Sitemap | Avanceret søgning |

De venter på de døde

Næsten 100.000 mistede livet under Bosnien-krigen. 20 år efter mangler 10.000 stadig at blive identificeret.

Vis billedserie

Enkeland

I Lille Krusha har landsbyens gravplads et særligt hjørne, hvor hver grav er pyntet med røde og lilla plastikblomster og på hver sten står det samme årstal, nemlig 1999.

Vis billedserie

Massakren i Screbrenica

Under de sidste dage af krigen i Bosnien-Herzegovina lavede de serbiske tropper systematisk nedslagtning af bosniske drenge og mænd. Omkring 8.000 drenge og mænd døde under massakren i Screbrenica.

Vis billedserie

Tilbage i Bosnien

Krigen har haft en høj pris for Zeljka Secerbegovic, som sammen med sin mand flygtede til Danmark i 1991. De har boet de sidste par år i Bosnien. I 2011 fulgte JP dem på et besøg tilbage til Zeljkas barndomslandsby.

Vis billedserie

Landet som både findes
og ikke findes

Er Kosovo et rigtigt land? Det afhænger af, hvem man spørger, og spørger man i nabolandet Serbien, vil svaret være nej. Læs portrættet af landet som erklærede sig selvstændigt i 2008 i kølvandet efter krigen på Balkanhalvøen.
Læs landeportrættet

Helt eller krigsforbryder?

I Pale er de serbiske unge ikke i tvivl. Den serbiske hærchef Ratko Mladic er en helt. Han forsøgte at beskytte landet og befolkningen. Og massakren i Srebrenica har de aldrig hørt om. Læs om generationen, der skulle bygge bro mellem muslimer og kristne efter krigen, men som hellere holder sig for sig selv.
Læs artiklen

Her undgår man hinanden

Indbyggerne i de to nabolandsbyer Zupce og Cabra lå for 20 år siden i krig. Med få hundrede meters afstand lå mændene og skød fra den ene landsby til den anden. JP mødte to 20-årige mænd, Bajram og Liridon, der helst ikke har kontakt med den anden landsbys befolkning.
Læs artikel

Grav ned i indholdet

Til "Skæbner på Balkan" er der tilknyttet en række opgaver, som giver eleverne mulighed for at arbejde i dybden med artiklerne og diskutere de problemstillinger, regionen kæmper med 20 år efter krigen.
Gå til opgaver

Artikler fra arkivet

Få god baggrundsviden med det store udvalg af artikler fra JPs arkiv, der alle handler om krigen i det tidligere Jugoslavien og den efterfølgende komplicerede fredsproces.
Læs artiklerne