Sitemap | Avanceret søgning |

Svært at komme ind i fællesskabet

Som nyuddannet dyrlæge flyttede Camilla Schumacher-Petersen til Lolland for at arbejde på Maribo Dyrehospital. Hun kendte ingen på øen og opdagede hurtigt, hvor svært det var at komme ind i det lokale fællesskab. Men så blev der oprettet et netværk for tilflyttede akademikere, og i dag trives Camilla på Lolland.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

Camilla Schumacher-Petersen var knap færdig på dyrlægestudiet i København, da hun skrev en jobansøgning til Maribo Dyrehospital. Hun havde regnet med at skulle skrive mange ansøgninger, men fik jobbet på Lolland med det samme. Så da eksamensbeviset var i hus, flyttede hun til en landsby lidt uden for Maribo.


Camilla Schumacher-Petersen

Foto: Heidi Korsgaard


- Jeg havde hele tiden vidst, at jeg skulle flytte fra København, fordi der mest er praksisser for kæledyr der. Og jeg ville gerne ud i en landpraksis og arbejde med store dyr, så om det blev Ringkøbing eller Maribo, betød ikke noget for mig, fortæller Camilla Schumacher-Petersen, der i dag er 29 år.

Hvad hun ikke havde regnet med var, at det ville blive så svært at falde til i Maribo. 

- Det var en større omvæltning at flytte fra København herned, end det var at flytte fra Toftlund i Sønderjylland, hvor jeg kommer fra, til København. Det var rigtig svært at komme ind i fællesskabet hernede, for selv om folk var flinke, var jeg jo bare hende den nye.

- På dyrlægestudiet var det let at få venner, for alle var nye, men hernede blev det hurtigt meget arbejde og ikke noget socialt liv. Både fordi jeg var træt om aftenen, og fordi folk havde nok i sig selv. De har jo boet her altid og kender alle fra fodboldklubben, så de behøver ikke engagere sig i tilflyttere, fortæller Camilla.

Må selv opsøge venner
Camilla var klar over, at hun var nødt til selv at gøre en indsats for at komme ind i fællesskabet, så hun meldte sig til ridning og roning og gik i svømmehallen.

- Til ridning opdagede jeg, at der bare var 14-15-årige, og der var kun tre unge til roning, resten var meget ældre end jeg. Så selv om det var hyggeligt, var det ikke lige der, jeg kunne finde veninder. Det gælder om selv at opsøge tingene her. Mange gange har jeg været for træt efter en lang arbejdsdag, så jeg har været splittet: På den ene side manglede jeg selskab, men var samtidig for træt til hele tiden at gå ud og opsøge et socialt liv, fortæller Camilla Schumacher-Petersen.

Netværket blev redningen
I begyndelsen tog Camilla tit væk i de weekender, hvor hun ikke skulle arbejde. Men efter at hun havde været i Maribo lidt over et halvt år, etablerede Camillas chef et netværk for akademikere. Han mente, det var svært for tilflyttere at falde til, og ville tiltrække unge akademikere ved hjælp af netværket - og samtidig give dem lyst til at blive i yderdistriktet.

- Jeg kom med fra starten, og det var rart at møde ligesindede på min egen alder. De andre medlemmer havde også prøvet at være i storbyen, så vi fik hurtigt et godt sammenhold, og hvis jeg en aften får lyst til at være sammen med en, kan jeg altid ringe til en fra netværket. Faktisk er alle mine venner hernede fra netværket, så det har virkelig fungeret godt for mig, siger Camilla Schumacher-Petersen.

De omkring 40 medlemmer i netværket mødes en gang om måneden, hvor de besøger forskellige virksomheder og går ud og spiser. Mange gange bliver der også arrangeret noget uformelt, hvor der bare er en, der spørger, om der er nogen, som vil med ud at spise pizza. 

- Indtil netværket kom, var det rigtig svært at være ny her. Det kan det stadig være, fordi det ikke er de lokale, jeg kender, men jeg vil tro, det måske med tiden bliver anderledes. Indtil da er det meget rart at have netværket. Hvis jeg stadig havde det som for et år siden, før netværket kom til, ville jeg flytte i dag, siger Camilla Schumacher-Petersen.
 
Selv om Camilla nu trives på Lolland, er hun ikke sikker på, at hun bliver.

- Jeg overvejer ikke at flytte lige nu, men jeg vil gerne have en kæreste og en familie, og jeg er meget åben for, hvor det skal være. Herude er der meget mørkt om vinteren, i København er der i det mindste lys og mennesker, og butikkerne lukker ikke klokken 17 som her. Men jeg trives faktisk både i byen og på landet, så vi får se, hvor jeg er om fem-ti år.

Opgaver

55. At falde til som tilflytter
For Camilla var det i starten svært at komme ind i det lokale fællesskab, da hun flyttede til Lolland.

Læs mere

56. Dyrlæge m/k
Der bliver flest kvinder uddannet fra dyrlægestudiet. Men Camilla er ikke noget typisk eksempel på en nyuddannet dyrlæge. Hun var nemlig ikke interesseret i storbyens dyr.
Læs mere

Links

Akademikernetværket (Dansk)
Et netværk for unge tilflyttere i Lolland-Falster-området med en akademisk uddannelse.

Maribo Dyrehospital (Dansk)
Dyrehospitalet på Lolland tager sig af alle sundhedsproblemer hos dyr.

Netværk for akademikere
Akademikeren - dit netværk er for alle, der har en bachelorgrad fra universitetet eller en længere videregående uddannelse. Netværket er dog især for unge akademikere, der er flyttet til en ny by i Lolland-Falster-området.

Netværket blev oprettet i begyndelsen af 2007 og har i dag over 40 medlemmer mellem 25 og 55 år.

Medlemmerne mødes en gang om måneden. Som regel består et møde af et virksomhedsbesøg på en lokal virksomhed og noget socialt i form af en middag, biograftur eller lignende. Det koster ikke noget at være med i netværket.
Hvis du vil vide mere
'