Sitemap | Avanceret søgning |

Opgaver

1. Før du læser artiklen "Her er Mladic en helt"
Inden du går i gang med at læse artiklen, skal du undersøge hvem Mladic var.

2. Krigsforbryder anses for helt blandt de unge
Den serbiske krigsforbryder er ophøjet til heltestatus for unge serbere, der heller ikke har hørt om massakren i Srebrenica.

3. Krigens pris
To af de bosniske flygtninge der kom til Danmark i starten af 1990'erne var Zeljka Secerbegovic og hendes mand Rufad. De slap som nogle af de sidste over grænsen til Kroatien. 

4. Når familien bliver splittet
Zeljka Secerbegovic boede før krigen sammen med sin serbiske familie i en primært bosnisk landsby. Hendes bedste veninde var bosnisk muslim. Krigen ændrede alt.

5. Srebrenica
I sommeren 1995 blev ca. 8000 bosniske muslimer dræbt indenfor få uger ved Srebrenica i Bosnien.

6. Identificeret
Hajra Catic har været inde i mineret område for at lede efter sin søns lig. Hun er sikker på, hun fandt hans kranie. Nu opbevarer hun det i en plastikæske.

7. Mange ubehandlede sager
Det er problematisk for de mange ofre efter krigen i Bosnien, at sagerne om krigsforbrydelser tager så lang tid at få behandlet ved domstolen.

8. Generationer præget af krigstraumer
Bakira Hasecic og hendes datter blev voldtaget af Bosnisk-serbiske soldater under krigen i Bosnien. 20 år efter er gerningsmændene stadig på fri fod.

9. Det retslige efterspil
Selvom der ikke findes officielle tal for, hvor mange kvinder og mænd, der blev voldtaget, skønner NGO'er at det drejer sig om ca. 20.000 ofre.

10. Før du læser artiklen "Forladt bag fjendens linjer"
I artiklen "Forladt bag fjendens linjer" møder man serberen Budimir Nicic, der ikke lægger skjul på, at han synes, det er svært at være serber i Kosovo.

11. Stadig spændinger i Kosovo
Serberen Budimir Nicic bor i Caglavica i Kosovo, men han føler, serberne, som er i mindretal i regionen, bliver presset ud af landsbyen.

12. Før du læser artiklen "Enkeland"
Se på billederne, der hører til artiklen, før du læser videre.

13. I Krusha går livet langsomt videre
Artiklen "Enkeland" beskriver livet for befolkningen i en lille landsby Krusha i Kosovo, efter at mændene i byen blev dræbt under krigen i 1999.

14. Før du læser artiklen "Skillelinjer"
Se på billederne, der hører til artiklen, før du læser videre.

15. Broen man ikke krydser
Den serbiske landsby Zupce og den kosovoalbanske Cabra ligger kun adskilt af en bro og en lille grusvej, men beboerne undgår allerhelst hinanden helt.

Helt eller krigsforbryder?

I Pale er de serbiske unge ikke i tvivl. Den serbiske hærchef Ratko Mladic er en helt. Han forsøgte at beskytte landet og befolkningen. Og massakren i Srebrenica har de aldrig hørt om. Læs om generationen, der skulle bygge bro mellem muslimer og kristne efter krigen, men som hellere holder sig for sig selv.
Læs artiklen

Artikler fra arkivet

Få god baggrundsviden med det store udvalg af artikler fra JPs arkiv, der alle handler om krigen i det tidligere Jugoslavien og den efterfølgende komplicerede fredsproces.
Læs artiklerne

Landet som både findes
og ikke findes

Er Kosovo et rigtigt land? Det afhænger af, hvem man spørger, og spørger man i nabolandet Serbien, vil svaret være nej. Læs portrættet af landet som erklærede sig selvstændigt i 2008 i kølvandet efter krigen på Balkanhalvøen.
Læs landeportrættet

Her undgår man hinanden

Indbyggerne i de to nabolandsbyer Zupce og Cabra lå for 20 år siden i krig. Med få hundrede meters afstand lå mændene og skød fra den ene landsby til den anden. JP mødte to 20-årige mænd, Bajram og Liridon, der helst ikke har kontakt med den anden landsbys befolkning.
Læs artikel