Sitemap | Avanceret søgning |

Jeg vil kæmpe for lokalområdet

Stine Galsgaard Jørgensen er ikke i tvivl. Hvis man ikke er med til at skabe noget i de små landsbysamfund, sker der ikke noget, og så vil alle rejse væk. Derfor er hun aktiv i det lokale kulturhus. Stine mener, hun har lært at tage vare på andre ved at engagere sig lokalt, og hun håber, der er flere, der vil gøre som hende.

Af Heidi Korsgaard
Publiceret 29-02-2008

Stine går i 10. klasse og arbejder et par gange om ugen i Midtpunktet Thyholm. Her går hun også til hiphop og spejder for selv at være aktiv og tage del i det, der bliver tilbudt. Lige siden hun var en lille pige, har Stine gået til alle mulige forskellige aktiviteter i og omkring Thyholm. Hun har ikke på helt samme måde som sine klassekammerater behov for storbyer.   

- De fleste synes, det er yt at være så engageret i lokalområdet, som jeg er. Og de synes også, det er utrendy at være så meget udendørs. Når jeg for eksempel siger, jeg er med i FDF, svarer de: "Det kan man da ikke, hvorfor gider du det?" De tror, vi kun laver bål og ting af pinde, men jeg tager mig ikke rigtigt af det, for det handler for mig om at hjælpe hinanden og at klare sig uden computer. Og så kan jeg godt lide at være ude i naturen, fortæller Stine Galsgaard Jørgensen. 

På en gård med 75 køer i landsbyen Serup lidt uden for Thyholm bor Stine med sin far og mor og sine tre mindre søskende. I området omkring Thyholm er der mange forfaldne huse, og der er mange, som flytter derfra. Området betegnes som en af Danmarks fjerneste afkroge, men Stine er på ingen måde skræmt af udviklingen. Tværtimod får udviklingen hende til at tage fat.

Tænker mere på andre
Alle i Stines familie er engageret i forskellige foreninger og aktiviteter. Fra gården tager det omkring et kvarter at køre i bil hen til Midtpunktet Thyholm, men den tur tager Stines forældre gerne, så hun kan komme på arbejde i aktivitetshuset. Det skal hun hver tirsdag plus nogle weekender indimellem. 

- I Midtpunktet betjener jeg kunder: Sælger slik og mad, gør rent, rydder op og sådan nogle ting. Jeg er der nok omkring ni timer om ugen, og jeg er rigtig glad for det. Det er både socialt og hyggeligt, og jeg har fået mange nye venner der og et større socialt liv, end hvis jeg bare havde gået i skole og i fritiden var taget ind til Struer, hvor jeg ikke kender nogen. Jeg handler også i de større byer - bare ikke så tit som mine jævnaldrende. 

Ud over at tjene sine egne lommepenge, er der en anden bonus for Stine ved at arbejde i aktivitetshuset. 

- I foreningslivet har jeg lært at hjælpe andre og at tage vare på andre. Jeg bliver glad af at hjælpe andre. Jeg tror i det hele taget, at det har formet min personlighed i en god retning, at jeg er vokset op på landet. Det er her, jeg har lært, at vi skal hjælpe hinanden, og det gør, at jeg i fremtiden bedre vil kunne tænke over andre menneskers ve og vel og være bevidst om, at det ikke bare er en selv, det handler om.   

Fremtiden er på landet
Selv om Stines far er landmand og meget bundet til familiens gård, har Stine og hendes familie hvert år været på ferie rundt i Danmark. Også til de større byer som København, Århus, Odense og Aalborg. 

- Der sker meget mere i byerne, og jeg kan sagtens se, at vi har færre muligheder herude. Men jeg kan ikke forestille mig, at jeg skulle bo i en by. Jeg vil hellere kæmpe for, at der kommer til at ske lidt mere herude. At der bliver flere muligheder og tilbud om at lave noget sammen, for jeg tror godt, det kan blive mere attraktivt at bo på landet.

Fremtidsdrømmen er engang at blive pædagog, men først skal Stine læse HF i Struer efter sommerferien. 

- Jeg vil nok tage til en større by og få en uddannelse, men så vil jeg vende tilbage til landet. Jeg vil gerne kunne sende mine børn ud i haven uden at skulle holde øje med dem hele tiden, som man er nødt til i byen.
- Men at overtage min fars gård er jeg ikke så interesseret i. Så skal jeg i hvert fald finde en, der vil passe dyrene, for den slags landbrugsinteresser har jeg ikke, siger Stine Galsgaard Jørgensen og griner.

Opgaver

20. Ung i en afkrog af Danmark
Stine går i 10. klasse og lever i et område, der betegnes som en af Danmarks fjerneste afkroge. Men Stine vil ikke være en af de unge, der forlader yderområdet og aldrig vender tilbage.
Læs mere

21. Børns kulturvaner i by og på land
Stine, som optræder i artiklen "Jeg vil kæmpe for lokalområdet", er aktiv i et kulturhus. Her skal du undersøge, hvilke kultur- og fritidsaktiviteter unge rundt om i landet bruger deres fritid på.
Læs mere

22. Lav en kulturstatistik i klassen
Undersøg, hvilke kultur- og fritidsaktiviteter I bruger jeres fritid på i klassen, og sammenlign med den officielle statistik.
Læs mere

23. Uddannelse på Danmarkskortet
Hvis man vil have en videregående uddannelse, må man tage til en af de byer, hvor universiteter og andre uddannelsesinstitutioner findes. Det gør mange unge fra yderområderne, uden at vende tilbage.
Læs mere

Links

Midtpunkt Thyholm (Dansk)
Stine arbejder i et kulturhus, hvor foreninger og fritidsaktiviteter holder til.

Thy (Dansk)
På turistbureauernes hjemmeside kan du læse mere om naturen i Thy og se, hvad der sker i området.


Stine Galsgaard Jørgensen
Foto: Heidi Korsgaard

Lokalt midtpunkt
Stine arbejder et par gange om ugen i Midtpunktet Thyholm, der er et samlingssted på tværs af forenings- og fritidsaktiviteter. Der er bl.a. bibliotek, multisal med gymnastik, teater og meget mere, foyer med billard og bordtennis, fitnesscenter og sportshal.

Stine arbejder primært i kiosken med at sælge slik og let mad, men hun er også med til at rydde op i hele aktivitetshuset.
Hvis du vil vide mere
'