Sitemap | Avanceret søgning |

De psykisk sårede

Artiklerne er struktureret i seks underafsnit og følger opdelingen i undervisningshæftet "Danskere i krig".

Find artiklerne fra undervisningshæftet herunder suppleret med adskillige andre artikler, der alle har været bragt i Jyllands-Posten i samme artikelserie.

Temaartikler

Krigsveteran på ret kurs igen
Michael Møllers psykiater var alvorligt bekymret for ham. Hans børn var bange for ham, og hans kone fik bare nok. Efter mange selvmordstanker ser krigsveteranen igen lyst på tilværelsen.
Publiceret 27-04-2011

Veteran på katastrofekurs
Jakob Buch Kleist har brugt halvdelen af sin erstatning fra forsvaret på at købe ting på internettet, Han har mistet sin bedste ven efter et slagsmål og været indlagt på et psykiatrisk hospital. Nedturen er foreløbig endt på et lille kammer hos en soldaterkammerat og hans familie.

Publiceret 11-12-2010

Den sidste udvej
Siden marts 2010 har mindst 5 danske krigsveteraner begået selvmord. Dermed har initiativet Livlinen nu kendskab til mindst 15 selvmord blandt hjemvendte soldater. Mød Christian Badsted og Michael Møller, som begge valgte den sidste udvej.

Publiceret 08-12-2010

Fagfolk vil have viden om soldater i fængsel
Nogle soldater oplever det som positivt at komme i fængsel, forklarer formanden for hærens konstabler. Der er ikke overblik over, hvor mange hjemvendte soldater, der ender i fængsel.

Publiceret 27-08-2010

Syv missioner, tre domme og ét håb
Henrik Kurek har både kæmpet med for løse næver og for hårde stoffer. Han skal have adrenalinen ud af kroppen, som han siger.

Publiceret 27-08-2010

Veteraner ender i fængsel
Flere hjemvendte soldater ender med at få ubetingede domme, når de vender hjem fra krig, viser tal fra konstablernes fagforening.

Publiceret 27-08-2010

Lettet krigsveteran får førtidspension
Først fik han afslag, men nu har pensionsnævnet i Gentofte Kommune alligevel besluttet at bevilge den 46-årige krigsveteran Søren Deleuran førtidspension.

Publiceret 31-07-2010

Krigsveteran finder mad i containeren
Den 46-årige krigsveteran Søren Deleuran blev i fjor frataget sit tilskud til medicin og diabeteskost. I dag lever han ofte af mad fra en container.

Publiceret 22-07-2010

Psykisk syg presses i arbejde
Læger, psykologer og psykiatere vurderer, at Søren Deleuran aldrig kan arbejde igen. Alligevel afviser Gentofte Kommune at bevilge krigsveteranen førtidspension.

Publiceret 22-07-2010

Screening skal forebygge krigstraumer
Psykolog og forsker ved Københavns Universitet Faezeh Zand arbejder på at forebygge krigstraumer hos danske soldater. Hun er ved at udvikle en psykologisk screeningsmetode, der kan forudse, hvordan soldater vil reagere under forskellige stressbelastninger.

Publiceret 16-07-2010

Skadestuer afviser krigsveteraner
Det kan handle om liv og død, når krigsveteraner søger akut psykiatrisk hjælp. Alligevel bliver mange afvist.

Publiceret 15-07-2010

Krigstraume erstattes som to ødelagte fingre
En fysisk skadet krigsveteran får op til fire gange mere i godtgørelse end en psykisk skadet.

Publiceret 05-07-2010

Krigstraumer kan ikke kureres
Kroppens konstante alarmberedskab svækker immunforsvaret.

Publiceret 05-07-2010

Krigsveteraner i kamp mod systemet
Mange danske krigsveteraner kæmper i årevis for at få anerkendt psykiske problemer som en arbejdsskade. Der er et klart misforhold mellem godtgørelsen til fysisk og psykisk skadede krigsveteraner, siger jurist.

Publiceret 05-07-2010

Store skader - store forskelle
Den højeste méngrad og godtgørelse til en krigsveteran, der lider af posttraumatisk stresssyndrom, svarer til at have mistet sin lange- og pegefinger.

Publiceret 05-07-2010

Jeg græder stadig hver dag
For fire år siden forsøgte Thomas Bøje Frederiksen at tage sit eget liv. I dag lever han for sine to sønner. Og for at hjælpe andre krigsveteraner.

Publiceret 27-06-2010

Skydeskive døgnet rundt
Søren Fischer og Thomas Bøje Frederiksen stod 1990' erne i et hvidt og oplyst tårn. Helt ude ved fronten mellem krigens parter i det tidligere Jugoslavien.

Publiceret 27-06-2010

»Hun ville have blod, sved og tårer«
Antallet af danske krigsveteraner med psykiske problemer stiger. Flere krigsveteraner oplever, at forsvarets psykologer ikke kan hjælpe.

Publiceret 25-06-2010

Soldater er bange for psykologer
Forsvarets psykologer bliver kritiseret for at yde mangelfuld hjælp og slet ikke have kontakt til de mest syge krigsveteraner.

Publiceret 25-06-2010

Shauns sjette sans
Den 43-årige Shaun James Aggerholm var udsendt til Dvor i Kroatien i 1995 som overkonstabel fra Gardehusarregimentet i Slagelse. Her følger hans personlige beretning om, hvilke omkostninger udsendelsen fik.

Publiceret 24-06-2010

Angreb på minister
Danske krigsveteraner vil følge flere Vietnamveteraner fra USA og aflevere deres medaljer.

Publiceret 22-06-2010

Forsvaret gjorde intet for os
Kenneth Nielsen har været udsendt som soldat til Kosovo i 2000 og til Irak i 2004. Her giver han sin personlige beretning om, hvilke omkostninger udsendelserne har haft.

Publiceret 22-06-2010

I skovens dybe stille ro
De danske jægere vil gerne hjælpe med at finde egnede områder til krigsveteranerne. Men opholdene er nødt til at ske under sikre forhold, siger formanden for Danmarks Jægerforbund, Ole Roed Jakobsen.

Publiceret 21-06-2010

Krigsveteraner bor i skovene
Hjemvendte soldater er flyttet ud i bl.a. Munkebjerg Skov, Frijsenborgskovene og Rold Skov.

Publiceret 21-06-2010

Soldaten i skoven
I lange perioder søger den tidligere soldat Hans Holm væk fra samfundet og lever med sine to slædehunde i en skov i Nordsjælland.

Publiceret 21-06-2010

Altid på vagt
Hver nat sover Kenneth Binau med et ladt luftgevær. Han har et baseballbat klar og tre låse på døren. For mange år efter missionen i Bosnien er Kenneth Binau stadig i krig. Mest af alt med sig selv.

Publiceret 20-06-2010

Det mentale minefelt
I snart to årtier er danske soldater vendt hjem fra krævende internationale missioner med så voldsomme oplevelser, at det får vidtrækkende konsekvenser. For den enkelte soldat. For soldatens familie. Og for det danske samfund.

Publiceret 20-06-2010

Veteraner trygler om hjælp
Flere tusinde soldater slås med alvorlige psykiske problemer.

Publiceret 20-06-2010

Det er særdeles ubehageligt
De danske soldater i Afghanistan har oplevet så mange sårede, at enkelte soldater er blevet bange for at forlade militærlejrene.

Publiceret 22-05-2010

Psykologer skal i krig
Et bredt politisk flertal vil gøre militærpsykologerne til en fast del af de danske soldaterhold i Afghanistan. Noget overraskende lyder beskeden fra psykologerne til politikerne: Det er en dårlig idé.

Publiceret 31-03-2010

Når soldater bider i gulvtæppet
Overlæge Henrik Steen Andersen behandler tidligere og nuværende danske soldater med de allersværeste psykiske lidelser. Soldater, der i nogle tilfælde melder sig helt ud af samfundet eller søger fred i skovene.

Publiceret 22-03-2010

»Min søn bliver ladt i stikken«
Den 26-årige soldat Jakob Buch Kleist fortalte d. 19. marts 2010 om sin nedtur efter at være kommet hjem fra Afghanistan-krigen. Dagen efter rettede hans far en hård kritik mod behandlersystemet.

Publiceret 20-03-2010

Fanget mellem to verdener
Soldaterne skal bruge forskellige dele af hjernen alt efter, om de er ude eller hjemme.

Publiceret 19-03-2010

Hjemvendte soldater bliver aggressive
En psykolog advarer om, at hjemvendte soldater i krise kan falde helt ud af samfundet.

Publiceret 19-03-2010

Kampen mod den usynlige fjende
Hver morgen vågner Jakob Buch Kleist op til en ny kamp mod sin egen vrede. Hver aften ligger han søvnløs i timevis og spekulerer, når sortsynet tager over.

Publiceret 19-03-2010

Blodbad i Bagdad

De danske soldater har for længst forladt Irak. Læs portrættet af landet som fremhæves for sit demokrati, men hvor sikkerheden stadig er skrøbelig.
Læs landeportrættet

Danskere i krig

Hent undervisningshæftet "Danskere i krig" (8.-10. klasse/ ungdomsuddannelserne) som e-magasin her.
Læs magasinet

Halv mand - hel soldat

Niels Kristian Brinth Nielsen mistede i 2006 førligheden ved fronten i Afghanistan men har aldrig mistet troen på sine muligheder. I dag er han lam fra navlen og ned men leder et hjemmeværnskompagni i Holstebro og drømmer om nye missioner for Danmark.
Læs artiklen

Få besøg på skolen af en hjemvendt soldat

Vil din skole være med i den landsdækkende emneuge i uge 46 og dermed måske få besøg af en hjemvendt soldat? Hvis I ønsker at møde en af de dansk soldater, så udfyld skemaet via linket herunder. Vi skal have jeres ønske senest 15. september 2011.
Tilmeld din skole her

Hjælp på vej til danske veteraner

Mange danske krigsveteraner kæmper fortsat for at få hjælp. Men den er på vej, lovede forsvarsministeren i foråret 2011.
Læs artiklen

Danmark er i krig

Hvor sender vi de danske soldater hen for at gå i krig? Kortet her viser hvornår og hvorhen Danmarks regering har besluttet sendt soldater i krig.
Gå til oversigtskort

Landefakta - Kosovo

Indtil 2008 var Kosovo teknisk set en del af Serbien som en autonom provins, men med international beskyttelse under FN. Det lille land med bare et par mio. indbyggere var et af de sidste, som ikke havde fået selvstændighed efter de blodige krige på Balkan i 1990'erne.
Læs landefakta om Kosovo

Veteranernes motorcykelklub

Legacy Wets en en dansk afdeling af gamle soldater, der støtter op om de faldne soldater i Vietnam. Broderskabet er en motorcykelklub.
Se billedserien

Gratis plakat

Med undervisningsmaterialet er udsendt gratis plakater, som vi håber, at skolerne vil hænge op.

Det gribende afskedsfoto fra Københavns Lufthavn er taget af fotograf Stine Larsen og viser Nicolai, der siger farvel til sin far. Nicolai blev alvorligt såret i Afghanistan og sendt hjem. I 2010 vendte han tilbage for at færdiggøre sin mission.

Soldaten i skoven

I lange perioder søger den tidligere soldat Hans Holm væk fra samfundet og lever med sine to slædehunde i en skov i Nordsjælland.
Læs artiklen

Projektopgave om "Danskere i krig"

Undervisningsmaterialet "Danskere i krig" kan med fordel anvendes i forbindelse med en emneuge eller et problemorienteret projektforløb, f.eks. i forbindelse med projektopgaven i 9. klasse, hvor klassens fælles overemne er "Danskere i krig".
Læs mere om projektforløbet