Sitemap | Avanceret søgning |

Jeg kommer til at savne sammenholdet

Efter sommerferien skal Sofie Strandsbjerg på 14 år flytte fra en lille landsbyskole til en stor byskole. Hendes følelser er blandede. Hun glæder sig til at få nye venner og møde nye udfordringer, men vil også savne det tætte sammenhold på den lille skole.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

På Herborg Skole lidt uden for Videbæk i Vestjylland går der 92 elever. Sofie Strandsbjerg er en af dem. Hun går i 7. klasse og har gået på den lille landsbyskole siden børnehaveklassen. Men nu er det snart slut. De 16 elever i Sofies klasse skal splittes.

De fleste skal som Sofie flyttes til Videbæk Skole nogle kilometer derfra og fordeles i forskellige klasser, mens andre har valgt at tage på efterskole, nu hvor deres skole lukker som almindelig folkeskole. Efter sommerferien bliver Herborg Skole til en friskole, og der kommer ingen klasser fra 7. klasse og opefter.


Sofie Strandsbjerg

Foto: Heidi Korsgaard


- Det er ikke så længe siden, jeg var på Bornholm med min klasse. Jeg følte, det var en form for afskedstur, for det her er vores sidste år på Herborg Skole. Jeg kommer virkelig til at savne sammenholdet. Alle kender hinanden, og alle leger med hinanden. De små driller os store, men så driller vi igen - det er på sådan en god og hyggelig måde, og vi har også alle sammen et godt forhold til vores lærere - ja, vi er næsten som en familie, siger Sofie Strandsbjerg og griner lidt genert.

- Derfor syntes jeg også, det var lidt skræmmende, da det gik op for mig, at jeg skulle skifte skole. Men nu hvor det ikke kan være anderledes, er jeg begyndt at vænne mig til tanken, og efterhånden glæder jeg mig til udfordringerne, siger Sofie Strandsbjerg.

Flere elever og kliker
Der går bare 16 elever i Sofies klasse, og det er endda mange elever for et klassetrin på Herborg Skole. I skolens 2. klasse er der for eksempel kun seks elever. Hverdagen og antallet af elever bliver anderledes på Videbæk Skole, hvor Sofie skal gå i fremtiden. Der er klasserne meget større, og der er ikke bare ét klassetrin for hver årgang. Når Sofie begynder i 8. klasse, vil der være tre andre 8. klasser.

- Jeg har godt kunnet lide de små klasser, hvor lærerne når rundt til os alle sammen i timerne. Jeg tror, det er rigtig godt for os fagligt. For eksempel er jeg blevet god til matematik, fordi lærerne har tid til os alle sammen. Jeg kan være bange for, at de ikke har samme tid, når de skal undervise en stor klasse. Det, tror jeg, vil gå ud over undervisningen. 

Også kliker og mobning er ting, som bekymrer Sofie lidt i forhold til fremtiden. 

- Tidligere har jeg ikke oplevet kliker, men jeg har en ide om, at man ikke kan undgå klikedannelser på en stor skole med måske 30 elever i hver klasse. Det vil automatisk ske, at man deler sig op i grupper, når man er så mange, siger Sofie Strandsbjerg. -

Men jeg prøver at se lyst på det og tænke, at jo flere der er, jo flere venner er der også at vælge imellem.

Ønskeliste
Helt alene bliver Sofie ikke. Alle elever fra Herborg Skole har fået lov at skrive en ønskeliste over tre-fire venner, de gerne vil fortsætte med at gå i klasse med på den nye skole. Mindst ét af ønskerne bliver opfyldt. 

- Jeg tror ikke, det kan gå helt galt, for jeg kommer jo i klasse med i hvert fald en, jeg selv har ønsket. Og så kender jeg mange af dem, der går på min nye skole i forvejen, fordi jeg går til badminton og tennis i Videbæk, fortæller Sofie Strandsbjerg.

Selv om det har været hyggeligt og rart at gå på en meget lille skole, er Sofie klar over, at det måske vil gavne hendes fremtid, at hun nu skifter skole.

- Jeg føler egentlig ikke, jeg har manglet noget i form af valgfag, men man har tit fornemmet, at skolen ikke havde så mange penge. Jeg tror, de store skoler har større og bedre lokaler og sikkert også bedre it-faciliteter. Og så har de bedre og nyere lærebøger, så jeg tror, jeg er bedre rustet til fremtiden, når jeg har gået på en stor skole.

Alligevel kan Sofie ikke lade være med at tænke på, hvad der sker, hvis alle små landsbyskoler lukker.

- Det vil være meget synd for en lille landsby som Herborg, hvis skolen skulle lukke helt, så jeg er glad for, at den fortsætter som friskole. Ellers mister landsbyen hele sit midtpunkt, siger Sofie Strandsbjerg.

Opgaver

49. Fra den lille til den store skole
Det kan være noget af en omvæltning at komme fra en lille landsbyskole til en stor skole med over 500 elever. Søren har allerede prøvet det, og snart er det Sofies tur.
Læs mere

50. Skoler lukker
I det sidste par år er mange skoler blevet lukket. Og flere hundrede skolelukninger er på vej, mener eksperter.
Læs mere

51. Skoler forsvinder fra Danmarkskortet
Når indbyggertallet i yderområderne falder, er det en grund til at lukke skoler. Men det er ikke kun i de mest affolkede områder, at der bliver færre skoler.
Læs mere

52. Debat: For og imod skolelukninger
En undersøgelse viser, at 65 procent af danskerne ikke mener, at det er bedre med færre og større skoler. Og rundt om i landet protesterer forældre mod planlagte skolelukninger.


Læs mere

Links

Friskoler (Dansk)
Flere friskoler skyder op, når kommuneskolerne lukker. Den lille landsbyskole, Herborg Skole, bliver også omdannet til friskole. Dansk Friskoleforening har samlet information om friskoler på sin hjemmeside. 

Herborg Skole - en landsbyskole (Dansk)
Den lille skole har omkring 90 elever fra 0.-7. klasse. Skolen ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune. Skolen bliver omdannet til en friskole i 2008.

Videbæk Skole (Dansk)
Skolen i Vestjylland har ca. 500 elever mellem 0.-10. klasse.

De små skoler
Efter at mange kommuner er blevet lagt sammen, bliver mange små skoler lukket, fordi kommunerne vil spare penge. Det anslås, at 200-400 skoler vil lukke i de kommende år.

Efter sommerferien 2008 bliver Herborg Skole omdannet til friskole med klassetrin fra 0.-7. Skolen ligger lidt uden for Videbæk, midt mellem Herning, Ringkøbing, Skjern og Holstebro. Skolen er bygget i 1901 og har 92 elever fordelt fra børnehaveklasse til 7. klasse.

Videbæk Skole har cirka 500 elever fra 0.-10. klasse. Videbæk Skole er en ny skole, som åbnede i 2006.
Hvis du vil vide mere
'