Sitemap | Avanceret søgning |

Om boliger, hygiejne, tøj, mad, skole, religion og dyr.

Spørgsmål

Kære Ellen.
Vi er tre personer, som kommer fra Mogenstrupskolen, tæt ved Næstved, vi har om emnet Zambia. Vi har nogle spørgsmål, som vi håber du vil svare på. 
Hvordan er en almindelig hverdag for dem i Zambia?
Hvordan er miljøet?
Hvordan bor de i Zambia?
Hvordan er hygiejnen, vand, mad, toilet?
Hvad går de rundt i tøj, smykker, hatte, sko?
Hvordan er deres skoleforhold?
Hvilke religioner har de?
Går dyrene rundt på gaderne?
Hvordan er det at være der nede?

Vi håber meget du vil svare på vores spørgsmål.
Med venlig hilsen
Lise, Daniel og Jacob.

Svar

Kære Lise, Daniel og Jacob,

Tak for jeres brev og spørgsmål. Jeg har jo endnu kun været i Zambia i 2 dage, så nogle ting og opfattelsen af dem kan jo ændre sig som tiden går. Men det er meget spændene at være i Zambia.

Den daglige gang i Zambia, vil jeg løbende forsøge at skildre i dagsrapporterne, så dem vil jeg opfordre jer til at læse. Hvis I tænker på noget specifikt må i endeligt sige til. Men man skal være morgenfrisk, for vækkeuret ringer ved halv seks tiden.

I spørger til hvordan miljøet er i Zambia. Det har jeg tænkt mig at skrive meget mere om i næste uge, hvor jeg skal ud og besøge nogle naturressourceprojekter, en dansk støttet losse- og genbrugsplads.

Hvordan de bor. Det er noget forskelligt og afhænger af hvilket økonomisk niveau der er hos familien. I mange af compounderne bor folk i ler og stenhuse som er så små, at der blot er plads til en seng og en stol indenfor.

Hygiejnen. Tja, når man lige har spist en stegt fisk med fingrene og ved hvordan fluerne kravler rundt på dem på markedet, så bliver man lidt bekymret. Basismaden er Chima - majsmels masse som serveres brændende varmt, rulles blandt fingrene og dyppes i fisk, grøntsager, sauce. I aften fik vi Lundu til, der er blade fra græskar, som er snittet og kogt med lidt løg, salt og peber. Det minder om spinat, men er lidt mere bittert og stikkende i smagen. Alt mad spises med fingrene KUN dem på højre hånd og før og efter maden sendes der et fad med vand rundt til at vaske hænder i.

Fisk og kyllinger som ligger og steger i varmen på markederne til trods, så er Zambierne meget renlige. Også selv om det kan være svært at være renlig, når man lever på den bare ler- og sandjord i compouden. Men selv her er det ryddet op, der fejes udenfor og vaskes tøj. Vandet drikker de lokale fra hanerne, jeg når vi får saftvand til aftensmad, men holder mig ellers stadig til vand på flaske. Zambia er et meget frodigt land med enorme vandressourcer og store mængder ferskvand. Det kan drikkes nu, men det er vigtigt med oplysning og regler som sikrer vand og miljø fremover.

Toiletforholdene svinger fra et hul i jorden til hvad vi kender fra Danmark. Her i huset er toilettet 1 kvm, badeværelset 2 kvm og med en balje til at vaske sig i. Vandet er koldt, men der står en gang i mellem en stor gryde vand til opvarmning på komfuret.

Zambierne er altid meget velklædte. Kvinderne i tøj som os eller i de traditionelle farverige dragter. Mændene ofte med skjorte. Generelt siges Zambia at være Afrikas mest velklædte nation. Det er nok ikke helt forket. Smykker og hatte, et tørklæde bundet om hovedet ses ofte. Sko og sandaler er ikke meget forskellige fra vores. Det er shorts derimod. Det er noget som kun turister og børrn går i.

Mange mennesker i Zambia er katolikker og der er kirker og kristne organisationer overalt. Mange dyrker også stadig deres traditionelle afrikanske traditioner og religioner ved siden af eller udelukkende. Landets asiatiske befolkning har medbragt deres egen tro og en lille menighed er muslimsk.

I morgen skal jeg med Beate i skole, så det fortæller jeg mere om senere.

Nej, dyrene går ikke rundt på gaderne. Udover kakerlakker, firben i massevis, enkelt mus, slanger og rotter er der ikke mange løsgående dyr. Der strejfer lidt hunde rundt i byerne og når man kommer ud på landet passe hyrder dyrene og sikrer at flokken ikke forsvinder eller bliver spist af vilde dyr.

Zambia har dog et meget rigt vildt dyreliv. Det er et af Afrikas bedste lande, hvis man vil se løver, elefanter, fugle og andre dyr. Der er dog behov for at bestanden i nationalparkerne beskyttes og der skabes større bevidsthed om værdien af disse store dyr. De store dyr er ikke kun i nationalparkerne, de kan bevæge sig frit over hele landet og det gør, at den lokale landbrugsbefolkning sætter mindre pris på dem fordi elefantflokke nu og da tramper deres afgrøder ned og flodhesten, den er såmænd det dyr i Afrika, som udover myggen, har flest liv på samvittigheden, når de med deres store tænder bider sammen om en kano eller på andre måder forvolder skade.

Myg - dem er der mange af. Det er og bliver det dyr, som dræber flest mennesker hvert år. Et par millioner hvert år og derfor omtalt som Afrikas masseødelæggelsesvåben af organisationen læger uden grænser.

Haaber, at I fik svar paa det I gerne ville vide.

Mange hilsner fra varmen

Ellen

'