Sitemap | Avanceret søgning |

Butikschef med store ambitioner

Som 13-årig begyndte Thomas Nymann som bydreng i købmandsbutikken i Asaa i Nordjylland. 26 år gammel overtog han butikken og blev chef for 20 ansatte, og nu drømmer han om at købe endnu en butik i det nordjyske. Thomas' kæreste og deres to sønner bor oven på butikken, men det er ikke meget, købmanden ser sin familie.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

Der er bare 1290 indbyggere i Asaa, hvor Thomas Nymanns købmandsbutik ligger. Alligevel er han sikker på, at han ved årsskiftet 2006/2007 gjorde sit livs køb, da han overtog butikken. Mange købmandsbutikker i landsbyerne lukker ellers i disse år, fordi konkurrencen fra byerne er stor, men Thomas var ikke et øjeblik i tvivl, da han fik butikken tilbudt.


Thomas Nymann

Foto: Esben Nielsen


- Jeg troede ikke, jeg nogensinde ville få mulighed for at købe den, for den har været i den samme familie i 63 år. Jeg havde været lidt rundt i nabolaget for at finde en anden forretning, men den her butik har altid betydet noget for mig. Min far er udlært i den, ligesom jeg selv. Jeg føler, jeg er opvokset i den her butik, og den er også usædvanlig, fordi den trods sin beliggenhed har mange kunder, fortæller Thomas Nymann.
 
Trods sine bare 27 år har Thomas allerede været i butiksbranchen længere end de fleste. Som barn hjalp han sin far i butikken, og som 13-årig blev han bydreng og sorterede flasker og pressede pap. Senere sad han ved kasselinjen, og efter et år på handelsskolen kom han i lære i butikken.

- Men så havde jeg en periode, hvor jeg nok var kørt lidt fast i alt det med at arbejde i butik, og jeg ville gerne prøve noget andet, så jeg blev sælger for et flødebollefirma. Efter tre år blev jeg spurgt, om jeg ville hjem til butikken i Asaa. Jeg slog til, for det var jo min drøm, men det var hårdt at være så ung og pludselig skulle være chef for nogle, der var meget ældre end mig selv. Jeg skulle ikke komme som den der unge knægt, der troede, han var noget.

- Butikken havde kørt uden ret meget styring i nogle år, så der var meget, jeg ville ændre. For eksempel det med, at de ansatte helst ville sidde og drikke kaffe i kaffestuen, det gik altså ikke mere, fortæller Thomas Nymann.

60 arbejdstimer om ugen
I begyndelsen rykkede Thomas rundt på en del varer, og siden har han indført mere styring med de ansattes tid. Hver dag passerer mellem 700 og 800 kunder kasselinjen i butikken, der er en del af købmandskæden SPAR. Thomas ved, at han skal følge med hele tiden, hvis butikken skal overleve på landet på længere sigt.

- En gang imellem tager jeg en tur til Aalborg eller Hjørring for at se, hvordan de andre købmænd gør. Det er altid godt med inspiration, selv om jeg er overbevist om, at butikken nok skal overleve. Det kræver bare, at jeg vil knokle. Når man er ung og selvstændig, er det ikke noget med at sidde tilbagelænet på kontorstolen med benene smidt op på bordet.
 
At tilbringe op mod 60 timer hver uge i butikken, som Thomas gør, har sin pris. Selv om han lige er blevet far for anden gang, er det ikke meget, han når at se sin familie.

- Min familie kan altid finde mig nedenunder, så på en måde er jeg tæt på, men jeg har ikke én eneste gang nået at læse lektier med min 6-årige søn. Når jeg er færdig i butikken og endelig kommer op i vores lejlighed, skal han i seng, så det er hårdt for familien, at jeg arbejder så meget. Men jeg er sikker på, at mit arbejde nu vil lønne sig senere, så der bliver råd til, at vi kan slappe af.

Flere butikker
Indimellem er Thomas' mor bekymret. "Du ser så træt ud," siger hun. Men Thomas synes, hun er pylret, så han svarer altid: "Jeg er jo først lige begyndt!" Fremtidsdrømme har han masser af.

- Jeg føler mig ikke spor træt, og jeg håber, at jeg snart kan få mulighed for at købe endnu en butik. Når man har nået sit mål, skal man sætte sig et nyt, og det nye vil være at få endnu en butik.

For at kunne realisere drømmen er Thomas klar over, at han har brug for opbakning - både økonomisk og fra sin familie.

- Min kæreste har altid bakket mig op, og så har det stor betydning, at jeg har en lokal bank, som har fulgt mig, siden jeg begyndte at tjene penge. De kan se, at jeg har orden i min økonomi og ikke er bange for at tage fat. Tog jeg derimod til Aalborg og gik ind i en af de større banker og sagde, jeg ville åbne en butik, ville de grine af mig. På den måde kommer det lille samfund en til gode. 

Thomas Nymann er overbevist om, at han vil blive boende i købmandslejligheden på 520 kvadratmeter oven på sin butik.

- Jeg er tryghedsnarkoman og skal aldrig nogensinde fra Asaa. Men fordi det er småt, udelukker det ikke, at man kan have store ambitioner, siger Thomas Nymann.

Opgaver

38. Tryghed og udfordringer i en lille by
Thomas har tilbragt en stor del af sit liv i den købmandsbutik, han som kun 26-årig blev chef for. Der er både særlige udfordringer og fordele ved at drive forretning i en lille by.
Læs mere

39. Butiksdød
Mange købmandsbutikker i landsbyerne lukker i disse år, fordi konkurrencen fra byerne er stor. Købmændenes brancheorganisation og landsbyboer rundt omkring i landet forsøger at bekæmpe de små butikkers død.
Læs mere

40. Red en butik
Thomas' forretning i Asaa går godt. Andre steder har beboerne i et område taget kampen op, når den lokale dagligvarebutik var lukningstruet.
Læs mere

Links

De Samvirkende Købmænd (Dansk)
En brancheorganisation for mere end 1300 købmænd, bl.a. i SPAR-kæden. En af organisationens mærkesager er at sikre et finmasket butiksnet, dvs. at der findes købmandsbutikker så mange steder som muligt.

Turisme og butikker (Dansk)
I 2006 lavede De Samvirkende Købmænd en undersøgelse, som viste, at butikkerne i de jyske turistområder er meget afhængige af turisterne.

Købmandskæden
SPAR-butikkerne er den største købmandskæde i Danmark ejet af selvstændige købmænd. Der er omkring 450 butikker fordelt over hele landet.

Siden Thomas Nymann overtog sin butik, er omsætningen steget ca. 5 procent til cirka 20 mio. kr. om året. Butikken i Asaa har åbent hver dag alle ugens syv dage, hverdag kl. 8-19, weekender kl. 8-17.
Hvis du vil vide mere
'