Sitemap | Avanceret søgning |

Landeportrætter

Afghanistan

Et kludetæppe på krykker
Overalt ser man dem: mænd, kvinder, drenge og piger på krykker. Krydsende Kabuls gader og ruiner, humpende af sted på kun et ben. De er mineofre. Ofre for over 20 år med krig og uroligheder, der har ødelagt landets infrastruktur og økonomi og lemlæstets dets borgere.

Bangladesh

Overbefolkning og oversvømmelser
I løbet af fire morgentimer en dag i april 1991 døde tæt på 150.000 personer i Bangladesh. De blev totalt overrumplet af en tyfon og en ledsagende flodbølge, der skyllede ind over landet. I 1998, da landet igen oplevede samme voldsomme naturkræfter, døde "kun" ca. 1500. Den helt store forskel var, at Bangladesh havde gennemført et kolossalt effektivt projekt for at forberede sig på katastrofer.

Bhutan

Smørhul i Himalaya
Det ene er et lille bjergrige i Himalaya, uden adgang til havet og i selvvalgt isolation. Det andet er et fladt landbrugsland, omgivet af hav og bestående af hundredvis af øer og en enkelt halvø.

Brunei

Rigdom og regnskov
Her boede engang verdens rigeste mand. Ja, sultanen af Brunei bor der stadigvæk, men han er ikke længere verdens rigeste.

Cambodja

Rød konge og Røde Khmerer
Nord for Tonle Sap søen, i nærheden af byen Siam Reap, ligger et af de flotteste og mest imponerende bygningsværker i verden: Angkor Wat. Templet med de fem tårne er bygget i 1100-tallet, og det symboliserer Cambodjas storhedstid.

Filippinere

Et land med det hele - undtagen sneskred
Europæere elsker at finde spor af kolonitiden i afrikanske og asiatiske lande. Også selv om de fleste i dag tager afstand fra den brutale og racistiske politik, der lå til grund for koloniseringen af "de vilde", er der en vis historisk fascination - og for nogle også romantik - i at finde tegn fra den tid.

Hong Kong

Penge og prestige
Gå ind i en 7-eleven i Hong Kong, find dine varer, og vent med at betale til det bliver din tur - og du kan vente længe.

Indien

Verdens største demokrati
Indien har fået en ny heltinde. Nisha Sharma hedder hun, og hun er kun 21 år. Hun har hverken vundet Miss World eller Miss Universe-konkurrencen, som de kloge og kønne indiske kvinder ellers har en tradition for, og hun er heller ikke diva i en af Bollywoods nye film.

Indonesien

Jord og vand - og moderate muslimer
Det strækker sig over en ottendedel af ækvator. Fra det enorme Sumatra i vest til det ret ukendte Irian Jaya i øst, over øer som Java, Bali og Sulawesi. Indbyggerne selv kalder det "Tahah air", der betyder "Jord og Vand". Med en befolkning på over 200 millioner er det verdens fjerde folkerigeste nation efter Kina, Indien og USA. Med islam som hovedreligion er det også verdens største muslimske stat.

Japan

Flere gamle, færre børn
Japan er et langstrakt ørige med masser af vulkaner, flere af dem aktive, og en meget urolig undergrund med op til flere jordskælv om dagen - 1.500 seismiske målinger om året. De fleste er små rystelser, men en gang imellem er der voldsomme skælv, der ødelægger hele byer.

Kina

Riget i midten lukker op
She Lin - "Stenskoven" - er historisk og naturmæssig interessant. Et enormt område med store kalkstensformationer, der er så høje som træer. Det er en af Yunnan-provinsens mest kendte attraktioner, men det er mest lokale, der besøger skoven. Familier på udflugt eller unge forelskede, der kan vandre mellem de høje stenstøtter og finde isolerede steder, hvor de kan kissemisse.

Laos

Flot, fattigt og overset
Laos har nogle af verdens kedeligste rekorder. Det er ikke bare et af verdens allerfattigste lande, med en gennemsnitslevealder på 52 år og en spædbørnsdødelighed på 93 ud af 1000 - det er næsten hver 10. nyfødte, som dør.

Malaysia

Stolt og stædigt
Køn er den ikke, Malaysias nye administrative hovedstad Putrujaya uden for Kuala Lumpur. Den ligner en moderne østeuropæisk spøgelsesby med store mastodont-bygninger, hvor forskellige ministerier holder til. I udkanten ligger lyserøde boligblokke, hvor embedsmændene skal bo.

Myanmar/Burma

Te-kafeer og tvangsarbejde
Livet leves i de små te-kafeer. Her sidder folk på små taburetter og drikker te af små bitte kopper, mens de ser livet gå, cykle eller køre forbi.

Nepal

Buddha, bjergtoppe og barne-gudinder
Her blev Buddha født, 500 år før Jesus. Her ligger verdens højeste bjerg, Mt. Everest. Og her har man ikke blot utallige hindu-guder fra mytologien, men sågar en levende gudinde. Hun kaldes Kumari Devi og er en lille pige, der bor i et tempel omgivet af præster tæt på hovedstaden Kathmandus centrum, Durbar-pladsen.

Nordkorea

"Stalinistisk slyngelstat" på sultegrænsen
Der er stille på gaden i Pyongyang, når man løber en morgentur. Ikke fordi folk i Nordkoreas hovedstad sover længe, men fordi de ikke siger noget.

Pakistan

På privatskole eller i koranskole
Hver aften ved solnedgang mødes tusindvis af unge ved porten uden for Lahore. Porten står på grænsen mellem Indien og Pakistan, og når solen går ned, bliver de to landes flag på begge sider af grænsen også taget ned.

Singapore

Kapitalisme og kontrol
Da Singapore sidst i april indførte elektronisk overvågning af SARS-patienter og andre, der var i karantæne på grund af mistanke om at kunne udvikle sygdomme, gav det ikke anledning til de store offentlige protester.

Sri Lanka

Børnesoldater og fredsforhandlinger
13-årige Haran var soldat. Han blev "rekrutteret" af de Tamilske Tigre, mens han gik på marken for at høste yams til sin familie.

Sydkorea

Venlige værter og musikalske præsidenter
Forestil dig, at Danmark skulle spille VM-semifinale i fodbold mod Tyskland på hjemmebane, og at der på stadion stod en stor gruppe danskere og heppede på tyskerne. Ikke fordi de boede i Tyskland eller var tilhængere af det tyske landshold, men fordi regeringen havde bedt dem om det. For at vise, at danskerne var gode værter...

Taiwan

Selvstændighed og sæbeoperaer
Sæbeoperaer er populære på taiwanesisk TV. Især tre. "Sparks" er sydkoreansk og handler om en plastik-kirurg, der bliver forelsket i en TV-stjerne.

Thailand

Buddha, konge og fædreland
Hver eneste biografforestilling i Thailand starter med, at publikum rejser sig, og der bliver spillet en hyldestmelodi til kongen. Hver morgen kl. 8 og igen om aftenen kl. 18 spiller radioen, jernbanestationer, rutebilstationer og alle offentlige steder nationalmelodien, mens folk rejser sig og står stille et par minutter.

Tibet

Buddhisme og besættelse
I landsbyen Xia He er der ikke megen støj fra biler, fabrikker eller byggeri af højhuse. Man kan sidde ved byens tempel om morgenen og høre tempelklokkerne ringe.

Vietnam

Hammer, segl og Kentucky Fried Chicken
Foran næsten hver eneste skolebygning ser man hver aften masser af små scootere, "motorbikes", ankomme med to eller tre unge på hver. De skal hverken til korsang eller ind og spille billard, de skal derimod ind og studere engelsk eller IT - eller begge dele.

Østtimor

Frihed og fattigdom
Victoria og Florbelle sidder på gulvet i et skur sammen med 30 andre børn. Foran dem står en frivillig lærer, der underviser på portugisisk, et sprog de to søstre ikke forstår. Skuret fungerer som skole, for den rigtige skole er brændt ned til grunden og endnu ikke genopbygget.

Land-By

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser, imens landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge. Jyllands-Posten ser nærmere på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder.
Læs mere

Muren og miraklet

Morgenavisen Jyllands-Posten markerede 20-året for Berlin-murens fald med et særtillæg og omfattende ekstramateriale, der fortæller om baggrunden for de kolossale omvæltninger, vi oplever i dag.
Læs mere

Nyhedsbrev fra JP Undervisning

Et nyt skoleår er i gang. JP Undervisning har sendt to nye undervisningsmaterialer ud til alle landets skoler: "Dig og dine penge" om unge, penge og privatøkonomi, og "Arabisk forår" om forandringsprocessen i Mellemøsten og Nordafrika. Læs meget mere her i nyhedsbrevet og find ekstra materiale her på hjemmesiden.
Jeg vil læse nyhedsbrevet

Stort undervisningstema:
Danskere i krig

"Danskere i krig" er det hidtil største undervisningsmateriale om Danmark som krigsførende nation og konsekvenserne for de udsendte soldater. Materialet består af to magasiner og en hjemmeside med blandt andet undervisningstemaer, baggrundsoplysninger, multimediemateriale.
Gå til Danskere i krig

Tema om Titanic

To danske kvinder var blandt de overlevende efter Titanics forlis for 100 år siden. Men det "synkefri" skib tog i 1912 over 1.500 andre menneskeliv med mod havets bund. Læs om Titanics forlis i Newtons særtillæg.
Læs Newtons særtillæg

Video

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. Mød fiskeren Jesper eller nogle af de andre mennesker, der optræder i videoerne her på sitet.
Se tv-indslag

JP Explorer

JP Explorer står bag Jyllands-Postens eventyrlige ekspeditioner til klodens fjerneste afkroge. Siden 1998 har JP Explorer gennemført 24 ekspeditioner til mere end 70 lande.
Læs mere

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Her finder du den største og mest besøgte hjemmeside om ekspeditionen.
Læs mere

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Gå til vidensbanken

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Læs mere

Årets store aviskonkurrence

SPOR er temaet for dette års aviskonkurrence. Tilmeld din klasse hos Jyllands-Posten, og få adgang til alle vores tilbud og produkter.
Læs mere her

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Læs mere