Sitemap | Avanceret søgning |
Her vises der en flash-komponent, som kræver Shockwave Flash version 8
Hent og installer her.


Skæbner på Balkan

Gennem 1990'erne blev Europas baggård forvandlet til et slagtehus. Naboer, der havde levet dør om dør i årtier, torturerede og dræbte hinanden.

Serbere, kroater, bosniere og kosovoalbanere udkæmpede de blodigste kampe på europæisk jord siden Anden Verdenskrig. Jyllands-Posten vendte tilbage 20 år efter at krigene på Balkan brød løs. Det er der kommet en række tankevækkende reportager ud af.

Læs blandt andet om landsbysamfundet Krusha i Kosovo, som stort set kun består af kvinder, fordi alle mændene blev dræbt. Eller om de to landsbyer i Kosovo, Zupce og Cabra, der ligger få hundrede meter fra hinanden. For 12 år siden dræbte indbyggerne hinanden. Nu forsøger de at undgå hinanden.
Læs reportagerne
Opgaver

Opgaver til reportager

Til "Skæbner på Balkan" er der tilknyttet en række opgaver, som giver eleverne mulighed for at arbejde i dybden med artiklerne og diskutere de problemstillinger, regionen kæmper med 20 år efter krigen.
Læs opgaverne
JP-artikler

Artikler fra arkivet

Få god baggrundsviden med det store udvalg af artikler fra JPs arkiv der alle handler om krigen i det tidligere Jugoslavien og den efterfølgende komplicerede fredsproces.
JP-artikler

Helt eller krigsforbryder?

I Pale er de serbiske unge ikke i tvivl. Den serbiske hærchef Ratko Mladic er en helt. Han forsøgte at beskytte landet og befolkningen. Og massakren i Srebrenica har de aldrig hørt om. Læs om generationen, der skulle bygge bro mellem muslimer og kristne efter krigen, men som hellere holder sig for sig selv.
Læs artiklen

Landet som både findes
og ikke findes

Er Kosovo et rigtigt land? Det afhænger af, hvem man spørger, og spørger man i nabolandet Serbien, vil svaret være nej. Læs portrættet af landet som erklærede sig selvstændigt i 2008 i kølvandet efter krigen på Balkanhalvøen.
Læs landeportrættet

Her undgår man hinanden

Indbyggerne i de to nabolandsbyer Zupce og Cabra lå for 20 år siden i krig. Med få hundrede meters afstand lå mændene og skød fra den ene landsby til den anden. JP mødte to 20-årige mænd, Bajram og Liridon, der helst ikke har kontakt med den anden landsbys befolkning.
Læs artikel