Sitemap | Avanceret søgning |

Yemen - et ungt land skal forene forskellige baggrunde

Yemen har som stat bare 22 år på bagen, befolkningen er ung og sårbar.

Af JETTE ELBÆK MARESSA

Fremtiden stod ikke skrevet med guldskrift, da to af Nordafrikas fattigste lande, Nordyemen og Sydyemen slog sig sammen i maj 1990.

Med hver sin politiske baggrund, Nordyemen blev holdt oppe af Sovjetunionen, mens Sydyemen hældte til USA, en befolkning, hvor over halvdelen af indbyggerne var under 15 år og en tvivlsom økonomi, var der lagt op til konflikter fra begyndelsen.

Godt nok blev optimismen holdt oppe af nye oliefund og en tro på, at den store guldåre snart ville springe, men realiteten er, at Yemens oliereserver langt fra kan måle sig med store nabo-lande som Saudi Arabien.

Bedre stillet blev det nye land ikke, da det som et af få lande undlod at bakke Vesten og den arabiske alliance op i den første Golfkrig mod Saddam Hussein og Irak i 1991.


Mænd i bøn
Tusindvis af mennesker beder i Yemen efter en demonstration i forbindelse med nyt præsidentvalg.
Foto: Hani Mohammed

Straffen var hård: de mange yemitter, som tjente penge til både sig selv og familien ved at arbejde i golfstaterne, fik ikke forlænget deres arbejdstilladelse og måtte vende hjem til Yemen.

Beregninger har siden vist, at Yemen dermed mistede overførselsindkomster på omkring en mia. dollar om året. Hertil kommer, at udlandet, som før havde bidraget med bistand til Yemen, begyndte at holde igen.

Modsat de fleste andre lande i Nordafrika og Mellemøsten har Yemen ikke været en egentlig kolonialstat og har dermed en tusinde år gammel historie at trække på, og landet var allerede før Kristi fødsel en ganske veludviklet civilisation. Når det alligevel aldrig helt er lykkedes for nogen at danne en egentlig stat med kontrol over hele området, så skyldes det blandt andet, at Yemen er et stammesamfund med tradition for stærk selvstændighed hos de enkelte stammer.

At Yemens befolkning er så ung, afspejler sig i, at langt de fleste piger bliver gift, før de fylder 18 år. Yemens barnebrude kan være helt ned til 8-12-års alderen. Tre fraskilte småpiger var for år tilbage med til at sætte stærkt fokus på fænomenet. Forsøg på at forbyde de unge pigers ægteskaber og sætte en mindstealder for giftermålet har mødt stærk modstand.

Fænomenet "unge mødre" er en naturlig følge af barneægteskaberne, og det er derfor ikke ualmindeligt at ganske unge piger dør i barselssengen.

Efter at Vesten havde nedkæmpet Al Qaida i Afghanistan, tydede meget på, at terrororganisationen havde udset sig det skrøbeligt Yemen som ny rekrutteringsbase.

Men da demonstranterne gik på gaden for at vælte præsident Ali Abdallah Saleh, var der ingen af dem, som råbte på Al Qaida, som nobelpristageren Tawakkul Karman har udtrykt det. 

Landefakta
Yemen
Vidste du at hovedstaden i Yemen hedder Sanaa og at knap 10 % af landets veje er asfalteret?
'