Sitemap | Avanceret søgning |
Her vises der en flash-komponent, som kræver Shockwave Flash version 8
Hent og installer her.

Danmark fra land til by

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser med stadigt længere bilkøer og høje boligpriser til følge.

Et nyt Danmarkskort med to danske millionbyer er ved at være en realitet. København med hele Sjælland som opland for et stort arbejdsmarked er den ene. Samtidig tegnes konturerne af en ny millionby på den jyske østkyst fra Randers i nord til Kolding i syd med Århus som metropol.

Hver fjerde dansker bor stadig på landet, i det åbne land eller i landsbyer. Landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge.

I artikelserien Land-By og her på undervisningssitet ser Jyllands-Posten på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder. Det er de steder, som har størst problemer med at fastholde beboere og dermed udvikling. Vi har været rundt i Danmarks yderste områder og sporet en ny tendens: lave boligpriser og muligheder for erhverv i gamle landbrugsbygninger lokker nye beboere til. Mennesker, som vil leve et andet liv, iværksættere og mange andre.

Vi beskriver problemerne - men vægter de positive historier højt, for uden inspiration til nye initiativer er den udvikling, der har været i gang i flere årtier, uafvendelig. Den bliver til afvikling, som i visse yderområder allerede er godt i gang. Og der er ingen overordnet plan for afviklingen.

Læs reportagerne fra hele Danmark
Reportage

En ny tids husmand

24-årige Frank Erichsen har levet blandt samere, bygget bjælkehytter og slæbt tømmer ud af de norske skove - nu vil han være bonde på Djursland.
Læs artiklen
Video

Fisker på Torup Strand

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. "Det er et dejlig frit liv," siger Jesper Olsen på 26 år, som du kan møde her på sitet.
Se video
Opgave

Hvad er demografi?

Når demografer skal måle og forudse befolkningens vækst, bevægelser og sammensætning, bruger de statistik for en række aspekter af befolkningens adfærd og udvikling.
Læs opgaven

Reportager

Danmark er under hastig forandring. I artikelserien Land-By ser Jyllands-Posten på det nye Danmarkskort og en ny tendens: lave boligpriser og muligheder for erhverv i gamle landbrugsbygninger lokker nye beboere til.
Læs artikler

Temaartikler

I en række temaartikler sættes fokus på baggrunden for udfordringerne i de danske yderområder, og vi møder en række unge, som fortæller om deres hverdag.
Læs artiklerne

Billedserier

I billedserierne har vi samlet alle de fotos, der er taget til artiklerne rundt om i hele Danmark. Mød bl.a. Frank og Theresa, der lever som husmændene gjorde for 60 år siden.
Se fotos

Video

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. Mød fiskeren Jesper eller nogle af de andre mennesker, der optræder i videoerne her på sitet.
Se tv-indslag

Opgaver

Land-by indeholder 110 opgaver, som knytter sig til temaartiklerne og reportagerne. Opgaverne inddrager elementer fra fagene dansk, geografi, historie, samfundsfag og matematik.
Se opgaverne