Sitemap | Avanceret søgning |

Hjælpen til de hjemvendte

Artiklerne er struktureret i seks underafsnit og følger opdelingen i undervisningshæftet "Danskere i krig".

Find artiklerne fra undervisningshæftet herunder suppleret med adskillige andre artikler, der alle har været bragt i Jyllands-Posten i samme artikelserie.

Temaartikler

Hotline for veteraner er i gang
Forsvarets nye døgntelefon har foreløbig modtaget 51 opkald fra danske krigsveteraner og deres pårørende.
Publiceret 22-05-2011

Soldater: Vi presses ud af forsvaret
Hårdt sårede soldater blev lovet al tænkelig hjælp og en livslang ansættelse i forsvaret. Nu føler nogle af dem sig presset ud af militæret.

Publiceret 14-12-2010

Børn af soldater i krig bliver mobbet
Institutioner og skoler opfordres til at sætte krigen på skemaet og forebygge mobning af elever, hvis far, mor eller søskende er udsendt som soldat.

Publiceret 25-10-2010

Hold øje med soldaternes børn
Børn af udsendte danske soldater risikerer at få traumer, hvis der ikke bliver lyttet til dem og taget hånd om deres problemer, advarer en forsker.

Publiceret 25-10-2010

Fire år med mave-problemer
Regeringen har lanceret en ny veteranpolitik for de danske soldater. Den kunne Adal Faragalla godt have brugt tidligere. I fire år har han kæmpet med mave-og tarmproblemer efter Afghanistan-krigen.

Publiceret 16-10-2010

Anerkendelse til veteraner
Hjælp på vej til fysisk og psykisk sårede soldater. Danmark får i dag en veteranpolitik - efter snart to årtier i krig. Veteranpolitikken er i sig selv skelsættende og glædelig, lyder det fra soldater og veteraner.

Publiceret 13-10-2010

Veteraner slipper for starthjælp
Veteraner skal ikke længere risikere at måtte nøjes med starthjælp, når de kommer hjem fra krig.

Publiceret 05-10-2010

Hvad soldaterne godt vidste
De fleste soldater klarer sig godt efter krigen, men en undersøgelse viser at en lille gruppe møder store vanskeligheder.

Publiceret 22-09-2010

Ballettræning til sårede soldater
Den Kongelige Danske Ballets Fond har taget initiativ til et pilates-projekt for amputerede soldater.

Publiceret 08-09-2010

Krig, kubik og broderskab
MC-klubben Legacy Vets tæller veteraner fra hele verden. Den 5 september 2010 kørte de til København for at vise deres respekt for de danske soldater.

Publiceret 05-09-2010

Veteran forlader skoven
Efter fire måneder i en skov har krigsveteranen Hans Holm fået en lejlighed i Fredensborg.

Publiceret 02-09-2010

Forsvaret vil granske fængslede soldater
Forsvaret finder det bekymrende, at tidligere udsendte soldater ender i fængsel, og vil nu undersøge problemets omfang. Det Radikale Venstre er klar til at bryde princippet om ligebehandling og give hjemvendte soldater særstatus.

Publiceret 28-08-2010

Krigsveteraner får tre nye væresteder
Et tidligere begravelseskontor i København bliver ombygget til et veteranhjem. To andre lignende væresteder åbner om kort tid i Fredericia og Aalborg.

Publiceret 17-07-2010

»Jeg går rundt som en zombie«
Krigsveteranen Martin Hansen har fået afslag på at komme i behandling på et psykiatrisk hospital.

Publiceret 15-07-2010

Krigsveteraner har brug for særlig hjælp
Det psykiatriske system formår ikke at håndtere krigsveteraner. Der er behov for højt specialiserede behandlingstilbud, lyder anbefalingen.

Publiceret 15-07-2010

Oberst: Soldaterne skal også holde fri
Chefen for modtagelsesprogrammet til de hjemvendte soldater mener, at det giver god mening at lade dem holde meget fri.

Publiceret 30-06-2010

Vred, forrådt og uvelkommmen
I slutningen af juni 2010 rettede en mor til en soldat skarp kritik af forsvarets måde at tage imod soldaterne fra Afghanistan. Få dage senere støtter en soldat hendes angreb.

Publiceret 30-06-2010

»Min søn blev svigtet af forsvaret«
Forsvaret havde lovet Lone Rasmussen at tage godt imod hendes søn, når han kom hjem fra krigen i Afghanistan. Sådan gik det ikke.

Publiceret 29-06-2010

Succesprojekt i forsvaret smuldrer
Det var et af de mest vellykkede projekter i forsvaret. Men i dag bliver modtagelsesprogrammet for de hjemvendte Afghanistan-soldater udsat for hård kritik.

Publiceret 29-06-2010

Minister: Veteranerne er mit ansvar
Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) påtager sig ansvaret for, at der skabes bedre tilbud og opsøgende arbejde for at hjælpe de psykisk skadede danske krigsveteraner.

Publiceret 28-06-2010

Ønsker akutberedskab for krigsveteraner
Langt flere danske krigsveteraner med psykiske problemer vil få hjælp, hvis de bliver opsøgt på deres bopæl.

Publiceret 28-06-2010

Forsvaret hejser det hvide flag
Forsvaret erkender, at det ikke har ressourcer til at hjælpe alle krigsveteraner. DF's forsvarsordfører advarer mod at sygeliggøre hjemvendte soldater.

Publiceret 26-06-2010

Læge: Opsøg de danske veteraner
Samfundet vil spare mange ressourcer ved at opsøge krigsveteranerne i deres hjem, mener læge Richard Evan Steele. Han finder behandlingen af krigsveteraner og andre, der lider af posttraumatisk stresssyndrom, sjofel.

Publiceret 25-06-2010

Sårede soldater får gratis motorcykler
To sårede soldater fra Afghanistan-krigen får stillet firehjulede motorcykler til rådighed af Holstebro Kommune, så de kan passe deres arbejde ved Jydske Dragonregiment.

Publiceret 09-03-2010

Særlig status til de sårede
Har sårede danske soldater fra Afghanistan-krigen ofret så meget for fædrelandet, at de bør nyde særstatus? En af landets mest markante militærchefer åbner debatten.

Publiceret 08-03-2010

Hvordan har soldaterne det?
25.000 danske soldater har siden 1992 været på internationale militære operationer. Den første større undersøgelse af de psykiske, fysiske og sociale konsekvenser for soldaterne og deres pårørende er sat i gang.

Publiceret 05-03-2010

Krigens ofre giver andre håb
Soldater, der kommer hjem fra Afghanistan uden arme og ben, giver danske læger helt ny viden.

Publiceret 28-02-2010

Forsvaret åbner for længere udsendelser
Forsvarets ledelse er parat til at forlænge udsendelsen til Afghanistan for udvalgte soldater. S og V er positive, og selv officerernes organisation erklærer sig fleksibel.

Publiceret 25-08-2009

Michael siger nej til krig i et helt år
Den 34-årige officer Michael Evers er enig i, at længere udsendelser inden for udvalgte områder vil styrke missionen i Afghanistan. Men han vil ikke forlade familien i et helt år.

Publiceret 25-08-2009

Krig styrker selvtilliden
Danske soldater vender hjem fra krig med mere overskud og selvtillid. De psykiske problemer er mindre end hidtil antaget, viser en undersøgelse.

Publiceret 09-10-2008

Veteranernes motorcykelklub

Legacy Wets en en dansk afdeling af gamle soldater, der støtter op om de faldne soldater i Vietnam. Broderskabet er en motorcykelklub.
Se billedserien

Soldaten i skoven

I lange perioder søger den tidligere soldat Hans Holm væk fra samfundet og lever med sine to slædehunde i en skov i Nordsjælland.
Læs artiklen

Projektopgave om "Danskere i krig"

Undervisningsmaterialet "Danskere i krig" kan med fordel anvendes i forbindelse med en emneuge eller et problemorienteret projektforløb, f.eks. i forbindelse med projektopgaven i 9. klasse, hvor klassens fælles overemne er "Danskere i krig".
Læs mere om projektforløbet

Danskere i krig

Hent undervisningshæftet "Danskere i krig" (8.-10. klasse/ ungdomsuddannelserne) som e-magasin her.
Læs magasinet

Landefakta - Kosovo

Indtil 2008 var Kosovo teknisk set en del af Serbien som en autonom provins, men med international beskyttelse under FN. Det lille land med bare et par mio. indbyggere var et af de sidste, som ikke havde fået selvstændighed efter de blodige krige på Balkan i 1990'erne.
Læs landefakta om Kosovo

Danmark er i krig

Hvor sender vi de danske soldater hen for at gå i krig? Kortet her viser hvornår og hvorhen Danmarks regering har besluttet sendt soldater i krig.
Gå til oversigtskort

Halv mand - hel soldat

Niels Kristian Brinth Nielsen mistede i 2006 førligheden ved fronten i Afghanistan men har aldrig mistet troen på sine muligheder. I dag er han lam fra navlen og ned men leder et hjemmeværnskompagni i Holstebro og drømmer om nye missioner for Danmark.
Læs artiklen

Hjælp på vej til danske veteraner

Mange danske krigsveteraner kæmper fortsat for at få hjælp. Men den er på vej, lovede forsvarsministeren i foråret 2011.
Læs artiklen

Blodbad i Bagdad

De danske soldater har for længst forladt Irak. Læs portrættet af landet som fremhæves for sit demokrati, men hvor sikkerheden stadig er skrøbelig.
Læs landeportrættet

Gratis plakat

Med undervisningsmaterialet er udsendt gratis plakater, som vi håber, at skolerne vil hænge op.

Det gribende afskedsfoto fra Københavns Lufthavn er taget af fotograf Stine Larsen og viser Nicolai, der siger farvel til sin far. Nicolai blev alvorligt såret i Afghanistan og sendt hjem. I 2010 vendte han tilbage for at færdiggøre sin mission.