Sitemap | Avanceret søgning |

Landefakta

Afghanistan
Afghanistan er på 652.000 kvadratkilometer, hovedstaden er Kabul, og der tales i alt 45 forskellige sprog i landet.

Bangladesh

Bhutan

Brunei
Brunei er placeret på det nordvestlige Borneo og er delt op i to enklaver, som begge er omgivet af den malaysiske delstat Sarawak. Arealet er på 5770 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Bandar Seri Begawan.

Cambodja
Cambodja grænser til Thailand, Laos og Vietnam samt Thailandbugten. Arealet er på 181.000 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Phnom Penh.

Filippinerne
Filippinerne er en øgruppe, der består af 7107 øer. Det samlede areal er på 300.000 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Manila.

Hong Kong
Hong Kong-regionen består af en halvø grænsende til det sydlige Kina samt en øgruppe i Det Sydkinesiske Øhav. Det samlede areal er på 1092 kvadratkilometer.

Indien

Indonesien
Vidste du, at Indonesien er verdens største øgruppe med et areal på 1,9 mio. kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Jakarta?

Japan
Japan er en øgruppe med fire store og adskillige mindre øer. Arealet er på 377.812 kvadratkilometer, og hovedstaden (beliggende på øen Honshu) hedder Tokyo.

Kina
Vidste du, at allerede 1650 f.kr. blev det første kinesiske dynasti dannet? Herefter følger omkring 3500 år med forskellige dynastier, og først da ankommer de første europæere til Kina.

Laos
Laos er, som det eneste land i Sydøstasien, helt omgivet af land. Det har ingen kystlinje, men grænser op til Burma, Cambodia, Kina, Thailand og Vietnam.

Malaysia
Vidste du, at landet består af Vestmalaysia på halvøen syd for Thailand samt delstaterne Sarawak og Sabah på Borneo? Hovedstaden hedder Kuala Lumpur.

Myanmar/Burma
Landet var britisk koloni frem til 1948, har grænser til Bangladesh, Indien, Kina, Laos og Thailand, og hovedstaden hedder Rangoon.

Nordkorea
Under 2. Verdenskrig blev Korea delt i en nordlig del, besat af Sovjetunionen, og en sydlig del, besat af USA. Efter krig og adskillige kriser, er der stadig et spændt forhold mellem landene.

Pakistan
Pakistan var frem til 1947 en britisk koloni sammen med Indien. Arealet er på 803.940 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Islamabad.

Singapore
Singapore er en ø (plus 60 mindre øer) syd for den malajiske halvø og nord for Indonesien. Arealet er på 648 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Singapore.

Sri Lanka
Landet er en ø øst for Indiens sydspids mellem Den Bengalske Bugt og Mannar-golfen. Arealet er på 65.610 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Colombo.

Sydkorea
Landet ligger på den koreanske halvø, grænsende til Nordkorea. Det har kystlinje ud til Det Gule Hav, Koreastrædet og Det Japanske Hav. Arealet er på 99.222 kvadratkilometer. Hovedstaden hedder Seoul.

Taiwan
Vidste du, at Taiwan ikke officielt er en nation? Ifølge Kina er Taiwan en kinesisk provins, som blot midlertidigt har tiltaget sig en vis selvstændighed. I praksis fungerer Taiwan dog som en selvstændig republik.

Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Tibet
Tibet ligger i Himalaya-højlandet og har officielt været en del af Kina siden 1951. Spørgsmålet om Tibets selvstændighed er en kilde til løbende konflikter mellem Kina og Vesten.

Vietnam

Øst-Timor
Øst-Timor består af den nordøstlige del af den ellers indonesiske ø Timor nord for Australien samt to mindre øer. Hovedstaden hedder Dili, og landet fik først selvstændighed i 2002.

Land-By

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser, imens landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge. Jyllands-Posten ser nærmere på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder.
Læs mere

Muren og miraklet

Morgenavisen Jyllands-Posten markerede 20-året for Berlin-murens fald med et særtillæg og omfattende ekstramateriale, der fortæller om baggrunden for de kolossale omvæltninger, vi oplever i dag.
Læs mere

Nyhedsbrev fra JP Undervisning

Et nyt skoleår er i gang. JP Undervisning har sendt to nye undervisningsmaterialer ud til alle landets skoler: "Dig og dine penge" om unge, penge og privatøkonomi, og "Arabisk forår" om forandringsprocessen i Mellemøsten og Nordafrika. Læs meget mere her i nyhedsbrevet og find ekstra materiale her på hjemmesiden.
Jeg vil læse nyhedsbrevet

Stort undervisningstema:
Danskere i krig

"Danskere i krig" er det hidtil største undervisningsmateriale om Danmark som krigsførende nation og konsekvenserne for de udsendte soldater. Materialet består af to magasiner og en hjemmeside med blandt andet undervisningstemaer, baggrundsoplysninger, multimediemateriale.
Gå til Danskere i krig

Tema om Titanic

To danske kvinder var blandt de overlevende efter Titanics forlis for 100 år siden. Men det "synkefri" skib tog i 1912 over 1.500 andre menneskeliv med mod havets bund. Læs om Titanics forlis i Newtons særtillæg.
Læs Newtons særtillæg

Video

Torup Strand på den jyske vestkyst er det sidste sted i Danmark, hvor fiskerbådene stadig slæbes på stranden i stedet for at ligge i havn. Mød fiskeren Jesper eller nogle af de andre mennesker, der optræder i videoerne her på sitet.
Se tv-indslag

JP Explorer

JP Explorer står bag Jyllands-Postens eventyrlige ekspeditioner til klodens fjerneste afkroge. Siden 1998 har JP Explorer gennemført 24 ekspeditioner til mere end 70 lande.
Læs mere

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Her finder du den største og mest besøgte hjemmeside om ekspeditionen.
Læs mere

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Gå til vidensbanken

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Læs mere

Årets store aviskonkurrence

SPOR er temaet for dette års aviskonkurrence. Tilmeld din klasse hos Jyllands-Posten, og få adgang til alle vores tilbud og produkter.
Læs mere her

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Læs mere