ned i modsætning til i Ishøj, hvor der altid er lys. Herovre kan en cykeltur også være hård, fordi der er mange bakker, det kender jeg slet ikke hjemmefra, hvor der er meget fladt. Men alt i alt synes jeg, at her er anderledes på en god og hyggelig måde, siger Lonnie.

Et sted midtimellem
Efter sin efterskoletid på landet ved Lonnie dog, at hun hverken vil bo midt på en mark eller midt i storbyen, når hun en dag skal vælge. 

- Indimellem kan det krible i mig efter storbyen, og derfor ved jeg nu, at jeg ikke har en fremtid på landet. Det har været hyggeligt at være her og få så mange nye, tætte venner, men jeg skal tilbage til byen. Så fra at ville have en gård med heste, vil jeg måske nu være dyrlæge og bo et sted mellem centrum af en by og ude på landet. Sådan et sted a la Ishøj vil passe mig fint - det er tæt på storbyen, men alligevel lidt væk fra det hele, siger Lonnie Wendt Lundin.

Opgaver

33. Fra Ishøj til Langeland
Da Lonnie kom til Langeland fra en københavnsk forstad, var det med visse forventninger til området og dets beboere.
Læs mere

35. Shopping som fritidsaktivitet
I provinsen er der ikke de samme muligheder for at shoppe som i storbyen, og indkøbsmulighederne er en del af byens attraktions for mange ligesom for Lonnie. Men hvad handler shopping om, ud over at skaffe sig det, man har brug for?
Læs mere

36. Forbrug og identitet
Vi udtrykker noget om, hvem vi er - eller gerne vil være - gennem de ting, vi køber, mener eksperterne. Forbrug skaber med andre ord identitet.
Læs mere

37. Teenageres økonomi og forbrug
Danske unge arbejder betydeligt mere i deres fritid end unge i resten af Norden. Men der er lidt forskel mellem unge i storbyer og andre dele af landet - også når det gælder lommepenge.
Læs mere

Links

Lær Langeland at kende (Dansk)
Langeland er et af Danmarks yderdistrikter. Turistbureauets hjemmeside fortæller om seværdigheder, natur og feriemuligheder på øen.

Øhavets efterskole (Dansk)
Efterskolen i Rudkøbing har plads til 84 elever i 9. og 10. klasse. Ud over de almindelige skolefag underviser skolen bl.a. i Friluft, Heste og Kunst.

Fra forstad til yderområde
Lonnie kommer fra forstaden Ishøj syd for København, der har omkring 20.000 indbyggere. Langeland, hvor Lonnie nu er på efterskole, har i alt omkring 14.000 indbyggere. Heraf bor ca. 4.700 i byen Rudkøbing.

Hjemme i København er shopping en af Lonnies store interesser. For eksempel i City2 i Høje Taastrup, et af Danmarks største shoppingcentre med 111 butikker.
Hvis du vil vide mere
'