Sitemap | Avanceret søgning |

Små skoler er kedelige

Det er ikke alle, der kan lide tanken om at skulle flytte til en stor skole, men det gjaldt ikke for Søren Graabæk, da han fik at vide, hans lille skole skulle lukke. Tværtimod. Han drømte om et større sted med flere lærere, venner og aktiviteter. Og drømmene blev til fulde indfriet. I dag kan Søren slet ikke forestille sig, at hans verden skulle foregå udelukkende omkring det lille landsbysamfund, han kommer fra.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

Søren Graabæk på 12 år husker tydeligt den dag for nogle år siden, hvor han fik at vide, at han på et tidspunkt skulle flytte fra landsbyskolen, Seem Skole, med bare 71 elever til storskolen, Vittenbergskolen, i udkanten af Ribe med over 500 elever. Det var nemlig blevet besluttet, at den lille skole skulle lukke.


Søren Graabæk

Foto: Heidi Korsgaard


- Jeg må indrømme, at jeg jublede over den nyhed, for allerede dengang kunne det godt være lidt kedeligt at gå på sådan en lille skole, hvor alle kender hinanden, og hvor det var ekstra ubehageligt, hvis man blev uvenner med nogen, fordi man hele tiden gik op og ned ad hinanden. Jeg tror måske, jeg reagerede sådan, fordi vi fik det at vide så tidligt, og på den måde kunne jeg lettere vænne mig til tanken om at skulle skifte skole, selv om det nu ikke krævede så meget tilvænning, fortæller Søren Graabæk, der går i 6. klasse.

I folkeskolens første klasser havde Søren ellers nydt de trygge rammer, men efterhånden som han var blevet ældre, havde han helt skiftet syn på den lille skole.

- I begyndelsen havde vi haft det rigtig sjovt, men til sidst blev det altså ret kedeligt. Jeg havde prøvet alt - både med hensyn til fag og aktiviteter, og jeg ville også gerne møde nye mennesker.

Kendte lærerne for godt

Mens Søren gik på Seem Skole, var der bare ni elever i hans klasse, og på hele skolen var der i alt kun ni lærere og pædagoger. 
 
- Der var desværre nogle lærere, jeg ikke havde det så godt med. Jeg syntes, det var svært, for de havde kendt en altid, og vi havde altid været tæt på hinanden. Og nu var det, som om man ikke rigtigt kunne ændre sig. De blev ved med at se på en på samme måde, og nogle kørte måske altid på en i timerne. Så jeg glædede mig til at begynde på en frisk, siger Søren Graabæk.

Søren og hans klassekammerater besøgte Vittenbergskolen, inden de begyndte at gå der, og det var med til at få dem til at føle sig trygge. Efter sommerferien 2007 begyndte Søren at tage skolebussen til Ribe. 

- Jeg var meget spændt på alt det nye. Jeg vidste, at der ville være flere i klasserne, men det blev ikke noget problem, for jeg kendte jo alle dem, der var blevet flyttet med fra Seem Skole. Jeg følte mig tryg, og samtidig fik jeg endelig mulighed for at få flere venner at vælge imellem og nye lærere, så det var rigtig godt for mig at begynde der.

Ekstra gode frikvarterer
I dag går Søren i en klasse med 19 elever. Det er over dobbelt så mange som på Seem Skole, og der er ikke bare én 6. klasse - Søren har også for første gang fået en parallelklasse. Det passer ham fint, og især i frikvartererne synes han, at den store skole har mere at byde på. 

- Førhen syntes jeg, at det var kedeligt at have frikvarter, for vi havde ikke ret meget plads, fodboldmålene var i stykker, og alting var slidt. Her er der mange flere muligheder i frikvartererne, fordi vi har masser af plads at udfolde os på. Faciliteterne er meget bedre, og her er ingen ødelagte fodboldmål. Jeg savner ikke noget fra Seem Skole - selv stolene er bedre her, fortæller Søren og griner lidt genert.

Tæt på byen
At være en del af Ribe og have sin hverdag der i stedet for at være ude på landet hele tiden passer Søren rigtig godt.

- Jeg kommer i forvejen ofte i Ribe, for der sker noget. Det gør der ikke i Høm, hvor jeg bor. Der er der kun en årlig idrætsfest og en skolefest. Og nu hvor Seem Skole er lukket, er skolefesten også væk, så der sker endnu mindre, fortæller Søren. 

Hvad fremtiden vil bringe, og hvor Søren vil slå sig ned, ved han endnu ikke, men selv om han er glad for skoleskiftet, har han et blødt punkt for den lille skole, der engang var hans hverdag.

- Jeg synes, det er lidt synd, at der slet ikke er noget i bygningerne på Seem Skole nu, men det, håber jeg, kommer med tiden, så den lille landsby ikke forsvinder helt. Men hvis jeg helt selv skulle vælge mellem en lille og stor skole, ville jeg nok vælge en mellemstor. Én hvor man ikke kender alle, men en hvor man heller ikke forsvinder i frikvartererne. Det må være den bedste skole, siger Søren Graabæk.

Opgaver

49. Fra den lille til den store skole
Det kan være noget af en omvæltning at komme fra en lille landsbyskole til en stor skole med over 500 elever. Søren har allerede prøvet det, og snart er det Sofies tur.
Læs mere

50. Skoler lukker
I det sidste par år er mange skoler blevet lukket. Og flere hundrede skolelukninger er på vej, mener eksperter.
Læs mere

51. Skoler forsvinder fra Danmarkskortet
Når indbyggertallet i yderområderne falder, er det en grund til at lukke skoler. Men det er ikke kun i de mest affolkede områder, at der bliver færre skoler.
Læs mere

52. Debat: For og imod skolelukninger
En undersøgelse viser, at 65 procent af danskerne ikke mener, at det er bedre med færre og større skoler. Og rundt om i landet protesterer forældre mod planlagte skolelukninger.


Læs mere

Links

Skolelukninger (Dansk)
I det sidste par år er mange skoler blevet lukket. En forsker spår op til 300 flere lukninger i bladet "Folkeskolen".

Skolerne ved Høm
Seem Skole, hvor Søren gik, havde 71 elever, da den lukkede i sommeren 2007. Det var kommunens mindste skole med bare ni ansatte lærere og pædagoger.
Vittenbergskolen, hvor Søren går nu, har omkring 520 elever og er kommunens næststørste skole med omkring 100 ansatte.
Begge skoler ligger et lille stykke væk fra landsbyen, Høm, hvor Søren bor.
Hvis du vil vide mere
'