Sitemap | Avanceret søgning |

Temaartikler

Syrien: Krig i børnehøjde
Tusindvis af børn er blevet vidner og ofre for stadig mere brutale borgerkrig. Den femårige Latuf blev fordrevet fra Aleppo, efter at regeringsstyrkerne bombede hans families hus.
Publiceret 08-08-2012

Syrien: Flyene kommer! Flyene kommer!
Jyllands-Postens udsendte medarbejder var tæt på, da en af den syriske hærs MIG-jagere angreb Aleppo.

Publiceret 05-08-2012

Syrien: En krig mellem venner
Krigen i Syrien har delt landet efter sekteriske skillelinjer og gjort venner til fjender.

Publiceret 29-07-2012

Egypten: Kvindelove under pres
Egypterne er opsatte på at komme af med alt, der minder dem om den tidligere præsident, Hosni Mubarak, og hans regime. Det kan få konsekvenser for nogle af de love, som er indført for at forbedre kvinders vilkår.

Publiceret 08-07-2012

Syrien: 35 års naboskab blev udslettet på sekunder
Ligesom borgerkrigene i nabolandene, Irak og Libanon, antager den syriske konflikt stadig mere sekteriske undertoner.

Publiceret 03-07-2012

Tunesien blomstrer igen
Halvandet år efter en tunesisk grønthandler satte ild til sig selv og startede Det Arabiske Forår, står Tunesien tilbage som et forandret land. Friheden til at tænke, tale og gøre, som man vil, er tilbage.

Publiceret 30-06-2012

Egypten: Broderskabet vandt valget - militæret tog magten
Iagttagere taler om kup, efter at militæret med en forfatningsændring har frataget den nyvalgte præsident det meste af magten.

Publiceret 19-06-2012

Egypten: Prisstigninger kan føre til vilde optøjer
For den enkelte egypter er det daglige brød, kaldet "liv", næsten gratis. Men de enorme tilskud til brød, benzin og gas er en stadigt større byrde på statens budget.

Publiceret 19-06-2012

Egypten: Egypten valgte med frygt - ikke håb
Uanset hvem, der har vundet weekendens historiske præsidentvalg, går landet mere politisk ustabilitet i møde.

Publiceret 18-06-2012

Millioner af nye job er løsningen i Afrika
Jobskabelse: Udviklingsministeren vil skabe 15-17 millioner nye job i Afrika om året. Det er nødvendigt ovenpå Det Arabiske Forår og for at undgå nye flygtningestrømme.

Publiceret 18-06-2012

Syrien: FN-observatører uden en chance
Jyllands-Posten har besøgt den syriske oprørshøjborg Homs, hvor universitetseksaminer og livet går videre til lyden af granatnedslag.

Publiceret 17-06-2012

Egypten: Eksplosiv gasmangel
Stigende mangel på subsideret flaskegas til madlavning har ført til optøjer, slagsmål og endda bortførelser og drab.

Publiceret 16-06-2012

Egypten: Generalen og ingeniøren
Når egypterne i dag og i morgen vælger en ny præsident, står valget mellem en pensioneret general fra det tidligere regime og en islamist fra Det Muslimske Broderskab.

Den ene vil genoprette lov og orden, den anden vil oprette en islamisk stat.

Publiceret 16-06-2012

Egypten: Truende stilhed før weekendens valg
Aftenen inden det, der skal være det første demokratiske præsidentvalg i landets historie, opløste militærrådet i går parlamentet og omringede ifølge egyptiske medier parlamentsbygningen med sikkerhedsstyrker.

Publiceret 16-06-2012

Egypten: Hellere Shafiks helvede end Morsis paradis
Mange kristne frygter en total islamistisk magtovertagelse og stemmer derfor på Ahmed Shafik, en mand fra det detroniserede diktatur.

Publiceret 14-06-2012

Egypten: Vi stemmer alle på Morsi her
Polarisering: Weekendens egyptiske præsidentvalg bliver i mange landsbyer ikke afgjort af medier eller valgmøder. Men af moskeerne. Jyllands-Posten tog en tur på landet for at lodde stemningen.

Publiceret 14-06-2012

Egypten: "Reserven" scorede i overtiden
Militæret og det Muslimske Broderskab er på vej mod konfrontation efter valgsejr i Egypten.

Publiceret 26-05-2012

Egypten: Ikke så meget islamist, at det gør noget
Præsidentvalg: Lægen Abol Fotouh forsøger at præsentere sig som en moderat islamist, der kan samle landet.

Publiceret 23-05-2012

Mellemøsten: Pressefriheden har fået bedre kår i Mellemøsten
Det Arabiske Forår har medført betydelige forbedringer af pressefriheden i Mellemøsten og Nordafrika, fremgår det af en rapport fra den amerikanske organisation Freedom House.

Publiceret 01-05-2012

Politiske fanger løsladt i Bahrain

Demonstranterne i Manama har vundet en delsejr med løsladelsen af 23 prominente politiske fanger, men kampen for politiske reformer fortsætter.

Publiceret 24-02-2012

Bahrain: Uroligheder kan påvirke Bahrains økonomi
Bahrain bliver ofte valgt som base for virksomheder, der har forretning i Mellemøsten. Hvis uroen i landet fortsætter, kan det få konsekvenser for landets tiltrækningskraft og økonomi.

Publiceret 22-02-2012

Råbet om forandring
Over hele Mellemøsten kræver befolkningerne forandringer. De vil ikke nødvendigvis selv regere, men de vil have regimer, som de kan vælte, hvis de vil.

Publiceret 20-02-2012

Egypten: Man kan ikke fejre et slag, når man står midt i det
På årsdagen for den egyptiske opstand har Morgenavisen Jyllands-Posten mødt den verdensberømte egyptiske forfatter Alaa al-Aswany. En samtale om oprøret, militærjuntaen og om øjeblikket, når revolutionen går fra at være højst usandsynlig til helt uafvendelig.

Publiceret 25-01-2012

Et krævende Mellemøsten
Det bliver mere komplekst for Vesten og Danmark at agere i det Mellemøsten, der er opstået efter Det Arabiske Forår. Regionens nye ledere kommer til at stille større og andre krav til sine samarbejdspartnere.

Publiceret 29-11-2011

Vestens dobbeltmoral i Mellemøsten
På den ene side hylder Vesten demokrati og menneskerettigheder i de arabiske lande. På den anden side støtter de vestlige lande regimer, der undertrykker befolkningen.

Publiceret 28-11-2011

Folkets tv-kanal
Intet andet medie har spillet så stor en rolle under de arabiske revolutioner og er blevet underlagt så megen kritik som Al Jazeera. Men tv-stationens ledere afviser, at man har en bestemt dagsorden.

Publiceret 20-11-2011

Tunesien: Kvinderne kæmper for deres rettigheder
Kvinderne i Egypten og Tunesien er spændte på, hvad revolutionerne kommer til at betyde for deres position i samfundet. De er parate til at kæmpe.

Publiceret 07-11-2011

Kampen om magten er i gang
Den fungerende præsident i Yemen, Abed Rabbo Mansour Hadi, har indvilget i at forhandle om en overdragelse af magten. Mange spillere vil gerne have indflydelse, men i sidste ende er det Saudi-Arabien, der bestemmer.

Publiceret 18-06-2011

Egypten: Tomatindekset
Da egypterne begyndte deres demonstrationer i januar, protesterede de bl.a. mod høje priser på fødevarer. De høje fødevarepriser er stadig en tikkende bombe under det egyptiske samfund, og derfor bør den kommende regering få styr på fødevaremarkedet, lyder anbefalingerne.

Publiceret 31-03-2011

Bahrain: Sorgens dag i Bahrain
Demonstranterne begravede i går deres døde og gik igen på gaderne i Bahrain. Men dagen endte blodigt, da militæret forsvarede Perlepladsen i det centrale Manama. Fire mennesker blev dræbt og adskillige såret.

Publiceret 19-02-2011

Trænger du til en tænkepause?

Forskere fra Aarhus Universitet serverer i bogserien Tænkepauser spændende forskning på en lettilgængelig og brugbar måde. Bøgerne er gratis at læse og downloade som e-bog eller lydbog.
Gå til Tænkepauser

Arabisk Forår

Læs magasinet Arabisk Forår (8.-10. klasse og ungdomsuddannelserne) som e-magasin her.
Læs magasinet Arabisk Forår

Han satte ild til sig selv

Læs den gribende historie om Muhammed Bouazizi, der satte ild til sig selv på grund af arbejdsløshed og ydmygende behandling.
Læs artiklen

Landeportræt af Syrien

Syrien sad centralt i det komplicerede spil om fred i Mellemøsten. Efter oprørerne har Hafez al-Assad fået andet at tænke på. Læs portrættet af landet hvor oprøret blev langt og blodigt.
Læs landeportrættet

Gå i dybden med artiklerne

Til hver artikel i magasinet Arabisk Forår har JP Undervisning lavet opgaver, som giver et udgangspunkt for at arbejde i dybden med stoffet. Få gode ideer eller brug opgaverne, som de er.
Gå til opgaver