Sitemap | Avanceret søgning |

Jeg flytter aldrig fra landet

Til daglig er Keen Simonsen på 29 år it-konsulent, men så snart han kan komme til det, er han ude i naturen omkring Vadehavet for at dyrke sine passioner: jagt og fiskeri. Han frygter, at yderområderne går endnu mere i stå, hvis der ikke er unge mennesker til at værdsætte naturen og engagere sig i foreningslivet.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

At stå ved Vadehavet i Sønderjylland med en fiskestang og lade tankerne flyve med de hurtige skyer - det er livet for Keen Simonsen. Bukkejagt, andejagt og klapjagt er også på Keens top ti-liste over yndlingsaktiviteter. Lige siden han var fem år, har han været med sin far på jagt. Derfor er det helt naturligt for ham i dag at være med i bestyrelsen i Ballum Jagtforening og tilbringe meget tid uden døre.


Keen Simonsen

Foto: Heidi Korsgaard


- Naturen har altid betydet meget for hverdagen i min familie, både på min mor og fars side. Det hænger ved mig nu og er noget, jeg gerne vil videreføre i min egen familie. I naturen kobler jeg af. Alle de gode naturoplevelser, jeg havde som barn, kan jeg stadig mindes ved at være i de her omgivelser. Det giver mig ro og stor tilfredsstillelse at være ude, og jeg føler mig meget privilegeret over at bo så tæt på havet, siger Keen Simonsen, der bor i den lille by, Skærbæk, mellem Ribe og Tønder i Sønderjylland. 

Keen er vokset op i landsbyen Ballum cirka 15 kilometer syd for Skærbæk. Han har været ude at snuse til en større by, da han læste til datamatiker, men var ikke i tvivl om, at han skulle hjem til Vadehavsområdet igen. 

- Jeg læste to et halvt år i Sønderborg, og det var en super dejlig by, men jeg længes slet ikke efter storbylivet. Faktisk kunne jeg ikke bo i en storby - slet ikke i København. Jeg ville savne naturen hele tiden, for den ligger så dybt i mig.

Billige huse
Så snart Keen havde fået sit eksamensbevis, fik han job hos det it-firma i Tønder, hvor han arbejder i dag, og besluttede sammen med sin kæreste at slå sig ned i Skærbæk. Først i en lejlighed, siden i et hus, der næsten har udsigt til Vadehavet.

- Ud over at naturen er så tæt på, er der mange andre fordele ved at bo i et yderdistrikt. Boligerne er meget billigere - hele mit hus koster mindre end en lille lejlighed i København. I lokalsamfundet kender alle hinanden, og det, synes jeg, er rart. Men man skal være bevidst om sit valg, for der er langt til alting herude, og så skal man måske have to biler.

Det er et helt bevidst valg for Keen, at han og kæresten har slået sig ned midt i naturen. Samtidig er han klar over, at livet på landet kan blive endnu mere dødt, hvis alle fortsætter med at flytte til byerne.

- Det er hårdt at erkende, at der ikke er noget, som kommer til os automatisk på landet. Herude skal vi kæmpe for at skabe liv og bevare skoler.

- Udefrakommende har ofte svært ved at forstå, hvor meget en skole, den lille købmand og et aktivt foreningsliv betyder for et lokalsamfund, men det er altafgørende. Jeg kunne godt ønske mig mere politisk interesse for yderdistrikterne, siger Keen lidt fortvivlet i en tid, hvor debatten om lukning af skoler i lokalområdet hersker.

For at bevare livet i landsbyerne mener Keen, at man som ung er nødt til at engagere sig.

- Fællesnævneren i et lokalsamfund er at have et aktivt foreningsliv. Jeg kan se, det er livsnødvendigt, at alle bidrager og yder noget - ellers kan tingene ikke køre. Så dør sammenholdet og livet her. Da Ballum blev kåret som årets landsby, var der virkelig stemning. Det skabte et endnu bedre sammenhold, og det skal vi huske i hverdagen. Det er vigtigt, at vi står sammen.

Storbyturist
Selv om Keen holder meget af Sønderjylland og ikke vil derfra, tager han af og til på besøg hos sine venner i Odense og København. 

- Jeg ynder at komme til storbyen og opleve de ting, vi ikke har i Skærbæk. Så bruger jeg tiden på det kulturelle og på restaurant- og cafébesøg. Den kultur kan jeg godt misunde byboerne en gang imellem. 

For Keen er der ikke kun store kontraster mellem land og by, men også mellem job og fritid.
 
- Når jeg nu er sådan et naturmenneske, kunne man måske forestille sig, at jeg også ville arbejde ude i naturen, men det har jeg ikke lyst til. Jeg vil gerne adskille tingene og bevare naturen som mit fristed. Jeg vil altid bo på landet, for jeg kan simpelthen ikke se mig selv andre steder. Mine behov bliver opfyldt her, og min dagligdag passer mig godt med både faglige udfordringer og så et hurtigt smut ud i naturen.

Opgaver

66. Naturen - et fristed
At stå ved havet og lade tankerne flyve med de hurtige skyer er livet for Keen.
Læs mere

67. Ønskes: interesse for yderområderne
Der er ikke noget, der kommer automatisk til dem, der lever på landet. De skal kæmpe for at skabe og bevare livet i landsbyen.
Læs mere

Links

Danmarks Jægerforbund (Dansk)
Information om jagtformer, lovgivning på området, naturvejledning m.m.

Keens Jagthjemmeside (Dansk)
Her skriver Keen Simonsen om sine jagtoplevelser og viser billeder fra jagtklubben m.m.

Jagt på vildt
I september til januar er Keen ofte ude på jagt. Han sidder i bestyrelsen i Ballum Jagtforening.

Sammen med seks jagtkammerater er Keen medlem af en jagtklub. Hvert år mødes de nogle gange til flugtskydning, og en aften om året tilbereder og spiser de vildt, som de i den forgangne jagtsæson har nedlagt.
Hvis du vil vide mere
'