Sitemap | Avanceret søgning |

Mange krigsforbrydere går fri

16 år efter Bosnien-krigen er mere end 8.000 mistænkte krigsforbrydere på fri fod. Det kan føre til nye konflikter på Balkan, lyder advarslen.

Af JULIE HORNBEK TOFT og LARS NØRGAARD PEDERSEN
Publiceret 11-10-2011

SARAJEVO
Voldtægtsofre, torturofre og enker må indstille sig på, at flere tusinde krigsforbrydere fra krigen i Bosnien aldrig kommer for en domstol. 16 år efter krigen står de bosniske domstole stadig med 1.300 ubehandlede sager om krigsforbrydelser, som i alt omfatter mere end 8.000 mistænkte krigsforbrydere.

Det viser de seneste opgørelser fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), som overvåger retsopgøret i Bosnien.

»Det bliver ikke muligt at nå igennem sagerne. Domstolene mangler anklagere. Flere vidner er så gamle, at de dør. Og mange mister lysten til at vidne med årene,« siger Stephanie A. Barbour, juridisk rådgiver i OSCE i Sarajevo.

Fra 1992 til 1995 mistede ca. 100.000 livet i borgerkrigen mellem bosniske muslimer, kroatere og serbere.

I Haag har den særlige domstol for krigsforbrydelser i eks-Jugoslavien fået udleveret samtlige 161 anklagede i de mest komplicerede sager om krigsforbrydelser. Alle øvrige sager er overladt til Bosnien selv. Men det går langsomt. Indtil nu er blot 400 sager om krigsforbrydelser fra Bosnien-krigen kommet for en domstol, inklusive de 161 sager i Haag.

Den bosniske statsanklager erkender, at det juridiske efterspil aldrig bliver afsluttet.

»Vi mangler beviser. Mange vidner er flygtet til udlandet. Og vi arbejder med begrænsede midler,« siger Boris Grubesic, pressechef for den bosniske statsanklager.

Marek Marczynski, leder af Amnesty Internationals kontor for international ret i London, fastslår, at det er afgørende, at alle krigsforbrydere retsforfølges:

»Krigen i Jugoslavien udsprang delvist af, at der ikke var et retsopgør efter Anden Verdenskrig. Får vi ikke skabt retfærdighed nu, kan det føre til nye konflikter i Bosnien. Hvis Bosnien ikke kan, er det internationale samfund forpligtet til at træde til.«

Copyright: Jyllands-Posten

Opgaver

7. Mange ubehandlede sager
Det er problematisk for de mange ofre efter krigen i Bosnien, at sagerne om krigsforbrydelser tager så lang tid at få behandlet ved domstolen.
Læs mere

Opgaver
Se opgaven til artiklen "Mange krigsforbrydere går fri" nederst på siden.
Undervisningsartikel
Vi skal gå og glo på dem, der voldtog os
Bakira Hasecic og hendes datter blev voldtaget under krigen i Bosnien. Men gerningsmændene - og ca. 8.000 andre mistænkte for krigsforbrydelser - er fortsat på fri fod.

Landefakta
Bosnien-Hercegovina
Vidste du at Bosnien-Hercegovina har 20 km kystlinje, og at hovedstaden hedder Sarajevo?
Landeportræt
'