Sitemap | Avanceret søgning |

Designeren på bondegården

For fem år siden lå der gamle forfaldne grisestalde på toppen af bakken i Torpe på Møn. I dag bor designeren Charlotte Wiegand med sin familie på den gamle gård, og grisestaldene huser stofruller, giner og symaskiner. Men at komme som københavnere til et landsbysamfund har været en kamp for at blive anerkendt.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

De boede i et hyggeligt byggeforeningshus på Amager. Charlotte Wiegand underviste på et seminarium i det indre København, hun havde egen systue og syede til nogle af de kendte kvindelige politikere på Christiansborg. Men efter næsten 17 år i hovedstaden havde Charlotte og hendes mand, Søren, lyst til at prøve noget nyt.

Ideerne gik i alle retninger. Fra at rejse i lang tid til at slå sig ned på landet og etablere en design- og kursusvirksomhed. En formiddag var Charlotte på marked, hvor hun så en bod fra Fejø.


Charlotte Wiegand

Foto: Heidi Korsgaard


- Boden var en del af en kampagne for at få folk til at flytte til Fejø, og inden længe tog vi da også til øen, men det var for langt væk. På vejen hjem kørte vi over Møn og kom helt tilfældigt forbi denne gård. Da vidste vi, hvad vi skulle, fortæller Charlotte Wiegand.

- Her var præcis den fred og ro, som mine sykursister havde efterlyst i storbyen. Med kun halvanden times kørsel fra København var jeg sikker på, at det samtidig ikke var for langt væk til, at københavnere ville følge med herned for at sy. Her kunne vi udfolde ideen om at kombinere systue, kurser og bed-and-breakfast.

"De bliver kvalt"
De gamle grisestalde blev snart forvandlet til moderne systue og kursuslokaler, og førstesalen, som havde fungeret som kornlager, blev omdannet til seks værelser.

- Det har set helt forfærdeligt ud. Vi havde da heller ikke været i gang ret længe, da min bror og svingerinde under et besøg tydeligvis tænkte: "Det der bliver de kvalt i," fortæller Charlotte Wiegand.

- Kvalt blev vi nu ikke, men det var et kæmpe arbejde, og det kunne kun lade sig gøre, fordi min mand er snedker, og fordi vi brændte så meget for vores drøm.

Selv om ombygningen var hård, var den ikke noget set i forhold til de udfordringer, der ventede, da Charlotte skulle have gang i sin forretning og vinde accept i det nye lokalsamfund.   

- Det hårdeste har været at etablere sig socialt. Jeg fandt hurtigt ud af, hvor vigtigt det var at tage til de rigtige fester og sidde sammen med de rigtige mennesker. Det gælder om at skabe sig et godt netværk, der kan åbne døre for en, og jeg meldte mig sågar ind i Rotary. Det havde jeg aldrig troet om mig selv, siger Charlotte Wiegand og lægger tryk på aldrig. -

Jeg måtte erkende, at hvis man ikke har kontakt til de rigtige, er det næsten umuligt at trænge igennem her.

Janteloven er ekstrem
Charlotte har været med til at etablere et erhvervsnetværk for andre iværksættere på Møn, så de kan støtte hinanden og udveksle erfaringer. Men Janteloven har hun ikke kunnet undgå.

- Der er ekstremt meget Jantelov her. Mange taler grimt om hinanden, men jeg vil ikke deltage i sladder. Det er der nogen, der opfatter som arrogance, men det duer ikke, at jeg udtaler mig om dem, der måske har taget eller vil tage et sykursus hos mig, siger Charlotte Wiegand.

At være tilflytter og iværksætter i et lille samfund kan også have sine fordele. 

- Sladderen betyder også omtale og kan være en enorm eksponering for en. Den første sæson havde jeg bare fire kursister, men så kom der nogle lokale på besøg, og snart spredte rygtet sig om mine kurser. Siden er deltagerantallet steget til 55. Jeg har fået en opmærksomhed her, som jeg aldrig ville have fået i København.

For lidt over tre år siden besluttede Charlotte at etablere sig i det lokale handelsliv i Stege. Hun købte en tøjbutik, hvorfra hun sælger sit eget tøj og tøj fra finere danske designere. Det har givet hende prædikatet "hende med det mærkelige tøj", fortæller hun.

Charlotte er for det meste meget glad for sit nye liv.

- Jeg elsker vores sted og Møn. Om sommeren tager vi til stranden hver dag, og vi kan leve lidt, som om vi var i sommerhus. Men indimellem har jeg en lang snak med mig selv foran spejlet om, hvor langt jeg vil gå for at blive accepteret her. Når jeg er ved at blive kvalt i Janteloven, overvejer jeg at droppe det hele, men har jeg så været fire timer i København en dag, er jeg klar til at tage herned igen, siger Charlotte Wiegand.

Opgaver

42. Iværksættere og livskvalitet
Når flere iværksættere slår sig ned på landet, er det med til at sprede det moderne liv fra hovedstaden til provinsen, mener nogle eksperter.
Læs mere

43. Nye boligmuligheder på landet
På Møn har Charlotte Wiegand og hendes familie forvandlet en gammel gård til bolig, moderne systue og kursuslokaler. Rundt om i landet er der flere gode eksempler på forladte landbrugsbygninger, der har fundet nye formål.
Læs mere

Links

Iværksætter-portalen Amino (Dansk)
Et mødested for danske iværksættere, der udveksler ideer, erfaringer og information. På portalen kan man også købe og sælge virksomheder.

Møn Turistbureau (Dansk)
Møn er andet end Møns Klint. Her kan du læse om natur, kulturminder, kunst og meget mere, som øen kan tilbyde.

Iværksætter på Møn
Charlotte Wiegand er uddannet beklædningsformgiver og har undervist på Håndarbejdets Fremme Seminarium i København.

På Møn har Charlotte sin egen systue, design- og kursusvirksomhed samt Bed & Breakfast og tøjbutik. Charlottes mand har sat den gamle gård i stand. Renoveringen har kostet over to mio. kr.
Hvis du vil vide mere
'