Sitemap | Avanceret søgning |

På surfbræt i frokostpausen

Da Hans Christian Plaschke var færdig med at studere medicin og skulle ud at arbejde som læge, trak han det værst tænkelige turnusnummer. Det betød, at han skulle væk fra storbyen. Så besluttede han at rykke til Thy for at arbejde på det lokale sygehus - og bruge fritiden på windsurfing.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

Hans Christian Plaschke havde lige fået sit eksamensbevis fra Københavns Universitet og følte, at verden ventede, da han skulle ud i sit første job som læge. Men til sin store skræk trak han nummer 366 ud af 366 og kunne dermed ikke undgå at komme i turnus på et sygehus i det mørke Jylland.


Hans Christian Plaschke

Foto: Heidi Korsgaard


- En af mine venner trak også et dårligt nummer og sagde: "Der er kun ét sted, jeg vil hen i Jylland. Det er Klitmøller." Jeg havde aldrig hørt om byen, men jeg forstod, at byen var ideel til windsurfing. Dermed opstod ideen om at rykke sammen til Nordvestjylland, og så søgte vi aktivt Thisted som turnussted, fortæller Hans Christian Plaschke på 27 år. 

Indtil den dag havde Hans Christian stort set ikke været i Jylland. Kun enkelte gange i Fredericia og i Billund var det blevet til, for hele hans familie og venskabskreds boede på Sjælland.

- Jeg havde en masse fordomme om vestjyder, for eksempel at de var religiøse. Og så var jeg sikker på, at der ikke var meget, som var moderniseret i sådan en afkrog af landet, siger Hans Christian Plaschke og griner.

Sneede inde
Den allerførste dag i Thisted fik Hans Christian bekræftet sine værste fordomme. Da han landede i Thisted Lufthavn, blev han mødt af en kvinde fra det lokale menighedsråd.

- Hun sagde, at jeg skulle tale med pastoren med det samme. Mødet skulle finde sted i Thisted Hallen, hvor der var 1000 mennesker samlet. Da pastoren havde taget min hånd og snakket lidt, viste det sig, at det hele var en stor joke. Det var i virkeligheden det lokale bryghus' generalforsamling, jeg var havnet til. Det fik mine øjne op for, at vestjyderne har humor, og at de er rigtig flinke.

Kort tid efter begyndte Hans Christian at gå til windsurfing, og han blev gladere og gladere for området.
 
- Jeg fik mange lokale venner, hvis familier havde boet i Klitmøller i generationer. Vi havde en masse tilfælles, selv om vi kom fra vidt forskellige steder. Tænk at jeg kunne tage ud at surfe i frokostpausen - det var fantastisk. Jeg oplevede også naturens kræfter, da vi på et tidspunkt sneede inde i tre dage. Da jeg så de store køretøjer, der trods alt gjorde hverdagen mulig, tænkte jeg: "Vi er godt nok kommet til et yderområde!" Det var en stor og meget speciel oplevelse.
 
Anderledes smertetærskel

Mens Hans Christian hurtigt blev fortrolig med surfbrættet, var det sværere med den vestjyske dialekt.

- Nogle gange måtte jeg have en sygeplejerske med ind som tolk, når jeg havde ældre thyboer som patienter. For eksempel vidste jeg ikke, at udtrykket: "Den er ikke for svær," betyder, at det ikke går så godt, men jeg lærte efterhånden at tackle sprogproblemerne. 

Det sidste halve år i Thy arbejdede Hans Christian i en lille lægepraksis i en landsby, men der nåede han sin grænse for, hvor små forholdene må være. 

- Mit temperament passer bedre til et stort sygehus med masser af action. Jeg vil gerne videreuddanne mig til speciallæge i ortopædkirurgi, så nu er vi rejst tilbage til København. Men jeg savner naturen og sporten deroppe, så min kone og jeg har allerede planlagt to ferieture til Klitmøller, hvor vi skal besøge nogle af vores lokale venner. Området og lokalbefolkningen har uden tvivl påvirket os, og nu taler vi sågar om at købe et sommerhus der. 

Ud over den lægefaglige viden, Hans Christian fik i Nordvestjylland, har han lært noget andet i det jyske.

- I Thy oplevede jeg en højere smertetærskel end i København. Generelt kom folk fra Thy ikke på skadestuen, medmindre den virkelig var gal, og selv ved større brud var deres kommentar ofte bare: "Den er ikke for svær". I København er folk lidt hurtigere på aftrækkeren. De henvender sig med mindre golfskader, der ikke kræver nogen form for behandling.

- Det har fået mig til at tænke på, at tiden i Thy har beriget mig på det personlige plan. Nu ved jeg meget mere om, hvad der rører sig i mennesker, for selv om vi kan være ens, er der også store mentale forskelle mellem landsdelene, siger Hans Christian Plaschke.

Opgaver

30. Lægemangel i yderområder
Der mangler læger i Danmark, og især i yderområder som Nordjylland er det meget svært at tiltrække praktiserende læger til de tomme praksisser.
Læs mere

31. Dialekter - dansk på mange måder
Fra Gedser til Skagen, fra Vollsmose til Hørsholm og fra Nørrebro til Aabenraa tales dansk på mangfoldige måder.
Læs mere

32. Dansktoppen - hitliste over dialekter
Hvordan man taler, har betydning for, hvordan andre opfatter en. For der er mange holdninger til dialekter, både bevidste og ubevidste. Dem har sprogforskerne undersøgt.
Læs mere

Links

Det kolde Hawaii (Dansk)
I Klitmøller er der en forening, som arbejder for at tiltrække både turister og fastboende til området med surfing. Du kan bl.a. se surfbilleder fra Klitmøller på deres hjemmeside.

Sygehus Thy-Mors (Dansk)
Besøg Sygehus Thy-Mors som Hans Christian arbejdede på, da han var i turnus.

Lægemangel i Nordjylland
Man kan læse til læge i både København, Århus og Odense. Det tager omkring seks år. Efter universitetet kommer man i turnus i halvandet år, fordelt mellem en kirurgisk og en medicinsk afdeling samt en lægepraksis.

Hans Christian var i turnus som læge på Sygehus Thy-Mors, hvor der er lidt over 600 ansatte. Bagefter var han i lægehuset i en lille by, Koldby, cirka 20 kilometer syd for Thisted. På Gentofte Hospital, hvor han arbejder i dag, er der omkring 2.600 ansatte. 

Det er svært at tiltrække læger til Nordjylland. I øjeblikket mangler der omkring 30-35 praktiserende læger.
Hvis du vil vide mere
'