Sitemap | Avanceret søgning |

Kvinderne i front

Kvinderne var med i første række under demonstrationerne. Sammenlignet med andre arabiske lande er ligestillingen nået langt i Tunesien.

Af Sanne Gram
Publiceret 22-06-2012

Molka står tæt på hegnet, der holder demonstranterne væk fra præsident Zine el-Abidine Ben Alis tidligere partihovedkvarter. Hun har ligesom mange af de andre demonstranter været på gaden i flere dage for at få partiet fjernet fra magten.

Der er flest mænd blandt demonstranterne, men de er ikke alene. Sammen med dem står kvinderne.

»Kvinderne er ligestillet med mændene i denne kamp,« siger Molka, som er filosofiprofessor og råber på forandring og en regering, der er valgt af folket.  

Aktive kvinder 
Sammenlignet med andre arabiske lande er de tunesiske kvinder nået langt med ligestillingen. Der er stadig mange områder, hvor mænd har flere rettigheder end kvinder, men kvinderne er en aktiv del af de fagforeninger, der deltog i opstanden mod Ben Ali, og som tvang ham til at træde tilbage.  

Tunesien er langt fremme på flere områder. I 1956 blev Tunesien det første arabiske land, der forbød polygami. I de fleste arabiske lande er flerkoneri stadig tilladt. 

I 1965 blev det tilladt for tunesiske kvinder at få abort inden for graviditetens første tre måneder, hvis man i forvejen havde fire børn, og i 1973 blev fri abort indført, samme år som i Danmark. 

»Tunesien har den bedste familielovgivning og lovgivning på kvindeområdet i Mellemøsten. Det var ikke Ben Ali, der arbejdede for det. Det var derimod den første præsident, Bourguiba, der dannede grundlaget. Alligevel brugte Ben Ali det politisk til at fremhæve, hvor godt det gik i Tunesien,« siger Marc Schade-Poulsen, leder af Euro-Mediterreanean Human Rights Network, EMHRN. Han henviser til landets første præsident efter uafhængigheden fra Frankrig i 1956, Habib Bourguiba.  

Flere udfordringer 
Men der er stadig udfordringer, understreger han. 

»Der er stadig vold mod kvinder, og der er nogle ting, der skal ændres i f.eks. arveloven, så kvinderne bliver mere ligestillet med mændene,« fastslår Marc Schade-Poulsen.  

Tunesiske kvinder kan ikke videregive deres statsborgerskab til deres børn. Det er forbeholdt mændene. 

Desuden er det forbudt for kvinderne at gifte sig med ikke-muslimer; også her er der en forskel på mænd og kvinder.

Copyright: Jyllands-Posten

Opgaver

9. Kvinderne i front
Læs artiklen inden du besvarer spørgsmålene.
Læs mere

Undervisningsartikler
Berømmelsens pris
Et halvt år senere: Under de første frie valg i Tunesien og efter, at oprøret i Tunesien havde bredt til flere lande, vendte Sanne Gram og Niels Hougaard tilbage til Muhammed mor, som i mellem tiden var flyttet til en forstad i Tunis.

Folket venter på frihed
Mens Ben Ali sad ved magten, turde borgerne ikke kritisere regimet. Fem dag efter hans flugt, begyndte tuneserne at tale. Mest om livet under Ben Ali. Fremtiden er uvis.

Han satte ild til sig selv, fordi han blev ydmyget
Historien om Muhammed Bouazizi gik verden rundt, og endnu i dag er han symbolet på den tunesiske opstand, som tvang præsident Ben Ali til at forlade landet i januar 2011. En uge efter Ben Alis fald, besøgte journalist Sanne Gram og fotograf Niels Hougaard Muhammeds mor.

Islamisk parti vandt det tunesiske valg
International Al Nahda er Tunesiens største parti

Jeg vil ikke deltage i valget og være med i det skuespil
27-årige Lina Ben Mhenni udfordrede Tunesiens styre ved at skrive blogs med kritik af Ben Alis styre. Præsidenten er væk, men ytringsfriheden har ikke fået det bedre, mener hun få dage før Tunesiens første frie valg i oktober 2011.

Hvis du vil vide mere
'