Sitemap | Avanceret søgning |

It-huset er det bedste i landsbyen

Da Emil Ravn flyttede til landsbyen Klim i Nordjylland, tænkte han på, hvordan det ville gå med at få venner i den lille by. Men det viste sig ikke at blive noget problem. For i landsbyen er der et it-hus, og der mødes Emil næsten hver dag med sine klassekammerater. Det er også der, han får nye venner.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

Hvis man ikke har et ærinde i Klim, er det en af den slags aflange landsbyer, man hurtigt kører igennem. Da Emil på 12 år skulle flytte dertil, tænkte han da også på, hvad der mon var at lave. Men efter bare halvanden måneds tid på sin nye skole, tog han en dag med nogle af sine nye klassekammerater hen til det lokale it-hus, Thorup-Klim IT HUS. Og der er han kommet siden.

- De fleste drenge i min klasse havde årskort til it-huset, hvor de spillede computerspil med hinanden, og derfor ville jeg gerne med dem. Nu har jeg også fået et årskort hertil, og så går vi sammen herhen næsten hver dag lige efter skoletid. Det er rigtig sjovt, for så kan vi både spille og snakke sammen i stedet for bare at sidde på hvert sit værelse derhjemme, fortæller Emil Ravn.

Før Emil flyttede fra Hammershøj mellem Randers og Viborg til Klim lidt uden for Fjerritslev, gik han ikke ud for at spille computerspil, men it-huset i Klim har hjulpet ham til at falde godt til i den nye landsby.

- I min gamle by havde jeg mange venner, så der gjorde det ikke så meget, at der ikke var et it-hus, men her har det betydet alt for mig. Det er rart at have et sted, hvor vi kan snakke om andet end skole. Ja, faktisk er it-huset det bedste i landsbyen for mig. Uden det ville byen være kedelig, siger Emil og tænder for en af it-husets 16 computere, hvor yndlingsspillet Counter-Strike toner frem.

- Jeg synes faktisk, at it-huset er det eneste sted i Klim, der ikke er kedeligt, og jeg synes, det ville være trist, hvis vi bare sad derhjemme alle sammen og spillede hver for sig. Her får vi et godt sammenhold.

Mange timer bag skærmen

Emils mor, Hanne Ravn, er også glad for, at der er et it-hus i Klim, så Emil er faldet så hurtigt til i landsbyen. Når hun ikke kan finde Emil derhjemme, er hun ikke i tvivl om, hvor han er.

- Nogle gange kigger jeg mig omkring og tænker: "Hvor er Emil?" Og så kan jeg ikke lade være med at smile, for så kommer jeg i tanke om, at han selvfølgelig er i it-huset, som han plejer. Han er der sågar i weekenderne, fortæller Hanne Ravn og smiler.

Emil er i it-huset ca. tre timer hver dag, og om fredagen kan han og kammeraterne rigtigt skyde løs på hinanden på skærmene, for da får Emil lov til at være der til klokken 21. Emil er så bidt af computerlivet og stemningen i huset, at han er troppet op, før it-huset havde åbent.

- Jeg har stået foran en låst dør en søndag morgen klokken otte, men de åbner altså først klokken ni, fortæller Emil og griner. Han ved godt selv, at han er lidt mere end almindeligt bidt af spillene.

- Jeg synes da også, at der er lidt andre gode ting i Klim, for eksempel bor vi tæt på stranden, men det er computerne, der er det sjoveste.

Kun få it-huse tilbage
Det er ikke alle nye tilflyttere, der er så heldige som Emil. It-huset i Thorup-Klim er et af de få, der har overlevet. For seks år siden skød der mange it-huse op i Danmarks nordligste landsbyer, men mange af dem er i de senere år lukket igen, fordi kommunerne ikke har haft råd til at bevare dem, eller fordi der ikke har været interesse nok for at bruge husene blandt de lokale.

Sådan er det ikke i Klim. Her er det ikke bare Emil og hans jævnaldrende, der kommer. Også ældre kan tage computerkurser og lære alt fra at betjene en computer til at opsætte mailadresse eller designe julekort. Denne aften, hvor Emil skyder løs på computeren, er et hold kvinder i gang med at lære at opsætte kort. 

- Jeg er glad for, at der kommer så mange forskellige mennesker her, og jeg håber virkelig, at it-huset altid vil være i Klim, hvor både unge og gamle kan mødes. Huset er med til at skabe liv i byen og give os et sted at gå hen, siger Emil Ravn, inden han på skærmen skyder sin ven, der sidder over for.

Opgaver

53. Liv i landsbyen med it
Landsbyen Klim i Nordjylland var en del af projektet "De Digitale Landsbyer". Ideen bag det var, at it ville skabe mere liv i landsbyerne - også in real life.
Læs mere

54. Unges skærmtid
Emil i Klim er bidt af at spille computerspil. Og han er ikke den eneste. Men hvor meget tid bruger unge egentlig foran computerskærmen?
Læs mere

Links

Det Digitale Nordjylland (Dansk)
I Nordjylland er flere kommuner gået sammen om et it-projekt med mange it-huse.


Emil Ravn
Foto: Heidi Korsgaard

It-huset
Thorup-Klim IT HUS har 16 computere og er for både unge og ældre - en moderne form for forsamlingshus. Unge kan komme og spille computerspil og tilmelde sig Game Nights, mens de lidt ældre kan tage diverse computerkurser. Det koster 150 kroner at komme i it-huset om året.

It-huset blev åbnet som en del af projektet "De Digitale Landsbyer" i Nordjylland i 2001. Projektet var et samarbejde mellem otte landsbyer og kørte i to år, men siden projektet sluttede, er mange af it-husene lukket igen.

Formålet med projektet var at udvikle landområderne til mere aktive og bæredygtige lokalsamfund og tiltrække indbyggere til landsbyerne.
Hvis du vil vide mere
'