Sitemap | Avanceret søgning |

Berømmelsens pris

Et halvt år senere: Under de første frie valg i Tunesien og efter, at oprøret i Tunesien havde bredt til flere lande, vendte Sanne Gram og Niels Hougaard tilbage til Muhammed mor, som i mellem tiden var flyttet til en forstad i Tunis.

Af Sanne Gram
Publiceret 01-06-2011

TUNIS  

Det er ikke altid nemt at blive kendt. Man kan blive udsat for rygter, naboernes jalousi og omverdenens misundelse.  

»Jeg er meget træt,« siger Mannaubia Bouazizi, da vi møder hende i Tunis-forstaden Jbail Khawi.  

Hun er helt bevidst om, at hendes lille familie indirekte har haft indflydelse på den frihed, som senest libyerne har fejret.  

»Jeg er stolt, og jeg takker Gud. I begyndelsen efter Muhammeds død var jeg ked af det, men efter noget tid var jeg meget glad for, hvad Muhammed gjorde for hele verden. Han var dråben i bægeret, der fik det til at flyde over,« siger hun.  

Stor opmærksomhed 
Siden Muhammed Bouazizis død har journalister fra hele verden besøgt familiens hus i Sidi Bouzid. Hendes søn er blevet hyldet af politikere fra hele verden, men den omfattende opmærksomhed har ikke kun været positiv. 

I januar var den lille gårdhave foran familiens hus fyldt med naboer, der ville hjælpe familien og vise støtte, men efter noget tid begyndte rygterne at svirre.  

Ifølge Mannoubia Bouazizi begyndte naboerne at beskylde hende for at tjene penge på de mange journalist-besøg. Der begyndte også at opstå rygter om, at hun og hendes familie havde fået store summer penge fra regeringen, og at Mannoubia Bouazizi nu ville opkøbe naboens hus for at få mere plads. 

»Regeringen har ikke gjort noget for os, og vi har ikke nogen penge. Vi har ikke fået noget af nogen som helst. Indimellem har vi ikke engang penge til at købe mælk, og jeg må dele en lille karton mælk over flere dage. Jeg arbejdede hårdt under ramadan, så vi kunne leve, med at lave hjemmelavede ting, som vi kunne sælge. Alle disse mennesker taler dårligt om os, fordi de er jaloux,« siger hun.  

Flyttede til Tunis 
Problemerne med naboerne blev værre, og Mannoubia Bouazizi ville væk derfra. En af hendes døtre fandt dette lille hus i en forstad til Tunis, og for nogen tid siden lukkede familien stålporten til hjemmet i Sidi Bouzid og flyttede hertil.  

»Jeg har det bedre her end i Sidi Bouzid. Min datter og min søn studerer her, og professorerne på deres skoler er bedre end i Sidi Bouzid, så det er også bedre for dem at være her. Jeg bliver respekteret af naboerne, men ellers blander vi os ikke i noget,« siger Mannoubia Bouazizi, der sidder på en stol foran indgangen til det lille hus.

Mannoubia Bouazizi ligner ikke en, der lige har fået 5.000 tunesiske dinarer (19.000 kr.), som et af rygterne forlyder. Eller en, der lige har indgået en filmkontrakt med et stort filmselskab, som skal lave en film om hendes søn og derfor har købt et hus til hende, som et andet rygte ellers lyder.  

Guds vilje 
Men på trods af alle rygterne, på trods af alle journalist-besøgene og på trods af den omfattende træthed, som hun føler, vil Mannoubia Bouazizi blive ved med at fortælle sin families historie. 

»Muhammeds død var Guds vilje, så det er ikke min beslutning. Jeg ville ikke have ønsket det anderledes.  

Derimod er jeg stolt, og hvis det var meningen, at min søn skulle give sit liv for dette, så accepterer jeg det,« siger Mannoubia Bouazizi. 

Copyright: Jyllands-Posten

Opgaver

3. Berømmelsens pris
Skim teksten og billederne inden du svarer på spørgsmålene.
Læs mere

4. Berømmelsens pris
Løs opgaverne når du har læst teksten.
Læs mere


Mannoubia Bouazizi
Mannoubia Bouazizi, mor til Muhammed Bouazizi, blev mobbet af sine naboer i Sidi Bouzid, efter hendes søn satte ild til sig selv. Nu er hun flyttet til en Tunis-forstad.
Foto: Niels Hougaard

Undervisningsartikler
Folket venter på frihed
Mens Ben Ali sad ved magten, turde borgerne ikke kritisere regimet. Fem dag efter hans flugt, begyndte tuneserne at tale. Mest om livet under Ben Ali. Fremtiden er uvis.

Han satte ild til sig selv, fordi han blev ydmyget
Historien om Muhammed Bouazizi gik verden rundt, og endnu i dag er han symbolet på den tunesiske opstand, som tvang præsident Ben Ali til at forlade landet i januar 2011. En uge efter Ben Alis fald, besøgte journalist Sanne Gram og fotograf Niels Hougaard Muhammeds mor.

Islamisk parti vandt det tunesiske valg
International Al Nahda er Tunesiens største parti

Jeg vil ikke deltage i valget og være med i det skuespil
27-årige Lina Ben Mhenni udfordrede Tunesiens styre ved at skrive blogs med kritik af Ben Alis styre. Præsidenten er væk, men ytringsfriheden har ikke fået det bedre, mener hun få dage før Tunesiens første frie valg i oktober 2011.

Kvinderne i front
Kvinderne var med i første række under demonstrationerne. Sammenlignet med andre arabiske lande er ligestillingen nået langt i Tunesien.

'