Sitemap | Avanceret søgning |

Syrien - storspiller og skakmester i Mellemøstens fredsspil

Syrien sad centralt i det komplicerede spil om fred i Mellemøsten. Efter oprørerne har Hafez al-Assad fået andet at tænke på.

Af JETTE ELBÆK MARESSA

Syriens skønhed betager, og en rundtur i hovedstaden Damaskus viser, at der i hvert fald har været plads til alle: jøder, kristne og muslimer.

Styret havde i mange år været i strid med Det Muslimske Broderskab, som også oplevede, hvad det vil sige at sætte sig op mod magten i Damaskus. I begyndelsen af 1980'erne blev der slået hårdt igen mod oprørere i bl.a. byen Hama, som blev belejret og bombet af den syriske hær. Det anslås, at omkring 10.000 mennesker mistede livet.

Det er en del af baggrunden for, at man ubesværet kunne bestille en øl på Damaskus' barer, og at piger med tørklæder om hovedet var et særsyn.


Befolkningen gør oprør
Syriens befolkning vil ikke finde sig i at blive undertrykt.
Foto: Anonymous

Men omkring årtusindeskiftet begyndte der at ske noget. Beværtninger, som tidligere havde skænket alkohol ud, satte en tyk streg over øl og andre våde varer på deres menukort. Boder med tørklæder i alverdens farver blev mere besøgt i souk'en, og mange unge kvinder begyndte at iføre sig muslimske gevandter i protest mod deres forældres mere frie livsform.

Ventilen for det stigende islamiske pres blev for alvor lettet, da styret, som ellers gennem et utal af efterretningstjenester kontrollerede selv de mindste detaljer i befolkningens liv, passivt så til, mens den danske ambassade blev brændt af under Muhammed-krisen i 2006.

Før Det Arabiske Forår havde Syrien forsigtigt åbnet for Vesten, som omvendt så Syrien som en væsentlig nøgle til, at det komplicerede spil om fred i Mellemøsten kunne løses. Syrerne støttede både Hizbollah og Hamas, en støtte, som også kunne bruges til at lægge pres på de to organisationer i forhandlingerne med Israel.

Selv var Syrien også ganske langt fremme i forhold til at få en aftale med Israel om de omstridte Golan-højder, som Israel havde erobret fra Syrien. Endnu havde parterne ikke sat sig officielt til forhandlingsbordet, men tyrkiske diplomater havde arbejdet i døgndrift på at lave en plan, som sås som et måske første og nødvendigt skridt for en tilnærmelse til Israel, som Syrien konsekvent nægter at anerkende. Et israelsk stempel i passet eller israelske varer i kufferten er ikke tilrådeligt for den rejsende, som vil ind i Syrien.

Al den goodwill blev effektivt sat over styr, da præsident al-Assad slog hårdt igen mod oprørerne i landet. Svaret til al-Assad var stigende isolation og til sidst besked om, at Vesten ikke længere anerkendte ham som landets legitime leder.

Men netop Syriens forhold til naboerne i Mellemøsten og det faktum, at den oprørske befolkning ikke nødvendigvis har samme dagsorden, men kan ende i en borgerkrig, har været medvirkende til, at syrerne ikke kunne regne med samme militære hjælp som borgerne i Libyen. 

Landefakta
Syrien
Vidste du, at Syrien er godt fire gange større end Danmark og at landet har 22,5 millioner indbyggere?
'