Sitemap | Avanceret søgning |

Reportager

De spiser sig syge
Brasilianerne bliver tykkere og tykkere, og dermed får flere og flere af dem diabetes. Af samme grund er Latinamerika blevet et af Novo Nordisks satsningsområder.
Publiceret 02-04-2006

Den globale mission
Morgenavisen Jyllands-Posten sender to reporterhold på jordomrejse på jagt efter globaliseringens gåder og danske virksomheders rolle i fremtidens verdensorden.

Publiceret 02-04-2006

En tiger vågner
Få minutter efter ankomsten en tidlig tirsdag morgen rammer verdens tredjestørste by os - og i særdeleshed taxichaufføren - lige i synet.

Publiceret 02-04-2006

Kjeld og fars kaniner
Det blev begyndelsen på en lang karriere i toppen af den brasilianske fagbevægelse, da Kjeld Jakobsen fra Skuldelev i 1963 steg om bord på et skib til Sydamerika.

Publiceret 04-04-2006

Snyd, slaveri og børnearbejde
Det er for længst blevet umoderne at udnytte fattige landes befolkninger og natur for ussel mammon. Men i Brasilien er der stadig virksomheder, der gør forsøget. En del af børnearbejdet er blot flyttet hjem i stuen.

Publiceret 04-04-2006

I det globale slæbespor
Novo Nordisk har investeret et millionbeløb i den brasilianske by Montes Claros, tidligere kendt som "Industriens kirkegård.

Publiceret 07-04-2006

Ung skepsis
Unge brasilianere, der ikke direkte tjener på globaliseringen, er skeptiske. De frygter en ny kolonialisme.

Publiceret 07-04-2006

Det australske kludetæppe skrider i sømmen
»Velkommen,« siger Tania Sayers. Hun er oprindeligt fra New Zealand. Ved siden af hende sidder Garry Baker. Han er australier. Det er Frank van der Zanden fra Holland, der skal vise os rundt. Og senere vil Miranda Hanson, hvis familie er fra Malta, fortælle os om australske madvaner.

Publiceret 09-04-2006

Danisco plejer de australske smagsløg
Det kan godt være, at de australske forbrugere ikke er meget for vores svinemørbrad og koteletter. Men uden at de endnu ved det, guffer de i sig af bittesmå danske produkter.

Publiceret 12-04-2006

Den australske fæstning...
Australien er kendt for sine strenge krav til importerede varer og særlige præferencer inden for det meste. For udenlandske virksomheder kan det være en mur, de ikke kan komme igennem. Eller det kan være en tryg havn at sejle uforstyrrede rundt i.

Publiceret 12-04-2006

Akut hjernemangel
Begrebet Brain Gain er den australske regerings ønske om at få flere uddannede udlændinge til Australien. Virksomhederne er i akut bekneb for fagfolk.

Publiceret 16-04-2006

Australien på vrangen
»Det eneste, regeringen er ude på, er at tage al magt fra fagbevægelsen og få billige indvandrere ind i landet. Billig arbejdskraft, det er alt, de er ude efter!«
Tom Mitchell er rasende, og ved de vigtigste pointer går hans stemme betragteligt op i styrke. Han arbejder i Construction Forestry Mining & Energy Union, en fagforening, der dækker byggeriet, skovindustrien, mineindustrien og energisektoren.

Publiceret 16-04-2006

Indien hænger fast i trafikken
Indtil videre holder Indien dampen oppe i økonomien, men en miserabel infrastruktur truer med at ødelægge en ellers guldrandet fremtid.

Publiceret 19-04-2006

Ofrene venter endnu
Der kommer til at gå tæt ved to år, før Soundrie og hendes familie igen får rigtigt tag over hovedet, efter at tsunamien skyllede hele landsbyen væk. For arbejdsmanden Natarajan betyder forsinkelsen til gengæld, at han stadig har arbejde.

Publiceret 19-04-2006

De ru hænder skal løfte Indien
Flere hundrede millioner indere forsøger desperat at tjene til føden i landbruget og fiskeriet. Men det mislykkes for ofte. Nu skal alt industrialiseres og effektiviseres for at sikre landets fremtid.

Publiceret 21-04-2006

Indernettet
Tata Consultancy Services var det første selskab, der lokkede danske selskaber til at flytte it-arbejde til Indien. Nu er det branchens største i Indien og er slet ikke færdig med at vokse - heller ikke i Danmark.

Publiceret 21-04-2006

Døden som karriere
Undertrykkelsen og diskriminationen af de kasteløse - dalitterne - lever i bedste velgående i Indien. Regeringen foreslår nu at tvinge private selskaber til at ansætte dalitter, hvis eneste mulighed for en bedre fremtid ellers er at blive genfødt ind i en kaste.

Publiceret 23-04-2006

Oprør med måde
Kumar gør intet for at skjule, at han er kasteløs. Da vi spørger, siger han med det samme, at han tilhører »scheduled caste«. Det er den gruppe mennesker, som ifølge loven ikke længere må kaldes kasteløse, men som i stedet har fået særlige rettigheder - i hvert fald ifølge loven.

Publiceret 23-04-2006

Bureaukratiet længe leve
Mens de tjekkiske forbrugere har kastet sig ud på det frie shoppingmarked, yder statsapparatet stadig modstand mod nye tider. Det nærmer sig kafkaske tilstande ved politistationen.

Publiceret 26-04-2006

Rift om arbejdskraften
Tjekkiet er blevet et slaraffenland for udenlandske industriselskaber, som går efter den veluddannede arbejdskraft og de lave lønninger.

Publiceret 26-04-2006

Tjekker i spenderbukser
De tjekkiske forbrugere har slået hul på de store sedler og er begyndt at købe ind. Det giver medvind for økonomien, for investorer, for butikkerne og for danske TK Development, der bygger indkøbscentrene. Men det gamle statsgaranterede bureaukrati viger ikke uden videre pladsen.

Publiceret 26-04-2006

En sær skilteskov
Ind imellem er det lidt svært at koncentrere sig om kørslen. Der er en hel skov af kæmpestore reklameskilte ved motorvejen, og de store billboards på omkring tre gange fem meter er svære at ignorere.

Publiceret 28-04-2006

I korruptionens skygge
Beskyldninger om korruption og bestikkelse er hverdagskost i Tjekkiet. Der skal gribes hurtigt ind, ellers forlader de udenlandske investorer landet, advarer Transparency International.

Publiceret 28-04-2006

De tjekkiske vindere i LEGOs krise
Omkring 1.000 tjekker er lykkelige for deres nye job i LEGO, selvom de ved, at det har kostet lige så mange stillinger i Billund. De håber, at globaliseringen ikke med tiden også gør deres job for dyre.

Publiceret 30-04-2006

Men så lukkede de fabrikken
Ikke alle unge tjekker hylder globaliseringen. Specielt ikke de, der er blevet ramt, når udenlandske selskaber lukker ned og forsvinder.

Publiceret 30-04-2006

Kampen for en fri fremtid
Jocelyn og Malcolm har forladt hvert sit hjemland for at søge lykken i Australien. Det er hårdt og ensomt, men det kan lade sig gøre.

Publiceret 04-09-2006

Den globale mission II
Mød Nicolay Ivanovich. Den russiske savværksarbejder er hovedpersonen, når vi i denne udgave af ErhvervsMagasinet indleder anden og sidste del af Den globale mission - JP Business Reports jordomrejse til globaliseringens brændpunkter på seks kontinenter.

Publiceret 12-11-2006

En skov af guld
Rusland kæmper mod illegal hugst af verdens største skove, der koster staten milliarder af kroner. Danske importører vil ikke købe det bæredygtige træ, fordi kunderne ikke vil betale prisen. I landsbyen Plesetsk sparer Nicolay sammen til at købe datteren en ny hånd, som blev savet af i savmøllen.

Publiceret 12-11-2006

Den russiske rus
Alkohol er den store dræber i Rusland, som lider under en skrumpende befolkning. Det har fået præsident Vladimir Putin til at indføre strammere restriktioner for markedsføring af øl og vodka. Imens stormer Carlsberg frem på det aggressive marked.

Publiceret 17-11-2006

GN mangler hjerner i Kina
GN Netcom flytter flere og flere udviklingsaktiviteter til Kina, men manglen på kvalificeret arbejdskraft giver problemer i et land, der ellers uddanner 700.000 ingeniører om året.

Publiceret 19-11-2006

Krigen mod Kinas kopipirater
Danske virksomheder oplever i stigende grad problemer med piratkopiering i Kina. GN Netcom gennemfører lige nu raids mod otte fabrikker, der kopierer firmaets headset. Men fabrikkerne skyder hurtigt op igen. Dansk Industri (DI) opfordrer de danske virksomheder til at bruge domstolene.

Publiceret 19-11-2006

Striden over strædet
Strædet mellem Taiwan og Kina er politisk sprængfarligt farvand. Selv om der ingen direkte forbindelse er mellem de to lande, hopper 500.000 taiwanesiske erhvervsfolk i år over på fastlandet via den lille ø Kinmen.

Publiceret 24-11-2006

3,5 kr. i timen til Zhu Xiao Ting
Hver fjerde ansatte hos GN Netcom i Kina er migrantarbejder. Men pigerne fra det fattige Vestkina bliver ikke hyret, fordi de er billigere, siger ledelsen. 21-årige Zhu Xiao Ting arbejder for 3,5 kroner i timen.

Publiceret 26-11-2006

Lykkejægerne
200 millioner migranter er mændene bag Kinas vækst. Virksomhederne ansætter dem, fordi de er billige og arbejder hårdt. Kina vil forbedre arbejdernes vilkår, men de multinationale stritter i mod. Samtidig har migrationen store sociale konsekvenser. I byen Xinan er de lokale blevet frataget deres jord, mens de nye fabrikker kun vil hyre migranter. Uroen ulmer.

Publiceret 26-11-2006

De legale illegale
Mens USA vil bygge et 1.125 km hegn langs grænsen til Mexico, ser de amerikanske virksomheder store muligheder i de 11-12 mio. illegale immigranter. Tre generationer af familien Ronquillo lever illegalt i USA. Senest hoppede bedstemor over hegnet.

Publiceret 01-12-2006

Bye, bye Hollywood
Produktioner flytter til udlandet, studierne skærer ned i antallet af film og digitaliseringen truer biograferne. Hvem bliver vindere og tabere i det blodige opgør med globaliseringen i Hollywood? Og har de unge danske talenter en chance for at bryde igennem i verdens hårdeste filmby?

Publiceret 03-12-2006

Kaotiske containerland
Trods enorm vækst på Mærsks containerterminal i Los Angeles koster den hårde konkurrence på indtjeningen, mens de lokale protesterer over massiv dieselforurening fra containerindustrien. JP Business Report har besøgt Amerikas største containerterminal.

Publiceret 08-12-2006

Flint forever
De amerikanske selskaber er de virkelige terrorister, siger de i Flint, Michigan, hvor bilindustrien fyrer titusinder af ansatte og lukker fabrikker på stribe for at overleve i kampen mod Toyota, stærke fagforeninger og høje benzinpriser. Mens hjemmemarkedet ligner en blodig slagmark, forsøger General Motors at se mod nye vækstmarkeder.

Publiceret 10-12-2006

Made in USA?
Mens de øvrige amerikanske skogiganter har flyttet hele produktionen til Fjernøsten, vil New Balance vise social ansvarlighed og bevare amerikanske arbejdspladser. Men kritiske rapporter fra Kina truer med at ødelægge omdømmet.

Publiceret 15-12-2006

Land-By

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser, imens landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge. Jyllands-Posten ser nærmere på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder.
Læs mere

Muren og miraklet

Morgenavisen Jyllands-Posten markerede 20-året for Berlin-murens fald med et særtillæg og omfattende ekstramateriale, der fortæller om baggrunden for de kolossale omvæltninger, vi oplever i dag.
Læs mere

Nyhedsbrev fra JP Undervisning

Et nyt skoleår er i gang. JP Undervisning har sendt to nye undervisningsmaterialer ud til alle landets skoler: "Dig og dine penge" om unge, penge og privatøkonomi, og "Arabisk forår" om forandringsprocessen i Mellemøsten og Nordafrika. Læs meget mere her i nyhedsbrevet og find ekstra materiale her på hjemmesiden.
Jeg vil læse nyhedsbrevet

Stort undervisningstema:
Danskere i krig

"Danskere i krig" er det hidtil største undervisningsmateriale om Danmark som krigsførende nation og konsekvenserne for de udsendte soldater. Materialet består af to magasiner og en hjemmeside med blandt andet undervisningstemaer, baggrundsoplysninger, multimediemateriale.
Gå til Danskere i krig

Tema om Titanic

To danske kvinder var blandt de overlevende efter Titanics forlis for 100 år siden. Men det "synkefri" skib tog i 1912 over 1.500 andre menneskeliv med mod havets bund. Læs om Titanics forlis i Newtons særtillæg.
Læs Newtons særtillæg

Video

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. Mød fiskeren Jesper eller nogle af de andre mennesker, der optræder i videoerne her på sitet.
Se tv-indslag

JP Explorer

JP Explorer står bag Jyllands-Postens eventyrlige ekspeditioner til klodens fjerneste afkroge. Siden 1998 har JP Explorer gennemført 24 ekspeditioner til mere end 70 lande.
Læs mere

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Her finder du den største og mest besøgte hjemmeside om ekspeditionen.
Læs mere

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Gå til vidensbanken

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Læs mere

Årets store aviskonkurrence

SPOR er temaet for dette års aviskonkurrence. Tilmeld din klasse hos Jyllands-Posten, og få adgang til alle vores tilbud og produkter.
Læs mere her

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Læs mere