Sitemap | Avanceret søgning |

Teenageliv i Benin

Spørgsmål

Rosanna fra 10. klassernes skole Vejle skriver:
Hej jeg går i tiende og har nu en fået en opgave i samfundsfag som går ud på at finde ud af forskellige ting om Benin. Nu har jeg både skrevet om religion, kulturen og børns levevilkår. Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at vide lidt mere om hvordan teenageres levevilkår er, fordi nu når jeg selv er en teenager kan jeg måske bedre forholde mig til det. Teenager har det jo som reelt svært i forvejen med at finde sig selv og der kommer så mange nye ting på en gang, jeg vil derfor gerne vide om teenager har det svært og hvorfor?
Med venlig hilsen
Rosanna Weston

Svar

Kære Rosanna!
Hvis der er stavefejl, skyldes det mit tastatur. Dit spørgsmål er flot og omfattende! Det lyder rigtigt spændende med din opgave. Der er masser af forskelle, og det er klart, at jeg ikke kender dem alle. Her er forhåbentligt noget, du kan bruge - kort fortalt. Du vil få svært ved at finde artikler om teenagere i Benin. Bogen Lonely Planet er mit eneste bud (engelsk) - i indledningen er der omtale af forskellige emner fra Vestafrika.

Allerførst, hvis man er pige så glem alt om sammenligning med DK. Det er som at tale månen og solen. Unge piger må ingen ting, absolut ingenting. De kan risikere at blive gift som 15-årig, selvom den krævede alder er 18 ifølge loven. Man flytter ind hos manden og hvis han ikke har sit eget skal pigen bo hos mandens forældre. De får dog eget værelse. Det forventes også, at de snart får børn - de helt unge har desværre intet at skulle sige, fordi især kulturen på landet går ind for tidlige ægteskaber.

I byerne skal døtre sørge for alt i hjemmet. De skal lære husholdning, som du slet ikke kan forestille dig. De står op kl. 5 om morgenen og starter med at tænde for ildstederne - også i byerne, feje med en lille bitte kost alle steder rundt om huset, for at kryb ikke kommer ind. Husk der er mange steder hverken radio, tv eller anden spændende at tage sig til: Internet er alt for dyrt for almindelige mennesker her.

Drengene har det lidt lettere. Alligevel skal Edem, der er 14 år og ser meget ung ud, også lave lidt. Selvom der er havemand, skal han om morgenen feje stierne for at fjerne kryb. Det er jo arbejde, men han adlyder sin far helt ærbødigt. Efter skoletid kommer teenagere hjem og laver lektier. Piger skal lave mad eller hjælpe til inden aftensmaden atter skal serveres. Jeg glemte at fortælle, at der er lang frokostpause, så der skal der også laves husligt arbejde.

Jeg har talt meget med Gabriel, som jeg bor hos og som har opholdt sig i Europa i 4 måneder for godt 1 år siden. Han syntes det var skrækkeligt at se hvordan børn og teenagere hos os opfører sig: Her er Gabriel konge i sit hus og bestemmer alt og råber, hvis selv den mindste ting ikke er i orden: Kvinder skal adlyde manden og har ingenting at sige og da slet ikke døtre. Kvinder er til for manden og har ikke noget eget liv.

Teenagere må absolut ikke gå ud. Jeg tror, at børn måske kan tale med deres mor. Moderen spiser med børnene og lytter vel til deres problemer, men jeg tror bestemt ikke, hun kan gøre noget. Jeg aner ikke, hvordan de vil opføre sig, hvis de ikke kunne holde ud at være hjemme. Der er jo ingen steder at gå hen. Trods demokrati (her taler vi om at afholde valg osv.) mangler der rigtigt meget endnu vedr. menneskerettigheder og måske vi kunne få teenageproblemer ind under det.

Det er sådan her i Benin og også i andre lande i Afrika, at man forsøger at løse alle problemer i familien: Derfor indkalder man familiens ældste, som måske kommer langsvejs fra den familie og by, hvor teenageren har problemer. Denne ældste er altid en mand og han finder altid en løsning eller en vej ud ved at snakke med den unge og forældrene, søskende osv. 

En sidste mulighed kan det være, at man sender den unge væk til noget familie på landet eller i en anden by. Og så sker der netop det, at tingene som oftest finder en løsning
Mange hilsner Eva

'