Sitemap | Avanceret søgning |

Libyen

Herunder finder du artiklerne om oprøret i Libyen fra undervisningshæftet "Arabisk forår". Hver artikel er udbygget med blandt andet opgaver, billeder og landeportræt.Temaartikler

Diktaturets fald gav plads til anarki
Et år efter, at opstanden mod Muammar Gaddafis diktatur begyndte, er Libyen i militsernes vold.
Publiceret 29-06-2012

En diktators død
Det opklares måske aldrig, hvordan Muammar Gaddafi endte sit liv efter at være trukket frem fra et kloakrør.

Publiceret 29-06-2012

Den barmhjertige nabo
I 15 år bar Fawzi Gait rundt på den grusomme hemmelighed om massakren i Abu Salim-fængslet. En dag tog han revanche.

Publiceret 28-06-2012

Den gale hund og hans yndlingshvalp
For verden var Muammar Gaddafi skurken, som forvandlede sig til en næsten komisk skikkelse, som mødte op med beduintelt og kvindelige vagter. I Libyen forblev han den frygtede diktator.

Publiceret 28-06-2012

Familiefirmaet Gaddafi
Muammar Gaddafis børn var en del af magtstrukturen, mens han herskede i Libyen. Den ene søn studerede en overgang i København.

Publiceret 28-06-2012

Han blev gnisten, der udløste opstanden i Libyen
Da Det Arabiske Forår blev hedt, sendte Muammar Gaddafi sin højre hånd til Benghazi for at true, tigge og bestikke rigets argeste modstander, Fathi Terbil, til at opgive en massedemonstration. Det lykkedes ikke.

Publiceret 28-06-2012

I krig mod Gaddafi
Med opbakning fra FN, Den Arabiske Liga og et enigt folketing, drog danske F16-jagere på togt i Libyen for at deltage i krigen mod Gaddafi, som truede med at knuse oprørerne i Benghazi.

Publiceret 28-06-2012

Med major Omar på sporet af fronten
Efter Nato indledte angrebet på Libyen, tog Thomas Heine og Niels Hougaard med de libyske oprørsstyrker, nærmere betegnet en enhed fra "Omar Mukhtars Børnebørns Første Bataljon" - en af de mere velorganiserede enheder, skulle det vise sig.

Publiceret 28-06-2012

Skriften på væggen
Pludselig blev det tilladt at gøre grin med Gaddafi. En måneds tid efter oprøret brød ud, tog Thomas Heine og Niels Hougaard til Benghazi, hvor det var blevet en folkesport at latterliggøre den førhen så frygtede diktator.

Publiceret 28-06-2012

Vestens nye ven
Da Libyen blev taget af FN's terrorliste, var der næsten ingen grænser for, hvor villig Vesten var til at tage imod Muammar Gaddafi.

Publiceret 28-06-2012

Arabisk Forår

Læs magasinet Arabisk Forår (8.-10. klasse og ungdomsuddannelserne) som e-magasin her.
Læs magasinet Arabisk Forår

Bliv klogere på Bahrain

Vidste du for eksempel, at Bahrain ligger i Mellemøsten. Det er en øgruppe i Den Persiske Golf, øst for Saudi-Arabien. Landets hovedstad hedder Manama og den har 163.000 indbyggere.
Gå til landefakta

Gå i dybden med artiklerne

Til hver artikel i magasinet Arabisk Forår har JP Undervisning lavet opgaver, som giver et udgangspunkt for at arbejde i dybden med stoffet. Få gode ideer eller brug opgaverne, som de er.
Gå til opgaver

Trænger du til en tænkepause?

Forskere fra Aarhus Universitet serverer i bogserien Tænkepauser spændende forskning på en lettilgængelig og brugbar måde. Bøgerne er gratis at læse og downloade som e-bog eller lydbog.
Gå til Tænkepauser

Han satte ild til sig selv

Læs den gribende historie om Muhammed Bouazizi, der satte ild til sig selv på grund af arbejdsløshed og ydmygende behandling.
Læs artiklen

Artikler fra arkivet

Udvalgte artikler fra Jyllands-Postens arkiv er gjort tilgængelige for dem, der ønsker at gå yderligere i dybden med temaet.
Se artiklerne