Sitemap | Avanceret søgning |

12. Globalisering i hverdagen

Fra 15-årige Maria står op, til hun går i seng, griber globaliseringen ind over alt i hendes hverdag. Lige fra hun hælder en kop kaffe op om morgenen, til hun slukker fjernsynet om aftenen, er hendes omgivelser formet af, at hun lever i en globaliseret verden.

Af Lene Møbjerg Stevnhoved
Publiceret 15-03-2006

Maria er 15 år og går i 9. klasse. I løbet af en helt normal skoledag møder hun utallige eksempler på, hvordan globaliseringen påvirker vores dagligdag.  

Maria bliver vækket om morgenen kl. 6.30, når alarmfunktionen på hendes fjernsyn tænder for TV2's "Godmorgen Danmark". Den nyhed, der fylder mest i dag, er, at der er blevet konstateret fugleinfluenza i Frankrig. Det foregår langt væk, men danskerne får de nyeste oplysninger lige så hurtigt, som de når ud til franskmændene.

Til morgenmad spiser Maria cornflakes fra Kellog's, der er et amerikansk mærke, som bliver produceret over hele verden. Mælken kommer fra Arla, som også har afdelinger i mange lande. Maria får også en kop kaffe, der er fra Brasilien, med sukker, der stadig bliver produceret i Danmark. Men det kan kun betale sig, fordi EU stadig støtter produktionen her; ellers ville Marias mor måske i stedet have købt sukker fra Ghana eller Malawi.

Maria får et lift til skole af sin mor, der skal møde på arbejde samtidigt. De kører i en Toyota Avensis, der er et japansk mærke, men produceres i England og får motorerne lavet i Polen.

Undervejs sender Maria en sms fra sin finske Nokia-telefon til en veninde, om de skal lave noget sammen i weekenden. Hun foreslår, at de tager ind og ser filmen "Mit liv som Geisha" - en Hollywood-film, der foregår i Japan, men hvor hovedpersonerne bliver spillet af kinesere, og hvor instruktøren er amerikansk.

Til frokost på skolen er der italienske pizzastykker, en amerikansk sandwich eller græsk musaka på menuen i kantinen. Maria taler med et par af sine venner om deres planer for årets sommerferie. Næsten alle skal ud at rejse. Enkelte fra klassen skal så langt væk som til Cuba eller Thailand med deres familie.

Om eftermiddagen går Maria til yoga, som stammer fra Indien. Hun cykler på sin Kildemoes-cykel, der er lavet på en fabrik i Nr. Lyndelse i Danmark, men hvor nogle af delene, bl.a. cykelrammerne og gaflerne, bliver lavet i Kina. I trafikken inhalerer hun ikke kun luftforurening fra bilerne omkring sig, men også partikler, der stammer fra forurenende fabrikker i Øst- og Centraleuropa.

Om aftenen skriver Maria et par timer på sin stil i engelsk, et af de sprog, som det bliver svært at klare sig uden i fremtiden. Hun skriver den på sin computer, hvis harddisk, skærm og keyboard er fremstillet i forskellige lande, alt efter hvor det kunne gøres billigst. Inden hun slukker computeren, sender hun en mail til sin gode veninde, der lige nu er på udveksling i USA et år.

Bagefter ser hun fjernsyn. Hun kan vælge mellem 18 forskellige kanaler, heriblandt både danske, svenske, engelske, tyske og amerikanske. De fleste af de serier, der kører, er dog amerikanske. Kun en enkelt af de 18 kanaler sender et dansksproget program, da hun slukker fjernsynet for at gå i seng.

Hun lægger sig til at sove i sin seng fra IKEA, der er en svensk producent med afdelinger over hele verden, men hvor det meste af træarbejdet med produkterne udføres i Ukraine og Rusland.

Copyright: JP Undervisning

Hvis du vil vide mere
'