Sitemap | Avanceret søgning |

Kamelens stolthed lyser - Kamelfarmeren græder

01-12-2004

En ven for livet? Prøv en kamel. Smuk, stolt og trofast vil den følge dig, hvorhen du ønsker. Kamelfarmeren vil imidlertid gerne bytter alle sine kameler bort. For han bærer sorg. To døde børn har han lagt i graven.

Jeg ved ikke om andre kan - men jeg er blevet det. Ven med en kamel. Jeg elsker at ride på kamel! Sidde højt til vejrs og mærke dyrets vuggende pasgang. Fører kamelen gennem det smukke, frodige og grønne landskab. Have den blå/grønne Nil på venstre side og sukkerrørsmarkerne til højre. Findes paradis - så må det bestemt ligge på vestbredden i Egypten.

Hussein, der villigt låner mig en af sine kameler, kender min passion, men han forstår mig ikke!

Hussein er kamelfarmer. Han har 12 kameler i sin stald. De største og stærkeste arbejder som træk- og lastdyr i det opdyrkede landskab. De mindre og yngre kameler benyttes som ridedyr for turisterne. "Men hvad skal jeg med kameler, når jeg ingen søn har", siger han til mig. Det er hans sorg og ulykke. Som den eneste af de gifte medlemmer af den store Shakarfamilie, har han ingen børn.

Hans kone er det smukkeste medlem af familien. Hun er ung og stilfuld. 2 gange har hun været gravid. 2 gange har hun født en søn. Begge gange er drengene døde ganske kort efter fødslen. Hun bærer adskillige guldarmbånd. De bor i landsbyens største hus. Gennem ægteskabet, har hun fået stor status. Hussein har givet hende alt, hvad han kunne. Hun har ikke kunnet give ham en rask levedygtig søn. Det er deres fælles sorg.

Men det er de ikke alene om. Flere ægteskaber i landsbyen er barnløse. Måske er der en årsag - men jeg kender den ikke. At de er indgifte i nogle få fælles familier er dog en kendsgerning. Fætter- og kusineægteskaber er hyppige her. Hvis kvinden efter et år ikke er blevet gravid, begynder snakken at gå. Hun bringes til lægeundersøgelse på østbredden. Hussein og de andre barnløse fædre bliver på Vestbredden. Problemet MÅ ligge hos kvinderne. Men skammen ved at være barnløs rammer både mand og kone.

Først halvvejs i mændenes liv har de råd til at gifte sig. De er næste alle over 30 år inden de starter et sexliv med en kvinde. Det SKAL resultere i børn!

Egypten har 70 millioner mennesker. Over 1 1/2 million nye børn kommer til hvert år. Det er alt for mange! Regeringen ønsker fødselshyppigheden sat ned. Højst 4 børn i hver familie.

Det trøster ikke Hussein.

Hussein vil bytte kameler for en søn. Eller om Allah vil det sådan - en datter!


Der er 12 kameler Husseins stald
Foto: Holger Bro


Hussein med to af sine kameler
Foto: Holger Bro


Hussein er kamelfarmer
Foto: Holger Bro

'