Sitemap | Avanceret søgning |

De fysisk sårede

Artiklerne er struktureret i seks underafsnit og følger opdelingen i undervisningshæftet "Danskere i krig".

Find artiklerne fra undervisningshæftet herunder suppleret med adskillige andre artikler, der alle har været bragt i Jyllands-Posten i samme artikelserie.

Temaartikler

Tilbage til missionen
Det er vigtigt at gøre missionen færdig, siger den 26-årige konstabel Henrik Andersen. Han blev hårdt såret i Afghanistan, men håber at blive udsendt igen.
Publiceret 27-12-2010

Sårede soldater skræmmer andre væk
Der er især to årsager til, at de hårdt sårede skal ud af forsvaret, forklarer soldaterne selv: Økonomiske hensyn. Og hensynet til de soldater, som overvejer at rejse til Afghanistan.

Publiceret 14-12-2010

Sårede vil ikke hjem
Op mod 90 pct. af de sårede soldater bliver i Afghanistan. 61 danske soldater er blevet såret i Afghanistan i 2010.

Publiceret 06-07-2010

Trist rekord i Afghanistan
Aldrig er så mange danske soldater blevet såret i Afghanistan som i 2010. De mange sårede danskere kan være et udtryk for, at den nye Afghanistan-strategi virker. Men major Henrik Jedig Jørgensen er skeptisk over for missionen.

Publiceret 06-05-2010

Indeni er jeg stadig en grøn mand
For knap seks år siden kom 30-årige Kennet Kappendrup alvorligt til skade i Irak. I dag har den tidligere soldat kæmpet sig tilbage til arbejdsmarkedet, men han er flov over ikke at kunne passe et fuldtidsjob.

Publiceret 28-03-2010

Soldater vil have socialloven ændret
Landets kommuner skal uddanne personale til at hjælpe hjemvendte soldater med problemer, og den sociale lovgivning skal tilpasses soldater med psykiske og fysiske skader, lyder det fra Hærens Konstabel-og Korporalforening.

Publiceret 23-03-2010

»Det er kun sjovt, indtil det går galt«
Nej, det var ikke det værd, når man mister begge ben, siger den 23-årige Christian Richardson. Han tænker mere på at få børn nu end før sin skade.

Publiceret 15-03-2010

Halv mand - hel soldat
Niels Kristian Brinth Nielsen mistede førligheden ved fronten i Afghanistan, men har aldrig mistet troen på sine muligheder. I dag er han lam fra navlen og ned, men leder et hjemmeværnskompagni i Holstebro og drømmer om nye missioner for Danmark.

Publiceret 14-03-2010

Erstatning på vej til såret soldat
En af de hjemvendte sårede soldater har ikke fået den erstatning, som han har krav på. Nu er pengene på vej. Men de danske soldater skal huske at melde deres skader, lyder budskabet.

Publiceret 13-03-2010

Lam soldat: Det er jo ikke en sygdom
Under klimatopmødet i København i december sad Niels Kristian Brinth Nielsen og holdt vagt i sin kørestol på det ca. 60 m høje tag på Amagerværket i København.

Publiceret 13-03-2010

»Soldaterne fortjener det bedste«
Forsvarschef Knud Bartels går med de danske soldater på patrulje i Afghanistan og besøger dem, når de ligger hårdt sårede på Rigshospitalet. »Jeg har stor respekt for disse unge mennesker,« siger han.

Publiceret 10-03-2010

Sårede soldater sendes til USA
Forsvaret har forsøgsvis sendt en hårdt såret soldat til genoptræning i USA. Forsvarschef Knud Bartels åbner for, at udlandsopholdene bliver fast praksis.

Publiceret 10-03-2010

Pro/Kontra: Skal sårede soldater foran i køen?
Oberst Lars R. Møller krævede 8. marts 2010 i Jyllands-Posten, at sårede soldater kommer forrest i køen til behandling og ekstra hjælpemidler. En god idé, mener Dansk Folkepartis forsvarsordfører. Helt utilstedeligt, mener Dansk Handicap Forbund.

Publiceret 09-03-2010

Topatleter på et ben
Amputerede amerikanske soldater spiller golf eller går på jagt for at komme tilbage på toppen. Mange vil tilbage til krigen.

Publiceret 09-03-2010

Krav om særstatus til sårede soldater
Sårede soldater skal forrest i køen til behandling og have ekstra hjælpemidler, siger militærchef.

Publiceret 08-03-2010

Amputerede soldater får afslag på hjælp
Sårede soldater skal regne med lang sagsbehandling og afslag på hjælpemidler fra kommunerne.

Publiceret 07-03-2010

Soldatens nye drømme
Under en af de voldsomste episoder for de danske soldater i Afghanistan blev Benjamin Kragsskjold hårdt såret. Nu kæmper han med kommunen om at få en ny protese til sport.

Publiceret 07-03-2010

Kampgejst efter krigen
På Rigshospitalets afdeling for genoptræning samles en lille gruppe soldater hver dag. De er en ny patientgruppe, hvis lige personalet på Rigshospitalet aldrig har oplevet før.

Publiceret 04-03-2010

Den lange vej tilbage
Den syvende brysthvirvel var brækket, rygsøjlen revet løs, og indre blødninger var tæt på at afbryde livet. Efter krigen i Afghanistan har Henrik Andersen kæmpet sin egen kamp.

Publiceret 03-03-2010

Soldaternes troldmand
Finn Warburg opererer de hårdest sårede soldater på Rigshospitalet. Soldaterne betegner den beskedne kirurg som en troldmand.

Publiceret 02-03-2010

»I Danmark er jeg kun en skygge«
Martin Paszkiewicz Aaholm troede, at soldaterkammeraterne lavede sjov med ham, da han vågnede op på Rigshospitalet uden ben og fingre. Han føler sig ensom i dag. »Men jeg er stadig kampsoldat helt ind i hjertet,« siger han.

Publiceret 28-02-2010

Kampen på hjemmefronten
Danmark er blevet en krigsførende nation. Soldater vender hjem i kister. Andre mister arme, ben, hænder og fødder. Eller en del af sig selv. Antallet af sårede og psykisk skadede stiger og stiller soldaterne, de pårørende og det danske samfund over for helt nye udfordringer.

Publiceret 28-02-2010

Gratis plakat

Med undervisningsmaterialet er udsendt gratis plakater, som vi håber, at skolerne vil hænge op.

Det gribende afskedsfoto fra Københavns Lufthavn er taget af fotograf Stine Larsen og viser Nicolai, der siger farvel til sin far. Nicolai blev alvorligt såret i Afghanistan og sendt hjem. I 2010 vendte han tilbage for at færdiggøre sin mission.

Projektopgave om "Danskere i krig"

Undervisningsmaterialet "Danskere i krig" kan med fordel anvendes i forbindelse med en emneuge eller et problemorienteret projektforløb, f.eks. i forbindelse med projektopgaven i 9. klasse, hvor klassens fælles overemne er "Danskere i krig".
Læs mere om projektforløbet

Hjælp på vej til danske veteraner

Mange danske krigsveteraner kæmper fortsat for at få hjælp. Men den er på vej, lovede forsvarsministeren i foråret 2011.
Læs artiklen

Soldaten i skoven

I lange perioder søger den tidligere soldat Hans Holm væk fra samfundet og lever med sine to slædehunde i en skov i Nordsjælland.
Læs artiklen

Danmark er i krig

Hvor sender vi de danske soldater hen for at gå i krig? Kortet her viser hvornår og hvorhen Danmarks regering har besluttet sendt soldater i krig.
Gå til oversigtskort

Blodbad i Bagdad

De danske soldater har for længst forladt Irak. Læs portrættet af landet som fremhæves for sit demokrati, men hvor sikkerheden stadig er skrøbelig.
Læs landeportrættet

Halv mand - hel soldat

Niels Kristian Brinth Nielsen mistede i 2006 førligheden ved fronten i Afghanistan men har aldrig mistet troen på sine muligheder. I dag er han lam fra navlen og ned men leder et hjemmeværnskompagni i Holstebro og drømmer om nye missioner for Danmark.
Læs artiklen