Sitemap | Avanceret søgning |

Container-kaos

Forbruget boomer i USA, og Mærsks containerterminal i Los Angeles kan ikke følge med presset. Sammen med den hårde konkurrence gør det, at varer fra Fjernøsten i fremtiden kan tænkes at blive ført gennem Mexico.

Vis billedserie

Den kinesiske sulteløn

Bag Kinas enorme vækst lever 200 millioner migranter. Virksomhederne ansætter dem, fordi de er billige og arbejder hårdt. Og fordi de kan udnyttes.

Vis billedserie

Det uønskede hegn

De amerikanske virksomheder ser store muligheder i de 12 millioner illegale immigranter i USA. Alligevel har det politiske USA allerede taget mål til det 1.125 kilometer lange hegn, som skal holde latinamerikanerne ude.

Vis billedserie

Farve-regning i Sydafrika

En ny lov i Sydafrika kræver, at virksomhederne i landet ansætter flere sorte. Samtidig har danske Grundfos startet et akademi, som skal oplære unge sorte salgsingeniører fra under- og middelklassen. Det hjælper virksomheden til at optjene de 60 point, som den nye lov "Broad Based Black Economic Empowerment" (BEE) kræver.

Vis billedserie

Forskellige strategier

Mens danske Ecco producerer sine sko i lande som Kina, Indonesien og Slovakiet, har det amerikanske firma New Balance valgt at producere i hjemlandet for at bevare amerikanske arbejdspladser.

Vis billedserie

Kampen mod kopipirater

GN Netcoms chefer er godt trætte af de kopipirater, som efterligner deres produkter. Firmaet har intensiveret deres indsats i kampen, og gennemfører nu raids mod fabrikker, som kopierer deres headset. Men kampen er op ad bakke.

Vis billedserie

Sao Paulo

Brasiliens økonomi puster ud til tonerne af lav vækst og korruption, men storbyen Sao Paulo buldrer derudaf. Torben Stroyer har besøgt byen med de 18 millioner indbyggere.

Vis billedserie

Skovhugst i Rusland

I landsbyen Plesetsk i det nordvestlige Rusland kan indbyggerne arbejde ét sted - savmøllen. I de russiske skove foregår der en massiv illegal hugst, som danske forbrugere kan modvirke.

Vis billedserie

Slagmarken i Flint

Fronterne er trukket op i den amerikanske bilby i staten Michigan, for fabrikkerne lukker på stribe. General Motors kæmper en hård overlevelseskamp mod japanske Toyota og høje benzinpriser, og på den anden side af stregen står fagforeningerne.

Vis billedserie

Slavelignende forhold

Guldminen Great Noligwa ligger ved Johannesburg i Sydafrika. Her udvindes guld i rå mængder og uran. Her kan du se nogle af de kummerlige forhold, som minearbejderne arbejder under.

Vis billedserie

Sprængfarligt farvand

Der er ingen direkte forbindelse mellem Taiwan og Kina. Men 500.000 taiwanesiske erhvervsfolk sejler i år frem og tilbage til fastlandet via den lille ø Kinmen. Det er et politisk følsomt emne.

Vis billedserie

Sydney

I mere end 200 år har Australien været platform for en økonomisk, multikulturel folkefest. Først var det straffefanger og guldgravere, som trådte den globale dans "down under", senere har de store multinationale virksomheder i Sydneys finansielle centrum overtaget dansegulvet. Men i dag er festen ved at klinge af. Globaliseringen har sendt landet ud på en svær balancegang mellem spirende racisme og akut mangel på udenlandsk arbejdskraft.

Vis billedserie

Verdens største filmby

Hollywood er ramt af globaliseringen. Produktioner flytter ud, studier skærer ned, og digitaliseringen truer biograferne. Spørgsmålet er, hvilken tilstand verdens filmby nr. 1 bliver efterladt i, når globaliseringsbølgen er skyllet hen over byen? Her kan du se nogle øjebliksbilleder fra byen.

Vis billedserie

Land-By

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser, imens landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge. Jyllands-Posten ser nærmere på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder.
Læs mere

Muren og miraklet

Morgenavisen Jyllands-Posten markerede 20-året for Berlin-murens fald med et særtillæg og omfattende ekstramateriale, der fortæller om baggrunden for de kolossale omvæltninger, vi oplever i dag.
Læs mere

Nyhedsbrev fra JP Undervisning

Et nyt skoleår er i gang. JP Undervisning har sendt to nye undervisningsmaterialer ud til alle landets skoler: "Dig og dine penge" om unge, penge og privatøkonomi, og "Arabisk forår" om forandringsprocessen i Mellemøsten og Nordafrika. Læs meget mere her i nyhedsbrevet og find ekstra materiale her på hjemmesiden.
Jeg vil læse nyhedsbrevet

Stort undervisningstema:
Danskere i krig

"Danskere i krig" er det hidtil største undervisningsmateriale om Danmark som krigsførende nation og konsekvenserne for de udsendte soldater. Materialet består af to magasiner og en hjemmeside med blandt andet undervisningstemaer, baggrundsoplysninger, multimediemateriale.
Gå til Danskere i krig

Tema om Titanic

To danske kvinder var blandt de overlevende efter Titanics forlis for 100 år siden. Men det "synkefri" skib tog i 1912 over 1.500 andre menneskeliv med mod havets bund. Læs om Titanics forlis i Newtons særtillæg.
Læs Newtons særtillæg

Video

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. Mød fiskeren Jesper eller nogle af de andre mennesker, der optræder i videoerne her på sitet.
Se tv-indslag

JP Explorer

JP Explorer står bag Jyllands-Postens eventyrlige ekspeditioner til klodens fjerneste afkroge. Siden 1998 har JP Explorer gennemført 24 ekspeditioner til mere end 70 lande.
Læs mere

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Her finder du den største og mest besøgte hjemmeside om ekspeditionen.
Læs mere

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Gå til vidensbanken

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Læs mere

Årets store aviskonkurrence

SPOR er temaet for dette års aviskonkurrence. Tilmeld din klasse hos Jyllands-Posten, og få adgang til alle vores tilbud og produkter.
Læs mere her

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Læs mere